Yeşil Kamu Binası Küçükçekmece'de

Yeşil Kamu Binası Küçükçekmece'de
Dünya Yeşil Binalar Haftası etkinlikleri çerçevesinde Çevre Dostu Yeşil Binalar Derneği ve Özyeğin Üniversitesi işbirliğiyle “Yeşil Projeler Paneli” düzenlendi.

Yeşil binalarıyla Türkiye’nin en modern kampüslerinden biri olan Özyeğin Üniversitesi Reşat Aytaç Oditoryumu’nda düzenlenen panel, Türkiye Yeşil Binalar Konseyi’nin üyelerini ağırladı. Panelde Küçükçekmece Belediye Başkanı Aziz Yeniay da katılımcılara Küçükçekmece’de inşaatı devam eden Türkiye’nin ilk yeşil sertifikalı kamu binasını anlattı.

Özyeğin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Erkut’un açılış konuşmasıyla başlayan panelde Erkut, LEED sertifikası düzeyindeki Özyeğin Üniversitesi’ni anlattı.

Kaynaklar tükeniyor

Çevre Dostu Yeşil Binalar Derneği Başkanı Haluk Sur ise, dünya nüfusu ve doğal kaynakların istatistiklerine dikkat çekti. Sur, “Dünyadaki doğal kaynaklar hızla tüketilmekte ve öngörülerimiz 2050 yılında dünya nüfusunun 9 milyara ulaşacağı yönünde. Dünya nüfusunun yüzde 40’ı arıtılmış temiz suya erişemiyor. Su kaynaklarının sadece yüzde 2.6’sı kullanılabilir durumda. Böyle tüketmeye devam edersek, 2050’den sonrası için iyi şeyler söylememiz mümkün değil. Bu yüzden önümüzdeki dönem enerjinin had safhada önem kazanacağı bir dönem olacak.” diye konuştu.

İlk yeşil sertifikalı kamu binası

Panelde yaptığı sunumda, yeşil binanın temelinin düşünce ve tasarıma dayandığına dikkat çeken Küçükçekmece Belediye Başkanı Aziz Yeniay, katılımcılara Türkiye’nin yeşil sertifikalı ilk kamu binasını anlattı. Şuanda ilçede yapımı devam eden binanın 2013 yılı Eylül ayında hizmete gireceğini vurgulayan Başkan Yeniay, “ 38 bin metrekare alanda; tasarım, konsept ve enerji kullanımının en üst seviyede düşünüldüğü bir bina yaptırıyoruz. Bu bina Türkiye’nin ilk BREEM sertifikalı kamu binası olacak. Bu proje; insanların maksimum konfor, güvenlik ve çevre duyarlılığını sağlaması adına innovatif çözümler getiriyor. Yeşil bina;  aydınlatma, doğal havalandırma, özel armatürler, geri dönüşebilir malzeme, ekonomik su kullanımı, trijenerasyon ve buz depolama sistemi, yağmur suyu toplanılması, gri su sistemi ve daha birçok özelliğiyle örnek oluşturacak yapıya sahip” diyerek, binanın engelliler içinde engelsiz yaşam alanı sunduğunu ifade etti.

Panel bünyesinde katılımcılar,  yeşil kampüs olarak örnek teşkil eden Özyeğin Üniversitesi’ni gezerek, teknik bilgiler edindi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.