Yeni Yüzyıl'da 50 milyonluk vurgun

Yeni Yüzyıl'da 50 milyonluk vurgun
YÖK, Yeni Yüzyıl Üniversitesi’nin hesaplarında servet değerinde açık belirledi.
Televizyon programlarında hükümete yakın açıklamaları ile dikkat çeken Prof. Dr. Yaşar Hacısalihoğlu’nun rektör olarak yönettiği ve ‘Hastaneler Kralı’ olarak bilinen işadamı Azmi Ofluoğlu’nun Mütevelli Heyeti başkanlığını yaptığı Yeni Yüzyıl Üniversitesi; hesaplarındaki usulsüzlükler nedeniyle kapatılmanın eşiğine geldi.

Ozan Çepni'nin Cumhuriyet'teki haberine göre; 2008 yılında Vatan Sağlık ve Eğitim Vakfı tarafından kurulan ve 2010-2011 döneminde “iş garantili üniversite” sloganıyla öğretime başlayan Yeni Yüzyıl Üniversitesi, YÖK incelemelerinden geçemedi. Üniversite, tespit edilen 50 milyon 278 bin TL’lik kayıp, üniversitelere tanınan imkânların yöneticiler tarafından kişisel ihtiyaçlar için kullanılması ve akademik usulsüzlükler nedeniyle ciddi cezalarla karşı karşıya. YÖK tarafından üniversiteye verilen süre ise bu ay içinde dolacak.

Koçanlar nerede

YÖK, 28 Temmuz 2016 tarihinde üniversitenin hesaplarında belirlenen 50 milyon 278 bin 770 TL’lik kaynak aktarımının 6 ay içerisinde üniversite bütçesine iade edilmesini istedi.
Kayıp milyonların bulunmaması durumunda YÖK Disiplin Kurulu, yönetmeliğin “Vakıf yükseköğretim kurumunun eğitim- öğretim, yayın, danışmanlık, ticari ve diğer faaliyetleri ile bağışlardan elde ettiği gelirini, yükseköğretim kurumunun akademik faaliyetlerini, yatırım ve cari giderlerini finanse etmekte kullanmadığının tespit edilmesi” maddesine dayanarak üniversitenin faaliyet izninin kaldırılacağını ve yükseköğretim kurumunun kapatılmasına karar verdi.

Üniversitenin hesaplarında tek eksiklik kayıp milyonlar olmadı. Hazırlanan raporda ayrıca, üniversite adına kesilen çek koçanlarının ibraz edilememesi sonucu bir çok iddianın incelenememesi nedeniyle, yönetmeliğin “Denetim, inceleme ve soruşturma faaliyetlerinin yürütülmesi sırasında istenilen bilgi ve belgelerin tam ve zamanında verilmemesi veya gerçeğe aykırı beyanda bulunulması” maddesine dayanarak öğrenci kontenjanlarının yüzde 40 oranında kısıtlanması kararını verdi.

Yapılan incelemelerde üniversite kaynaklarının kişisel çıkarlar için kullanılması da raporlaştırıldı. Üniversitenin Mütevelli Heyeti Başkanı Azmi Ofluoğlu ve diğer heyet üyelerinin üniversiteye hibe ettikleri araçlara resmi plaka aldıkları ve bu araçları da kendi ihtiyaçları için kullandıkları belgelendi.

YÖK’ün denetimi mali kaynaklardaki açıklanamayan verilerle kalmadı. Hazırlanan raporda, “üniversitenin öğretim elemanı atama ve yükseltme işlemlerindeki usulsüzlükler” de yer aldı.

Yeni belge yok

Raporun hazırlanmasının ardından YÖK Denetleme Kurulu tarafından verilen kararlar, 2 Ağustos 2016’da üniversite ye gönderildi. Üniversitenin talebi üzerine yeniden inceleme yapan YÖK ise kararından geri dönmedi. Yapılan incelemede “üniversitenin dilekçesinde hiçbir yeni bilgi ve belge yer almadığı” belirtildi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.