Doğu Anadolu'yu sallayan deprem

Doğu Anadolu'yu sallayan deprem
Etkisini Doğu Anadolu’da hissettiren şiddetli deprem büyük korkuya neden oldu. AFAD, depremden etkilenen Elazığ ve Malatya'da 22 kişinin hayatını kaybettiğini, 1103 kişinin de yaralandığını duyurdu.


Elazığ Sivrice'de saat 20.55'te 6,6 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Bazı ilçelerde binalar yıkıldı. Türk Silahlı Kuvvetleri, AFAD, itfaiye ve sağlık ekipleriyle birlikte, Kızılay ve gönüllü arama kurtarma ekipleri çalışmalarına başladı.

Elazığ'da kriz masası kurulurken, gönüllü ekipler çevre ilçelere yönlendirildi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ilk açıklamasında Malatya'da 4, Elazığ'da 15 kişinin hayatını kaybettiğini, toplamda 553 kişinin de yaralandığını açıkladı. İlerleyen saatlerde AFAD, ölü sayısının 22'ye yükseldiğini, yaralı sayısının da 1103 olduğunu duyurdu.

Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü, saat 20.55'te merkez üssü Elazığ'ın Sivrice ilçesi olan 6,8 büyüklüğünde bir depremin meydana geldiğini duyurdu. Kandilli Rasathanesi depremin büyüklüğünü 6,6 olarak revize etti. Deprem yerin 10 kilometre derinliğinde kaydedildi. Deprem Türkiye'de birçok kentin yanı sıra Suriye, İran, Ermenistan, Lübnan ve İsrail'de de hissedildi.

Deprem sonrasında büyüklüğü 4’ün üzerinde 12 adet deprem meydana gelmiş olup, toplam artçı deprem sayısı 397 olarak açıklandı.

ENKAZDAN ÇIKARILDI AMA...

Dün akşam enkazdan kurtarılan 12 yaşındaki Miraç yaşamını kaybetti. 12 yaşındaki Miraç Dişli, babası Meriç Dişli ve altı aylık hamile annesi Pınar Dişli ile birlikte Gezin beldesindeki Tılhem Caddesi’ndeki altı katlı Mavi Göl Apartmanı‘nın enkazında kalmıştı. Dişli ailesi enkazdan sağ olarak kurtarılırken, Miraç kaldırıldığı hastanede hayatını kaybettiği belirtildi. Anne ve baba Dişlilerin tedavilerinin sürdüğü öğrenildi.

ARAMA KURTARMA FAALİYETLERİ SÜRÜYOR

Enkaz altında yapılan aramalarda 14 saat sonra (saat 11:00 itibariyle) 1 kadın sağ çıkarıldı. Arama kurtarma ekipleri enkaz aktındaki 1 kadınla daha temas kurdu. Ekipler, çevrede bulunanlardan sessiz olmalarını istedi.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Mustafa Paşa Mahallesi'nde çöken binaya ilişkin "Enkazdan dört ses duyduk, biri kurtuldu, üçünü kurtarmaya çalışıyoruz" dedi. 

Elazığ merkezde yıkılan binanın altında kalan aileden Cengiz Çelik ile 1 kişi daha depremden 15 saat sonra (11:34 itibariyle) sağ olarak kurtarıldı. 

AFAD, 2 kişinin kurtarılma anlarını paylaştı:

ENKAZ ALTINDAKİ AZİZE'YLE TELEFONDA KONUŞTULAR

Arama kurtarma faaliyetleri sırasında enkaz altında bir vatandaşla yapılan telefon görüşmesi kameralara böyle yansıdı. 

"Komşunun annesi senin sesini duyuyor mu?" sorusunun sorulduğu ve bir çocuk olduğu tahmin edilen Azize isimli depremzede, enkaz altında kalan yakınındaki diğer kişilerde de görevlilere bilgi aktarıyor. 

İşte o anlar: 

Saat 14.50 itibarıyla "Azize" isimli kadının enkaz altından 17 saat sonra kurtarıldığı belirtildi. 

YAŞLI TEYZE DE KURTARILDI

Enkaz altında kalan yaşlı Hatun Yamış'ın arama kurtarma ekipleri tarafından enkaz altından kurtartılma anlara kameralara böyle yansıdı.


 

17. SAATTE KURTULUŞ

Mustafa Paşa Mahallesi'nde depremde yıkılan binanın enkazından iki kişi 17 saat sonra sağ çıkarıldı. Şimdiye kadar 40 kişi enkaz altından kurtarılmış oldu. 

ERDOĞAN ELAZIĞ'DA

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, bölgede incelemede bulunmak üzere Elazığ'a ulaştığı bildirildi. Erdoğan'a, Meclis Başkanı Mustafa Şentop ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'ın eşlik ettiği belirtildi.

SORUŞTURMA BAŞLATILDI

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca, sosyal medyada yer alan provokatif paylaşımlara yönelik soruşturma başlatıldı.

BAKANLARDAN YENİ AÇIKLAMA

Saat 11:45'de Elazığ'da bulunan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ile Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum basın açıkaması yaptı. 

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu açıklamasında şu bilgileri verdi:

"Deprem olur olmaz daha önce belirlediğimiz afet müdahale planı çerçevesindeki adımlarımızı attı.

Malatya’da 4, Elazığ’da 18 vatandaşımız hayatını kaybetti.

Elimizdeki temel veriler çerçevesinde hayati fonksiyonlarıyla ilgili bir tedirginlik yaşayacağımız bir hastamız yok.

398 artçı deprem oldu, 13’ü 4’ün üzerinde. Deprem olduğu andan itibaren toplam 39 kişi göçük altından çıkarıltı.

22 kişinin daha enkaz altında olduğu sanılıyor.

Adıyaman Cezaevi’nde hasar oluştu. Cezaevinin boşaltılması hususu değerlendirilecek."

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ise şunları kaydetti:

"1031 müracaat içinde 382 vatandaşımız yaralıydı. Takibi hala yapılan 128 hastamız var. 34 vatandaşımızın da yoğun bakımda tedavileri devam ediyor. Durumu kritik olan hastamız yok. 

4 tane sahra hastanesi ihtiyaç durumunda kurulacak. 

En son kurtarılan iki vatandaşımızın da genel durumlarının iyi olduğunu öğrendik." 

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum da şöyle konuştu:

"İlk hasar tespit çalışmalarında 5 binamızın yıkık olduğu, ağır hasarlı ve hafif hasarlı birçok yapımız olduğu tespit edildi. 

Yıkık binaların kerpiç yapılardan olduğu görüldü. 

Hasarlı binalara girilmemesi noktasında vatandaşlarımızı uyarmak istiyorum."

ADALET BAKANLIĞINDAN AÇIKLAMA: 814 HÜKÜMLÜ VE TUTUKLU TEDBİREN NAKLEDİLİYOR

Elazığ’da meydana gelen Sivrice  merkezli deprem haberi alınır alınmaz Adalet Bakanlığı bünyesinde bir kriz merkezi oluşturuldu. Bakanlıktan yapılan açıklamada, "Bu kapsamda, deprem bölgesindeki adliye ve ceza infaz kurumlarında uzmanlar eşliğinde detaylı incelemeler yapılmıştır. İncelenen bina ve kurumlarımızda küçük çaplı hasarlar görülmüş, herhangi bir can kaybı ya da yaralanmanın bulunmadığı tespit edilmiştir. Adıyaman Kapalı Ceza İnfaz kurumunda bazı bölmelerde kısmi çatlaklar oluştuğu için 814 hükümlü ve tutuklu tedbiren Gaziantep, Şanlıurfa ve Kahramanmaraş’taki cezaevlerine nakledilmeye başlanmıştır. Depremde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyoruz. Milletimizin başı sağ olsun" ifadelerine yer verildi. 

İBB SÖZCÜSÜ ONGUN: ÇOK SAYIDA HAYVAN GÖÇÜK ALTINDA KALDI

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Sözcüsü Murat Ongun da sosyal medya hesabınadn belediye ekiplerinin Elazığ'da çalışmalarını sürdürdüğünü kaydetti. Ongun, "Ne yazık ki deprem bölgesinde çok sayıda da hayvan göçük altında kaldı. Dün gece arama kurtarma ekiplerimiz birçok noktada müdahalede bulundular." dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.