Gazze İçin Bayraklar Yarıya İndirildi

Gazze İçin Bayraklar Yarıya İndirildi
İsrail'in Gazze halkına yönelik katliamı sonrası dün Bakanlar Kurulu'nda 3 günlük yas ilan edilmesinin ardından, bayraklar yarıya indirildi.

İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları sonrasında, dün yapılan Bakanlar Kurulu'nda 3 günlük yas ilan edilmesi kararının ardından, bayraklar yarıya indirildi.
Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, Bakanlar Kurulu toplantısının ardından yaptığı açıklamada, İsrailin Filistin halkına yönelik gerçekleştirdiği katliamı lanetlediklerini belirterek, "Bununla ilgili olarak Bakanlar Kurulumuzda 3 günlük yas ilan edilmesi kararı alındı" açıklamasında bulunmuştu.
"İsrail'in Filistin halkına karşı uyguladığı bu acımasız ve toplu cezalandırmanın ulaştığı noktada katliamı lanetliyoruz" ifadesini kullanan Arınç, sözlerini şöyle sürdürmüştü:
"Bununla ilgili olarak Bakanlar Kurulumuzda 3 günlük yas ilan edilmesi kararı alındı, bir görüş olarak benimsendi.  Başbakanlığımız bu konuda yarın sabah itibarıyla uygulamanın başlamasını, salı, çarşamba ve perşembe günlerinde, Türkiye'de Filistin halkıyla dayanışma içinde olduğumuzu göstermek bakımından bir yas ilan edilmesi kararı verilmiştir. İsrail hükümeti Gazze'ye yönelik söz konusu acımasız  saldırılarını bir an önce durdurmalıdır. Bu, Türkiye hükümetinin görüşüdür. Ateşkes sağlanması konusundaki çabaları da desteklemekteyiz. En son Sayın Başbakanımız ve Dışişleri Bakanımız muhataplarıyla sürekli temas halindedirler."
-Bayrakların yarıya indirilmeyeceği yerler
Türkiye'de milli yas, 2893 sayılı Türk Bayrağı Kanunu'nun 24. maddesi hükümlerine göre Başbakanlık tarafından ilan ediliyor. 
Türkiye'de milli yas ilan prosedürü, Türk Bayrağı Kanunu ve bu kanuna bağlı tüzük tarafından belirleniyor. 
İlgili yasa, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün vefat günü olan 10 Kasım haricinde Türk
bayrağının yarıya çekileceği halleri belirleme yetkisini Başbakanlığa veriyor. 
Türk Bayrağı Kanunu'nun "Bayrağın Yarıya Çekilmesi" başlıklı 4'üncü maddesindeki, "Türk bayrağı, yas alameti olarak 10 Kasım'da yarıya çekilir." Yas alameti olmak üzere bayrağın yarıya çekileceği diğer haller ve zaman Başbakanlıkça ilan ediliyor.
Türk Bayrağı Kanunu'nun uygulanışını düzenleyen Türk Bayrağı Tüzüğü'nde ise sürekli bayrak çekilecek resmi daire ve kuruluşlar "TBMM, Anıtkabir, polis, jandarma, hudut, gümrük, muhafaza karakolları ile hudut kapıları" olarak belirleniyor.
"Cumhurbaşkanlığı, Hükümet kanalları, limanda demirli veya seyir halinde bulunan makineli, büyük ve küçük her çeşit deniz aracıyla devlet işlerinde kullanılan makinesiz deniz araçları" her gün bayrak çekilecek yerler olarak sıralanıyor.
Yasa hükmüne göre, milli yas ilan edilmesi halinde dahi Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) ve 10 Kasım günü hariç Anıtkabir'de bayraklar yarıya indirilmiyor. 
-Uluslararası toplumsal facialar üzerine milli yas 
Öte yandan uluslararası camiada yankı uyandıran toplumsal facialar üzerine de milli yas ilan edilerek, bayraklar yarıya indiriliyor. Milli yas kararı, Dışişleri Bakanlığı Protokol Genel Müdürlüğünün teklifi üzerine Başbakanlıkta yapılan değerlendirmenin ardından gerekli görülmesi halinde alınıyor.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'ın vefatı sebebiyle 14 Ocak 2012'de, Japonya'da meydana gelen deprem ve tsunamide hayatını kaybeden Japonlar için 18-21 Mart 2011'de Türkiye'de ulusal yas ilan edilerek, bütün yurtta ve dış temsilciliklerde bayraklar yarıya indirilmişti.
Ayrıca Manisa'nın Soma ilçesinde yaşanan maden faciası nedeniyle 13 Mayıs 2014 tarihinden itibaren 3 günlük milli yas ilan edilmişti

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.