3 Çocuğu Olana Part-Time Çalışma Hakkı

3 Çocuğu Olana Part-Time Çalışma Hakkı
TİSK Başkanı Yağız Eyüboğlu kadın ve aile paketiyle 3 çocuk doğuran bir kadının 18 yıl part-time çalışabileceğine ve işverenin de atma hakkı olmadığına dikkat çekti. 41 dakika önce
Meclis'te görüşmeleri devam eden kadın ve aile istihdam paketinde getirilen düzenlemeler için işverenlerden uyarı geldi. Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Başkanı Yağız Eyüboğlu, paket çıktıktan sonra 3 çocuk doğuran bir kadının 18 yıl part-time (yarı zamanlı) çalışabileceğini belirterek "Bu arada işverenin de işten çıkarma hakkı olmayacak. Bu düzenlemeler ters tepebilir" diye konuştu.

İYİ NİYETLİ AMA...

Bir grup gazeteciyle bir araya gelen TİSK Başkanı Eyüboğlu, aile ve kadın istihdam paketindeki bazı düzenlemelerden endişe ettiklerini söyledi. Eyüboğlu, "İyi niyetle hazırlanan bir paket. Biz kadın çalışanların sayısının artırılması için elimizden gelen çabayı gösteriyoruz, bundan sonra da göstereceğiz ama getirilen düzenlemelerin bazıları mali yükleri artırıyor, bu da olumsuz sonuçlara neden olabilir" uyarısı yaptı. Kadınların istihdama katılmasının önündeki engellerin iyi analiz edilmesini gerektiğini anlatan Eyüboğlu, Türkiye örneğinde bakıldığında eğitim düzeyi yükseldikçe istihdama katılma oranının arttığını söyledi.

HEP TEPKİ YASALARI

Meclis'te bulunan bir diğer düzenlemenin de iş güvenliği paketi olduğunu ifade eden Eyüboğlu, bu pakette olumlu buldukları düzenlemeler olduğunu söyledi. Ancak yasaların tepki yasası olarak çıkmasının sürecin sağlıklı yürümesine engel olduğunu savunan Eyüboğlu, "301 canımız gitti. Bir tepki yasası geliyor, sonra başka bir kaza yaşanıyor benzer bir tepki yasası daha gündeme geliyor. Biz diyoruz ki, yanlış yapanı cezalandıralım, ama iyi yapanı da ödüllendirelim. İş sadece cezalarla da bitmiyor, iş güvenliği kültürünü de yerleştirmemiz gerekir" değerlendirmesinde bulundu. Bu anlamda iş güvenliğine dikkat eden işletmelere verilen teşviklerin daha da artırabileceğini kaydeden Eyüboğlu, "Pakette bir de, verilecek cezaların çalışan sayısına göre artırılması var. Burada da şöyle bir kaygımız var. İşletmelerin bölünmesi sonucu doğabilir" dedi.

TÜRK-İŞ DE AİLE PAKETİNDEN KAYGILI

TÜRK-İŞ Başkanı Ergun Atalay da, kadın ve aile istihdam paketinden kaygı duyan isimlerden. Atalay önceki gün yaptığı değerlendirmede, "Benim hiç kafama yatmıyor. Bu düzenleme çıkarsa hiçbir yer kadın çalıştırmaz. 5 sene niye birini yarım dönemli olarak çalıştırsın ki. Bu söylediğinizi kamuda yaparsınız ama özel sektörde yapamazsınız. Üstelik bu vesileyle kiralık işçiliği de yasal bir çerçeveye oturtuyorlar ki, bu kapıdan girildiğinde köle düzeni gelir, işçiler pazarda alınır satılır" ifadelerini kullanmıştı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.