ABD: YPG Fırat'ın doğusuna çekiliyor

ABD: YPG Fırat'ın doğusuna çekiliyor
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ile telefonda görüşen mevkidaşı Kerry, YPG güçlerinin Suriye'de Fırat Nehri'nin doğusuna doğru çekilmekte olduklarını söyledi. YPG kanadı dün çekilmeyeceklerini ve Fırat'ın batısında kalacaklarını duyurmuştu.
ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, bu sabah Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nu telefonla aradı. Görüşmede, John Kerry Türk mevkidaşına PKK'nın Suriye kolu YPG'nin Fırat Nehri'nin doğusuna doğru çekilmekte olduğunu söyledi.

Diplomatik kaynaklardan alınan bilgiye göre, Kerry’nin talebi üzerine gerçekleştirilen görüşmede, Suriye’de çatışmaların durdurulması ve kalıcı ateşkesin sağlanması başta olmak üzere Suriye’nin geleceğine yönelik çabalar ele alındı.


Görüşmede, Cerablus operasyonu hakkında da görüş alışverişinde bulunuldu ve bu konuda taraflar arasındaki işbirliğinin devam etmesi konusundaki mutabakat vurgulandı. Ankara ve Washington, IŞİD'in Suriye ve Irak'tan çıkarılması konusunda kararlı.

Menbic'i IŞİD'den kurtarma operasyonuna Suriye Demokratik Güçleri (SDG) ile birlikte katılan silahlı YPG'liler, operasyondan sonra bölgeden ayrılmamıştı.

Ankara, YPG'lilerin Fırat'ın doğusunda kalmasını kırmızı çizgi olarak kabul ediyor. Türkiye'yi dün ziyaret eden ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden da, Fırat'ın batısında kalan YPG mensuplarına hiçbir şekilde destek vermeyeceklerini duyurmuştu.

PKK'nın Suriye'deki partisi PYD'nin Eş Başkanı Müslim, Ankara'nın Cerablus harekâtını Twitter hesabından yaptığı açıklamayla eleştirmiş ve Türkiye'nin 'IŞİD gibi' bataklıktan çıkamayacağını söylemişti. PYD’nin Rusya Temsilcisi Abdüsselam Ali de, dün yaptığı açıklamada Fırat’ın doğusuna çekilmeyeceklerini belirterek, "Bu topraklar, militanlarla girişilen kanlı savaş sonucunda kurtardığımız Kürt bölgeleri. Buraları Türkiye’nin talebiyle neden terk edelim?" dedi.

Müslim'e Ankara'dan peş peşe sert yanıtlar geldi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kürt lidere "Artık bu işi çözmemiz gerekiyor. Birileri meydan okuyorlar, 'Suriye Türkiye için şöyle olacak, böyle olacak' diye. Onlara ben buradan sesleniyorum, siz ne olacağınızın hesabını yapın" sözleriyle seslendi.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu da, "Demokratik güçlerin içindeki YPG unsurları da Fırat'ın doğusuna geçmezse gereğini yaparız. ABD de bunun sözünü verdi. Bizim  yaptığımız anlaşma bu. Aksi takdirde çok net söylüyorum gereğini yaparız. Sen de bir terör örgütüsün. Bizim amacımız bataklıktaki sivri sinekler değil bataklığı kurutmaktır" dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.