Elektrik kesintisinin Türkiye'ye faturası!

Elektrik kesintisinin Türkiye'ye faturası!
Türkiye'de bir çok ilde elektrik sistemi çöktü. Kesinti saatlerce hayatı durma noktasına getirdi.
Metro çalışmadı, hastanelerde ameliyatlar yapılamadı, sanayi durdu, trafikte kargaşa yaşandı.
Türkiye genelinde bu sabah iletim sistemindeki arıza nedeniyle Van dışında tüm Türkiye'de saat 10:36'da aynı anda elektrikler kesildi, hayat alt üst oldu. Hala elektrik alamayan yerler var.

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'dan aldığı bilgiye göre; elektrik kesintilerinden etkilenen illerdeki toplam hedef kitlenin yüzde 85'inde bu kesintinin kaldırıldığını, saat 20.00 itibariyle yüzde 100 oranında  enerji ihtiyacının karşılanmış olacağını bildirdi.

HAYAT DURDU
Kent içi ulaşımda metro, tramvay ve tren seferleri yapılamadı, fabrikalarda çarklar durdu, hastanelerde sağlık hizmeti, okullarda eğitim aksadı. Yaklaşık 1.5 saat sonra, arızanın giderildiği yerlere elektrik verilmeye başlandı. İstanbul ve Ankara'da bazı yerlere elektrik verildi.

ELEKTRİK VERİLMEYE BAŞLANAN İLLER
Elektrik verilmeye başlanan iller arasında ''Ankara, İstanbul, Edirne, Tekirdağ, Erzurum, Trabzon, Rize, Gümüşhane, Artvin, Bayburt, Giresun, Samsun, Ordu, Amasya, Çorum, Sinop, Kastamonu, Karabük, Kocaeli ve Çankırı'' bulunuyor.

İstanbul'da Metro, Tramvay ve Marmaray seferleri başladı
İstanbul şehir genelinde yaşanan elektrik kesintisi nedeniyle tüm metro ve tramvay seferleri durdu.Elektriğin saat 10.36'da kesilmesi sonrası duraklardaki yolculara biletleri iade edildi.Marmaray'da enerjinin gelmesiyle birlikte istasyonların kepenkleri açıldı. Vatandaşların duraklara alınmasının ardından saat 12.50'de seferler normale döndü.İstanbul'da an itibariyle Kabataş-Bağcılar ve Topkapı-Habipler tramvay seferleri ile Yenikapı-Havalimanı-Kirazlı ve Yenikapı-Taksim-Hacıosman metro seferleri yapılmaya başlandı.

ELEKTRİĞİN KESİLMEDİĞİ TEK İL
Türkiye genelinde saat 10:36'dan itibaren elektrik kesilirken, Van şehir merkezinde kesinti yaşanmadı. Yetkililer bunun nedenini, Van'ı besleyen enerjinin İran'dan alınıyor olmasından kaynaklandığını söyledi. Yetkililer, "İran'la yapılan enerji anlaşmasına göre İran'dan gelen enerji iletim hattı Van merkezdeki merkezi trafoya giriş yapıyor. Bu enerji de sadece şehir merkezlerinin belil bir kısmına yeterli oluyor. Bu enerji miktarı da yaklaşık 300 megavat civarındadır" dedi.

SİBER SALDIRI MI?
Kesintiye sisteme yönelik 'siber saldırının' neden olduğu söylentileri ortaya atılırken, Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Bütün ihtimaller araştırılıyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nda kriz masası oluşturuldu" dedi.Elektrik kesintisine yönelik açıklama yapan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "Operasyonel hata mı yoksa siber saldırı mı araştırılıyor" dedi.

ARIZA GİDERİLMEYE ÇALIŞIYOR
Türkiye Elektrik İletim A.Ş. (TEİAŞ) yetkilileri sorunun enerji açığı ve güç kesintisinden değil, iletim sistemindeki arızadan kaynaklandığını, arızan giderilmesine çalışıldığını söyledi.Elektrik dağıtım şirketleri de aynı yönde açıklama yaptı. Bir dağıtım şirketi yetkilisi DHA'ya yaptığı açıklamada, "TEİAŞ yetkilileri bize sistemin çöktüğünü, toparlamaya çalıştıklarını söyledi. Enerji açığı ve güç kesintisi olmadığını belirttiler" dedi.Boğaziçi Elektrik Dağıtım Şirketi'nden yapılan açıklamada, "Sıkıntının kaynağında TEİAŞ'ın sistemde yaşanan bir sorun olduğunu söyledi. Bizde olduğu gibi Türkiye'nin bazı illerinde de elektrikler kesik" dedi.İstanbul'da yoğunluk nedeniyle Bedaş'ın sitesine de ulaşılamıyor.Kesintiye neyin yol açtığı henüz resmi olarak açıklanmş değil.

TÜRKİYE ELEKTRİK İLETİM A.Ş.'DEN AÇIKLAMA
Türkiye Elektrik İletim A.Ş. (TEİAŞ) yetkilileri, elektrik nakil hatlarında saat 10.36'da yaşanan sorun nedeniyle birçok bölgede elektrik kesintisi meydana geldiğini bildirdi.Teknik inceleme başlatıldığını belirten yetkililer, sisteme en kısa sürede elektrik verilmesi için çalışıldığını kaydetti.

TRAFİKTE KARGAŞA
Yurt genelinde birçok ilde yaşanan elektrik kesintinden trafik ışıkları da nasibini aldı. Trafik ışıklarının yanmaması trafikte aksaklıklara yol açtı.

KESİNTİ, KOCAELİ, DENİZLİ VE BURSA'DA SANAYİYİ VURDU
Elektrik kesintisi, sanayi kenti Kocaeli'yi de felç etti. Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, sanayi kuruluşlarının kesinti nedeniyle büyük zarara uğradığını çok azının jeneratörleriyle sadece bazı ünitelerini çalıştırabildiğini söyledi. Bölgede kurulu petrol, otomotiv, kimya, lastik ve diğer sektörlerde faliyet gösteren fabrikaların bünyesinde bulunduğu 13 organize sanayi bölgesinde faliyetler büyük ölçüde aksadı. Kesintinin ilk dakikalarında herkes biraz sonra enerjinin gelebileceğini düşünürken bir süre sonra bunun Türkikye'nin büyük bir bölümünde gerçekleştiği anlaşıldı.Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı AK Partili İbrahim Karaosmanoğlu, Kocaeli'de yapılacak projelerle ilgili tanıtım toplantısı yaparken konuşmasının başında elektrikler kesildi. Yaklaşık 15 dakikada karanlıkta sunum yapan belediye başkanı daha sonra jeneratörün devreye girmesiyle normal sunumuna devam etti.Tüpraş Genel Müdürlüğü'nden elektrik kesintisi ile ilgili olarak yapılan açıklamada bu kesintinin, tesislerdeki enerji sistemlerinin otomatik olarak devreye girmesi nedeniyle üretim ile ilgili bir soruna yol açmadığı belirtildi. Açıklamada, "Bugün saat 10.36 itibariyle ülkemiz genelinde meydana gelen ve hala devam eden elektrik kesintisinin üretim süreçlerimize bir etkisi olmamıştır" denildi.Türkiye genelinde yaşanan elektrik kesintisi Denizli'de de hayatı olumsuz yönde etkiledi. Denizli'de saat 10.36’da başlayan elektrik kesintisi nedeniyle kent içi ulaşımda sinyalizasyon sistemlerinin çalışmaması nedeniyle aksaklıklar yaşandı. Tekstil, havlu ve ev dekorasyon sektörü ile mermer ve bakır metal ağır sanayiye sahip Denizli'deki birçok fabrikada elektrik kesintisi nedeniyle üretimine zorunlu olarak ara vermek zorunda kaldı. Pek çok işyeri çalışlarını evlerine gönderdi.Denizli Sanayi Odası Başkanı Müjdat Keçeci, zamansız ve programsız kesintinin sanayiyi felç ettiğini belirtip, "Fabrikalarda üretim durdu. Ekonomik zarar büyük olacak. Üretim dışına çıkan ürünler hurdaya gidecek. Hemen hemen tüm sektörlerde zaman mesai ve ekonomik zarar oluşacak. Keşke kesintinin olacağı önceden haber verilseydi" dedi.Elektrik kesintisi Bursa’da da hayatı olumsuz yönde etkiledi. Kesinti nedeniyle kent içi ulaşımda kullanılan Bursaray seferleri durdu. Trafik ışıkları da çalışmadı. Bursa’daki kesintinin en çok sanayi bölgelerini etkilediği bildirildi.

GÜMRÜK KAPILARI ETKİLENMEDİ
Edirne, Tekirdağ ve Kırklareli’ne 1 saat elektrik verilemedi. Elektrik kesintisi nedeniyle Trakya Elektrik Dağıtım A.Ş.’nin (TREDAŞ) Alo 186 çağrı merkezinin telefonları da kilitlendi. Elektrik kesintisi nedeniyle Kapıkule, Pazarkule, Hamzabeyli ve İpsala Gümrük kapılarında giriş ve çıkış işlemleri jeneratör sisteminin devreye girmesi nediniyle bir sorun görülmedi.

HASTANELERDE AMELİYATLAR DURDU
Elektrik kesintisinin en çok etkili olduğu birimlerden birisi de hastaneler oldu. Kent genelindeki hemen tüm hastanelerde, ortalama birkaç dakika süren enerji sıkıntısının yaşandığı bunun sonrasında ise, jeneratörlerin devreye girmesiyle, hastanelere elektrik verildiği öğrenildi. Ancak jeneratörlerin arıza yapma ihtimaline karşı, hastanelerdeki ameliyatlar ertelendi, laboratuardaki tetkikler de yine yapılamadı. hastanelere de acil hastalar dışında hasta kabul edilmemeye başlandı. TTB Merkez Konseyi Üyesi Fatih Sürenkök, "Elektrik kesintisinin olduğu dakikada fazla uzun olmadı ama karanlıkta kaldık. Bizler de ameliyattaydık o sırada. Ancak elektrik gledikten sonra ameliyatı tamamladık. Tabi başka ameliyatlara giremedik. Çünkü her an o enerjinin de kesilmesi söz konusu olabilirdi" dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.