Dersimliler: 19 Aralık’ı ve Maraş’ı unutmadık

Dersimliler: 19 Aralık’ı ve Maraş’ı unutmadık
Esenyurt Dersimliler Derneği yayınladığı basın bildirisiyle 19 Aralık ve Maraş katliamlarını kınadı. 19 Aralık 2000’de cezaevlerinde “Hayata Dönüş” adıyla katliamlar gerçekleştirildiğini, Maraş katliamının da Aralık ayında yaşandığını belirten Esenyurt De

KALANÇ’IN BASIN AÇIKLAMASI ŞÖYLE:

 

1978 yılında, 19-26 Aralık günleri arasında Maraş’ta yaşanan olaylarda, resmi rakamlara göre 111 kişi katledildi. Gerçek ölü sayısı ise, bunun çok üzerindedir. Bu faşist katliamda, 500’ün üzerinde ev ve 300’e yakın işyeri yakılıp yıkıldı. Olayların ardından kentteki sol ve Alevi kökenli yurttaşlarımızın yüzde 80’i Maraş’ı terk etti.  Bu, MİT ve kontrgerilla tarafından yürütülen bir operasyondur. Sadece katliama bizzat katılanların değil, yönetenlerinin kim olduğuna dair onlarca veri ve suç kanıtı mevcuttur. Ortada büyük bir insanlık suçu, bu suçun failleri vardır ancak cezalandırma ise yoktur. Maraş Katliamı ve bu katliamda sorumluluğu bulunanlar ya hiç yargılanmadan “kurtuldular” ya da göstermelik dava dosyaları ile yargılanıp (!) beraat ettirildiler. Çünkü, Maraş Katliamı tasarlanırken senaryonun en önemli parçası katliamcıların önce izole edilmesi, sonra bu izolasyon yardımı ile “suçsuz ilan edilmesi” idi. Bugün Maraş Katliamı dosyası sessizce kapatılmış bulunuyor. Tıpkı bugün Sivas Katliamı davasının zaman aşımına aynı şekilde uğratılmak istenmesi gibi...

 

“HAYATA DÖNÜŞ” KATLİAMININ TÜM SORUMLULARI CEZALANDIRILMALIDIR!

 

19 - 22 Aralık 2000 tarihleri arasında Türkiye’de, yirmi hapishanede eş zamanlı olarak düzenlenen ve planlayanlar ve uygulayanlar tarafından ironik bir biçimde “hayata dönüş” adı verilen operasyon sonucunda 28 tutuklu ve hükümlü yaşamını yitirdi ve yüzlercesi yaralandı.

Dönemin İçişleri Bakanı Sadettin TANTAN’ın açıklamasına göre, bir yıl öncesinden en ince ayrıntısına kadar planlanmış olan bu operasyonda, 8 bin 335 asker, binlerce çevik kuvvet polisi ve gardiyan görev aldı; bileşenlerinin ne olduğu tam tespit edilemeyen 20 binin üzerinde gaz bombası kullanıldı. Toplam 28 siyasi tutuklu ve hükümlü yaşamını yitirdiği ve yüzlercesinin yaralandığı bu operasyonun en şiddetli yürütüldüğü cezaevi, Bayrampaşa cezaeviydi. Sadece burada, 12 tutuklu ve hükümlü yaşamını yitirdi. Bayrampaşa cezaevi için verilen Adli Tıp bilirkişi raporuna göre, operasyon sırasında öldürücü dozun çok üzerinde gaz bombası kullanılmıştı.

Güvenlik güçlerince kullanılan göz yaşartıcı, gaz ve sinir bombalarının çıkardığı yangında, 6 kadın diri diri yanarak hayatını kaybetti. Kadınların kaldığı koğuşta yalnızca 20 gramı bile insanı 38 dakikada öldürmeye yeten bombalardan 35 gram bulundu ve yine aynı koğuşta patlamamış 45 adet gaz bombası bulundu. Bilanço, yapılan operasyonun hiç de “hayata dönüş” amacı taşımadığını tersine en ince ayrıntısına kadar düşünülmüş planlı bir katliam olduğunu gösteriyordu.

 

Esenyurt Dersimliler Derneği olarak, Hayata Dönüş katliamı ve Maraş katliamında sorumluluğu olanlar bulunup cezalandırılmalıdır. Zaman aşımı, insanlık suçları için kabul edilemez.

Unutmayacağımızı ve unutturmayacağımızı bir kez daha ilan ediyoruz.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.