Evimizde üşüyoruz!

Evimizde üşüyoruz!
TÜİK araştırması, yalıtım eksikliği nedeniyle ısınamamanın ülkemizde en çok karşılaşılan konut ve çevre sorunu olduğunu gösteriyor.

Yalıtım eksikliği nedeniyle Türkiye’de her 3 kişiden birinin evinde ısınmadığını, her 3 konuttan birinde çatı sızdırması ve nem sorunları yaşandığını belirten ERYAP Grup CEO’su Emrullah Eruslu, “TÜİK çalışmasına göre yurttaşlarımızın yüzde 20’si ısınma maliyetlerini karşılayamıyor” dedi

 



Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan 2022 Yoksulluk ve Yaşam Koşulları Araştırması ve 2023 yılı yoksulluk oranları çalışması, yalıtım eksikliğinin hem hane halkının bütçelerine hem de ülke ekonomisine ve çevreye olumsuz etkilerini bir kez daha gözler önüne serdi. Çalışma sonuçlarına göre yalıtım eksikliği nedeniyle Türkiye’de her 3 kişiden biri ısınamıyor, her 3 konuttan birinde nem sorunu yaşanıyor. Yalıtım eksikliği nedeniyle ısınamama, en çok karşılaşılan konut ve çevre sorununu oluşturuyor.
 

2-3 yıllık sürede amorti ver
Yalıtım sektörünün yüzde 100 yerli sermayeli tek Türk markası Bonus Yalıtım’ı bünyesinde barındıran Eryap Grup’un CEO’su Emrullah Eruslu, TÜİK çalışmasına göre yurttaşlarımızın yüzde 20’sinin ısınma maliyetlerini karşılayamadığını vurgulayarak, “Bu sorunların temel nedeni ne yazık ki yalıtım eksikliği ve gereken standartların çok altında yapılan yanlış yalıtım uygulamaları. Öte yandan binalarda sonradan uygulanabilen ısı yalıtımı, çatılarda ve cephelerde nem ve su yalıtımı, bu sorunlara kesin çözüm getirir. Standartlara uygun yalıtım uygulamalarıyla ısınma ve çatı sızdırması gibi sorunların aile bütçeleri ve ülke ekonomisine getirdiği yüklerin ve çevresel etkilerin önüne geçmek mümkündür ve doğru yalıtım, sağladığı tasarruf değerleriyle 2-3 yıllık bir sürede kendini amorti eder” dedi.

Her 3 kişiden biri ısınamıyor
TÜİK çalışması sonuçlarına göre kurumsal olmayan nüfusun yüzde 32,6'sının konutunda izolasyondan dolayı ısınma sorunu yaşadığını belirten Emrullah Eruslu, “Ülkemizdeki bina stoğunun yüzde 80'i enerji verimliliği ile ilgili yasal düzenleme kapsamının dışında kalıyor. Yalıtımsız binaların yanı sıra, ülkemiz genelinde yalıtım malzemeleri 3-5 cm aralıklarında kullanılırken, benzer iklim kuşağındaki ülkelerde kullanım 15-20 cm aralığında gerçekleşiyor. Yalıtım uygulamaları ne yazık ki var olan standartların çok altında olabiliyor. Yalıtımda daha kalın plakalar tercih etmek, inşaat maliyetlerinde önemli bir artışa neden olmazken, ısınma maliyetlerinde önemli tasarruf sağlıyor. Bir örnek vermek gerekirse, sektörümüzün en modern tesisi olan Bonus Yalıtım Hendek Sakarya tesislerimizde üretimini gerçekleştirdiğimiz Bonus Taş Yünü ürünümüzle yalıtım uygulaması doğru yapılmış bir binada enerji tasarruf oranı, yüzde 60'a kadar çıkabiliyor. Binalarda Isı Yalıtımı Kuralları Standardı TS 825 revizyonu bu noktada büyük önem taşıyor, öte yandan standartlara ve yönetmeliklere uyumun yanı sıra, bu konularda toplumsal farkındalığın önemi de bir daha öne çıkıyor” dedi.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.