Ateşkes veya Sınırdışı

Ateşkes veya Sınırdışı
BDP heyeti bugün İmralı'ya giderek Abdullah Öcalan'dan kritik bir yol haritası alacak.
BDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan, İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder ve Diyarbakır Milletvekili Altan Tan'dan oluşan heyet, Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü'ne ait tekne ile İmralı Adası'na hareket etti.
İŞTE ÖCALAN'A ALDIKLARI HEDİYELER
İmralı sürecinin kamuoyuna duyurulmasından bu yana beklenen ikinci BDP heyetinin ziyareti bugün gerçekleşiyor. Abdullah Öcalan'ın hükümete sunduğu yol haritasını alması beklenen heyetteki BDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan Öcalan'a hediye olarak bir kalem ve bir tesbih alırken, Sırrı Süreyya Önder ise karşılaştırmalı Anayasa kitabı ile Meclis Darbeleri Araştırma Komisyonu raporunu verecek.
KRİTİK YOL HARİTASI
BDP'nin Buldan, Altan Tan ve Önder'den oluşan heyetinin bu sabah İstanbul Ataköy'den İmralı'ya hareket ettiler. Böylece İmralı sürecinde "heyet krizinin" MİT ve Öcalan görüşmesiyle aşılmasından sonra yeni bir aşamaya geçilmiş olacak. Öcalan'ın daha önce hükümete iletilmesi için MİT görevlilerine teslim ettiğini açıkladığı "yol haritasını" BDP'lilere anlatması bekleniyor.
Yol haritası, sürecin geleceği için kritik bir önemde olacak. BDP Eşbaşkanı Demirtaş, Öcalan'ın vereceği yol haritasını değerlendirerek kamuyouna açıklayacaklarını ve Kandil'e ileteceklerini söyledi. Demirtaş, "Bu harita hükümet tarafından kabul görürse, biz de yapacaklarımızı netleştiririz ve süreç daha sağlıklı yürür" dedi. Kandil ve BDP, Öcalan'ın sunacağı yol haritasına desteklerini ifade etmişti. Son açıklamalarda da bu durumun altı çizildi. PKK yöneticisi Murat Karayılan da yol haritasından PKK'ya tek taraflı bir ateşkes ya da sınır dışına çekilme çağrısı değil de "iki taraflı bir çağrı yapılması" beklentisini dile getirmişti.
ATEŞKES VEYA SINIR DIŞI
Bu aşamada hükümetin yol haritasına yaklaşımı önemli olacak. Kulislerde, Öcalan ile görüşmelerde belli bir aşamaya geldikten sonra hükümetin ikinci heyet için izin verdiği ve bu iznin yol haritasının "müzakere edilebilir bir metin" olarak görüldüğü yorumları yapılıyor. Yol haritasından PKK'nın ateşkes ilan etmesi ya da bir takvim dahilinde sınır dışına çekilmesi önerilerinin çıkması sürpriz olmayacak.
HEYET DERSİNİ ÇALIŞTI
İsimlerin belli olduğu Çarşamba gününden bu yana heyetteki isimler, BDP yöneticileri ise uzun değerlendirme toplantıları yaptı. Bu toplantılarda Öcalan'a aktarılacak konuların ele alındığı ve özellikle BDP'nin sürece ve anayasa tartışmalarına yönelik tutumunun aktarılacağı ifade edildi.
TESBİH, KALEM VE KİTAP
Heyet, hazırlıklarına devam ederken bir yandan da Öcalan'a hediye aldı. Pervin Buldan, Öcalan'a bir kalem ve "mütevazi" bir tesbih aldığını belirtirken, Sırrı Süreyya Önder'in ise Öcalan'a AB üyesi ülkelerin anayasalarını karşılaştırmalı olarak ele alan bir kitap ile TBMM Darbeleri Araştırma Komisyonu'nun raporunu verecek.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.