40 MİLYON DOLARDI

40 MİLYON DOLARDI
IŞİD, kontrol ettiği bölgelerde geniş bir kaçakçılık ve ticaret ağını yönetiyor. IŞİD'in petrol kaçakçılığından aylık 40 milyon dolar para kazandığı tahmin ediliyor.
Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) için petrol çok önemli bir gelir kaynağı. Hatta örgütün tabiri caizse 'petrol zengini' olduğu söylenebilir. Suriye'de, Irak'ta ele geçirdiği petrol yataklarından yaptığı karaborsa satışlarla aylık kazancının 10 milyon dolara kadar çıktığı tahmin ediliyor. Ve bu yalnızca gelir kaynaklarından biri… Irak'ta bir dönem birkaç büyük petrol sahasını birden kontrol eden IŞİD'in elinde, ABD hava operasyonları ve Irak güvenlik güçlerinin mücadelesi sonucunda şu an yalnızca bir petrol sahası kaldı. Ancak IŞİD'in petrol kaçakçılığı faaliyetleri gerilese dahi, henüz tam olarak durdurulabilmiş değil. NBC News'in Amerikalı terörle mücadele yetkililerine dayandırdığı haberine göre, ABD'nin Suriye'deki bir baskın sayesinde IŞİD'in finansman kaynakları hakkında edindiği istihbarat, milyonlarca dolarlık petrol servetini ortaya çıkardı.

10 milyon dolarlık gelir

Petrol kaçakçılığından elde ettiği gelir ile IŞİD'in, savaşçılarının maaşlarını ödediği, onların ailelerine aylık yardım yaptığı ve bu gelirin de daha önce tahmin edilenden üç kat fazla olduğu iddia ediliyor. İki üst düzey ABD'li terörle mücadele yetkilisine dayandırılan habere göre, IŞİD'in petrol ve yakıt ticareti ile kaçakçılığı sayesinde kazandığı para aylık 8 ila 10 milyon doları buluyor. Üst düzey terörle mücadele yetkilisi, "IŞİD her yere petrol ve yakıt satıyor. Suriye'nin içinde satışlar yapıyor, hatta Suriye rejimine satıyor. Irak'a satıyor. Umduğumuzdan daha geniş ve karmaşık bir ağ" diyor. ABD'li istihbarat örgütlerinin geçen yıldan bu yana IŞİD hedefleri üzerinde oldukça fazla mesai harcadığına işaret eden yetkililer, giderek örgütün işleyişine yönelik daha gizli bilgilere ulaştıklarını da anlatıyor.

40 MİLYON DOLARDI

IŞİD'in finansman kaynaklarına yönelik birçok yeni bilginin yaklaşık iki ay önce ABD ordusuna bağlı özel harekât birliğinin, Suriye'nin doğusunda yaptığı operasyonda elde edildiği vurgulanırken, bu operasyonda IŞİD'in "kasası" olarak bilinen Ebu Seyyaf'ın öldürüldüğü hatırlatılıyor. ABD'li yetkili, "Ebu Seyyaf operasyonundan önce IŞİD'in kaçakçılıktan ne kadar para kazandığına dair gerçek bir fikrimiz yoktu. Ortada dolaşan birçok rakam vardı fakat tam olarak bilemiyorduk" diyor. Geçtiğimiz Perşembe günü ABD'nin Kolorado eyaletinde yapılan bir güvenlik konferansında konuşan ABD Hazine Bakanlığı Terör Finansı Daire Sekreteri Yardımcısı Daniel Glaser ise IŞİD için petrol kaçakçılığının oldukça kazançlı bir iş olduğunu vurgulayarak, "Bu yılın başlarında IŞİD yalnızca bir aylık petrol satışından yaklaşık 40 milyon dolar gelir sağladı.

Kaynak:Haberler

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.