CHP'Lİ ŞEKER'DEN 'ÇOCUK GELİN' TEPKİSİ: "TALİM TERBİYE KURULU NE İŞE YARAR?"

CHP'Lİ ŞEKER'DEN 'ÇOCUK GELİN' TEPKİSİ: "TALİM TERBİYE KURULU NE İŞE YARAR?"
MEB tarafından ilköğretim okullarında yardımcı ders kitabı olarak okutulan bir kaynakta yer alan ve kamuoyunun büyük tepkisini çeken "çocuk gelin" ifadesi ve ilgili görseli Milliği Eitim Bakanı İsmet YILMAZ'ın yanıtlaması istemiyle verdiği

MEB tarafından ilköğretim okullarında yardımcı ders kitabı olarak tavsiye edilen Mavideniz Yayınları’nın çıkardığı Etkinliklerle Okuma Yazma Seti’nin 12. fasikülünün 6. sayfasında “aşağıdaki soruları okuyalım, uygun resimlerle eşleştirelim” etkinliğinin altında “Özge Küçük gelin oldu” yazısının ilgili çocuk gelin görseli ile eşleştirilmesini isteyen bir cümle bulunduğunu belirten Ali ŞEKER, "Türkiye’nin önemli bir sorunu olan küçük yaşta kız çocuklarının evlendirilmesi tartışmaları devam ederken, geçtiğimiz aylarda iktidar partisi tarafından hazırlanan ve cinsel istismara uğramış küçük yaştaki çocukların evlendirilmesine izin veren yasa kamuoyundan gelen baskılar sonucu geri çekilmek zorunda kalmıştı. İlkokul eğitiminden başlayarak cinsiyetçi bir yaklaşımla “kadının evlenip evi, çocuklarıyla ilgilenmesi ve erkeğin denetiminde olması” konusunda özendirilmesine yönelik örnekler daha önce de görülmüş ve tartışma konusu olmuştu" dedi.

"Milli Eğitim Bakanlığı Talim Terbiye Kurulu ne işe yarar?" sorusunu yönelten Ali ŞEKER, önergesinde aşağıdaki soruların yanıtlanmasını istedi:

1.     Mavideniz Yayınlarının çıkardığı Etkinliklerle Okuma Yazma Seti (tüm fasikülleri) Talim Terbiye Kurulu tarafından incelenmiş midir? İncelendiyse bu kitaba nasıl izin verilmiştir?

2.     Bu kitaptan kaç adet basılmıştır ve hangi okullarda okutulmaktadır?

3.     İlgili kitabı toplatmayı düşünüyor musunuz?

4.     Cinsiyetçi ve yasalara aykırı bir uygulamayı özendiren bu ifadenin yer aldığı kitabın çocuklara ulaştırılmasında sorumluluğu olan kişiler ile ilgili herhangi bir işlem başlatılmış mıdır?

5.     Bu ve benzeri örneklerle dolu şimdiye kadar toplatılmış olan herhangi bir kitap bulunmakta mıdır?

6.     2002 yılından bu yana erken yaşta ve/veya zorla evlendirilmesi sebebiyle eğitim hayatından koparılan çocuk sayısı nedir?

7.     4+4+4 eğitim sistemine geçildikten sonra ortaokul sonrası okulu bırakmak zorunda kalan kız öğrenci sayısı kaçtır?

8.     Bu tür kitapların çocukların zihninde çocuk gelin olmayı özendirici bir duruma sebebiyet vereceğini düşünüyor musunuz?

9.     Çocuk evliliklerin yüksek olduğu illerde bunu engellemeye yönelik Bakanlıkça aileleri ve öğretmenleri bilinçlendirici kurslar vb. eğitimler verilmekte midir?​

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.