Açılım görevi yeni bakanın

Açılım görevi yeni bakanın
Önceki dönem İçişleri Bakanı Beşir Atalay’ın üstlendiği demokratik açılım sürecinin yeni hükümette 4 başbakan yardımcısından biri tarafından yürütülmesi bekleniyor.

Açılım sürecini güvenlik güçlerinden sorumlu bakanlığın üstlenmesinin çelişki yaratmasının bunda etken olduğu belirtiliyor.

Ak Parti içinde yeni kabinede kimlerin görev alacağı kadar yeni bakanların görev alanları ve bakan yardımcılığı kurumunun nasıl işleyeceği de en çok konuşulan konular arasında. Seçimlerden önce kesintiye uğrayan Demokratik Açılım süreci, Temmuzda kurulması beklenen yeni Ak Parti hükümetinin öncelikli gündemini oluşturacak. Ancak Ak Parti kulislerinde bu görevin geçen dönem olduğu gibi İçişleri Bakanı yerine bir başbakan yardımcısına verileceği konuşuluyor. Açılım sürecini güvenlik güçlerinden sorumlu bakanlığın üstlenmesinin zaman zaman çelişki yarattığı dile getiriliyor. Bu nedenle Başbakan Erdoğan’ın 4 başbakan yardımcısından birini bu işle görevlendireceği konuşuluyor.

Eskilerin kulisi

Ak Parti içinde ağırlıklı konuşulan bir başka konu ise 24 bakan yardımcılığını kimlerin üstleneceği. Bakan yardımcılığının statüsü ve konumunun ne olacağı tam bilinmemekle birlikte, eski milletvekilleri ve bürokratlar, bu göreve talip olmak için kulis yapmaya başladı. Ancak bakan yardımcılıklarını bizzat Erdoğan’ın belirleyeceği iddia ediliyor. Bu görevi üstlenen kişilerin bir nevi “gölge bakan” gibi çalışacağı iddiaları, parti içinde rahatsızlık yaratmış durumda. Ancak parti kurmayları, “Bakan arkadaşlarımız çok yoğun olduğu dönemlerde, milletvekilleri ve parti tabanından gelen talepleri karşılamakta zorlanıyor. Bakan yardımcıları siyasi işlev üstlenecek ve bu tür taleplerin karşılanması görevini yerine getirecek. Bakanların adına demeç vermek gibi görevleri olmayacak” değerlendirmesini yapıyorlar. Hükümetin, devlet bakanlıklarını ortadan kaldıran ve kabinenin yapısını değiştiren Kanun Hükmünde Kararname ile bazı bakanlıklarda operasyon yaptığı da anlaşıldı. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı gibi bazı bakanlıklarda tüm üst düzey görev ve kadrolardaki isimlere müşavir kadrosu verildiği ortaya çıktı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.