Gözler İstanbul'a çevrildi: İstanbul depreme hazır mı?

Gözler İstanbul'a çevrildi: İstanbul depreme hazır mı?
İstanbul'da afet sonrası toplanma alanı olarak belirlenen 470 alandan 300'ü AKP iktidarı tarafından imara açıldı.
 Bu alanların üzerinde şimdi gökdelenler ve alışveriş merkezleri yükseliyor.Onbinlerce kişinin yaşamını yitirdiği 17 Ağustos 1999 depreminin ardından deprem uzmanları 30 yıl içinde büyük bir depremin yaşanacağını söylemişti. Bunun üzerine gözler 7'nin üzerinde depremin beklendiği İstanbul'da alınan tedbirlere çevrilmişti. Kentte 470 bölge, afet sonrası toplanma alanı olarak belirlenmişti. Ancak bu alanlardan 300'ü AKP iktidarı tarafından imara açılmıştı.


Üzerlerine alışveriş merkezleri ya da gökdelenler inşa edilmiş, yaşanan gelişmeler meslek odalarının sert tepkisine neden olmuştu.Depremin sonrasında bina güvenliği ve afet sonrası acil dönem müdahale programı kapsamında yapılması gerekenler Türkiye’nin gündeminde uzun zaman yer aldı. Deprem kuşağında yer alan İstanbul’da muhtemel bir deprem sonrası çadır kurulacak ve toplanılacak alanlar belirlendi ve ön eğitim çalışmaları yapıldı.


1999 depreminden sonra belirlenen 470 alanın nerdeyse 300’ünde şimdi gökdelenler ya da alışveriş merkezleri mevcut. 1999 depreminden sonra İstanbul Valisi’nin başkanlığında kurulan İl Afet Merkez Kurulu’nun belirlediği deprem toplanma alanlarının birçoğunun imara açılmış olması bugünkü depremin ardından yeniden gündeme geldi.  

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.