8 Mart Dünya Kadınlar Günü Nasıl Ortaya Çıktı?

8 Mart Dünya Kadınlar Günü Nasıl Ortaya Çıktı?
ABD'nin New York kentinde bir dokuma fabrikası. Çok ağır çalışma koşulları, çok uzun iş günleri ve buna karşın çok düşük ücretler...ABDnin New York kentinde bir dokuma fabrikası. Çok ağır çalışma koşulları, çok uzun iş günleri ve buna karşın çok düşük ücretler... Koşulların her geçen gün daha da dayanılmaz hale gelmesi, kadın işçilerin artık tahammül sınırını zorlamaya başladı. Greve çıkma kararı alan kadınlar, taleplerini de açıkladılar: “Daha iyi koşullarda çalışmak, 10 saatlik iş günü, eşit işe, eşit ücret...”2 40.000 dokuma işçisi daha iyi çalışma koşulları talebiyle greve başladı ancak...

40.000 dokuma işçisi daha iyi çalışma koşulları talebiyle greve başladı ancak... Patronun, diğer işçilerin grevdeki kadınlarla dayanışmasını önlemek için bulduğu “çözüm” yolu fabrikanın kapılarına kilit vurmak oldu.

Bu sırada çıkan olaylar sırasında fabrika içinde şüpheli bir yangın başladıBu sırada çıkan olaylar sırasında fabrika içinde şüpheli bir yangın başladı4 129 kadın, yangında hayatını kaybetti...129 kadın, yangında hayatını kaybetti...Ancak içerideki kadınların kaçabilecek hiçbir yeri yoktu. Sadece daha iyi koşullarda çalışmak isteyen 129 kadın, yangında hayatını kaybetti.

Takvimler 8 Mart 1857'yi gösteriyordu...Takvimler 8 Mart 1857yi gösteriyordu...6 İşçilerin cenaze törenine 10.000'i aşkın kişi katıldıİşçilerin cenaze törenine 10.000i aşkın kişi katıldı7 8 Mart'ın Dünya Kadınlar Günü olarak anılmasını Clara Zetkin önermişti8 Martın Dünya Kadınlar Günü olarak anılmasını Clara Zetkin önermişti1910 yılında II. Enternasyonal, Danimarka'nın Kopenhag kentinde toplandı.

Almanya Sosyal Demokrat Partisi önderlerinden Clara Zetkin, 8 Mart 1857 tarihindeki tekstil fabrikası yangınında ölen kadın işçiler anısına 8 Mart'ın "Internationaler Frauentag" (International Women's Day - Dünya Kadınlar Günü) olarak anılması önerisini getirdi ve öneri oy birliğiyle kabul edildi.

1975 yılında ve onu izleyen yıllarda daha yaygın, ve yığınsal olarak kutlandı, kapalı mekanlardan sokaklara taşındı. 1975 yılında ve onu izleyen yıllarda daha yaygın, ve yığınsal olarak kutlandı, kapalı mekanlardan sokaklara taşındı.

“Birleşmiş Milletler Kadınlar On Yılı” programından Türkiye'nin de etkilenmesiyle, 1975 yılında “Türkiye 1975 Kadın Yılı” kongresi yapıldı. 12 Eylül Darbesi'nden sonra cunta yönetimi tarafından dört yıl süreyle herhangi bir kutlama yapılmasına izin verilmedi. 1984'ten itibaren her yıl çeşitli kadın örgütleri tarafından “Dünya Emekçi Kadınlar Günü” kutlanmaya devam edilmektedir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.