Diyarbakır'da OHAL Döneminde İlk İzinli Nevruz Kutlaması

Diyarbakır'da OHAL Döneminde İlk İzinli Nevruz Kutlaması
Diyarbakır'da ilk defa OHAL döneminde resmi izinli Nevruz kutlamaları yapılacak. Kutlamaları HDP ve BDP organize ederken Diyarbakır dahil 21 il Nevruz coşkusunu yaşayacak.
Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve  Demokratik Bölgeler Partisi (DBP)'nin organize ettiği Nevruz kutlamaları bu yıl,  Diyarbakır dahil 21 il ve ilçede gerçekleşecek.

Diyarbakır, 2002'den sonra ilk defa Olağanüstü Hal koşullarında Nevruz'u (OHAL) kutlayacak. 33 yerde kutlama yapılması planlamıştı ancak valilikler,  21 Mart tarihleri dışında yapılacak kutlamalara izin vermedi. Bu yüzden 12 yerde kutlamalar iptal edildi.

KATILIM VE COŞKUNUN EN YÜKSEK OLDUĞU YILLAR 2013 VE 2014'TÜ

2016 Nevruz'u  Diyarbakır'da sokağa çıkma yasakları ve güvenlik operasyonların gölgesinde kutlanmıştı.

HDP Mitingi, Suruç ve  Ankara Garı saldırıları, katılımcıları meydanlardan uzaklaştırmış, yeni bombalı saldırıların yaşanması endişesi 2016 Nevruzu'na katılımı düşürmüştü. Devam eden çatışmalar da katılım ve coşkuyu azaltmıştı.  Abdullah Öcalan'ın mektuplarının okunduğu 2013 ve 2014 Nevruz kutlamaları ise  Diyarbakır'da meydanın gördüğü en büyük kalabalığa ve coşkuya şahit olmuştu.

OHAL DÖNEMİNDE İLK

1990'lı yıllarda OHAL koşullarında izinsiz Nevruz kutlamaları yapılmıştı ancak ilk defa OHAL döneminde resmi izinli bir kutlama gerçekleşecek.

Yüzbinlerce katılımcının buluştuğu  Diyarbakır Nevruz'u, hem siyasetçilerin hem de sanatçıların geçit törenine sahne oluyor.

Diyarbakır Nevruz'unun değişmez siması ve konuşmacılarından olan HDP Eş Genel Başkanı  Selahattin Demirtaş, belediye eş başkanları Gültan Kışanak ve  Fırat Anlı tutuklu oldukları için bu yılki kutlamada yer alamayacaklar.

BAYDEMİR VE TÜRK'ÜN KONUŞMASI BEKLENİYOR

Onların yerine  Diyarbakır'ın eski belediye başkanı olan ve şimdi HDP'nin grup sözcüsü görevini yapan  Şanlıurfa milletvekili  Osman Baydemir ve görevden alınan  Mardin Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı  Ahmet Türk'ün katılımcılara hitap etmesi bekleniyor.

Belediye başkanları yerine atanan kayyumların da ilk Nevruz sınavı olacak. Önceki yıllarda belediye otobüsleri halkı ücretsiz kutlama alanına götürürken, bu yıl belediyenin Nevruz kutlamaları için yapacağı hizmetler de merak ediliyor.

BBC Türkçe'den  Hatice Kamer'in aktardığına göre, bir önceki günden itibaren Nevruz Parkı etrafında çok geniş bir alan polis bariyerleri ile çevrildi.

Her yıl 12 olan alana giriş sayısı, bu yıl yediye indirilmiş durumda. Polislerin girişte kimlik ve üst araması yapacağı alanda, HDP de 300'e yakın kişiyi güvenlik amacıyla görevlendirdi.İl  Emniyet Müdürlüğü, HDP ve DBP bayrak ve flamaları dışında başka herhangi bir bayrak, pankart ve flamanın alana sokulmasını yasakladı. Sahnenin olduğu platformda, yıllardır asılan Demirci Kawa'yı simgeleyen dev resim bu yılın yeni yasaklarından.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.