Halkın seçtiği ilk cumhurbaşkanı yemin ediyor

Halkın seçtiği ilk cumhurbaşkanı yemin ediyor
Türkiye tarihi bir günü daha yaşayacak. Halkın oylarıyla 12. Cumhurbaşkanı seçilen Recep Tayyip Erdoğan, yemin edecek, ardından görevi 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'den devralacak.
12. Cumhurbaşkanı seçilen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'den görevi devralacak. Cumhurbaşkanlığı görevini devralmada ilk tören Meclis'te yapılacak. Erdoğan'ın TBMM'de ant içmesinin ardından Cumhurbaşkanlığı Forsu TBMM özel gönderine çekilecek, makam aracındaki fors açılacak, Ankara'da ve ordu merkezlerinde 101 pare top atışı gerçekleştirilecek. Erdoğan'ın ilk durağı ise Anıtkabir olacak. Erdoğan'ı Çankaya Köşkü'nde selefi Abdullah Gül karşılayacak. Halefini törenle karşılayacak olan 
11. Cumhurbaşkanı Gül ise 1071 rakımlı tepeden törenle uğurlanacak.

12. Cumhurbaşkanı seçilen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan görev süresi dolan 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'den görevi devralacak. Devir teslim töreni saat 13.30 civarında Türkiye Büyük Millet Meclis'inde başlayacak. Recep Tayyip Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan'a TBMM'ye gidişlerinde Protokol Genel Müdürü ve Başyaver eşlik edecek. Erdoğan, Cumhurbaşkanlığına ait makam aracını kullanacak.


Ancak henüz yemin etmediği için makam aracındaki fors ve bayrak kapalı olacak ve aracın ön koltuğuna Başyaver oturacak. Saat 14.00'de Erdoğan için TBMM'de karşılama töreni düzenlenecek. Erdoğan, TBMM'ye varışında en yaşlı Başkan Vekili tarafından karşılanacak ve A Tipi Askeri Tören düzenlenecek. Törenin bitiminde Erdoğan, TBMM'nin Cumhurbaşkanları tarafından kullanılan Şeref Kapısı'ndan içeri girerek, Genel Kurul Şeref Kapısı'na ulaşacak. Erdoğan burada ise TBMM Başkanı Cemil Çiçek tarafından karşılanacak. Erdoğan'ın Genel Kurul Salonuna girmesi ile Çiçek koltuğundan kalkarak, Başkanlık makamında 12. Cumhurbaşkanı Erdoğan'a mazbatasını takdim edecek.

ANT İÇİLMESİNİN ARDINDAN FORS AÇILACAK, 101 PARE TOP ATILACAK
Mazbata takdiminden sonra Erdoğan TBMM Başkan Vekilinin refakatinde kürsüye gelerek Anayasa'nın 103'ncü maddesinde belirlenen metni okuyarak ant içecek. Başkan Vekili yemin töreninin sonuna kadar Erdoğan'ın 2-3 adım gerisinde bekleyecek. Erdoğan'ın ant içmesinin ardından salonda bulunan Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası tarafından İstiklal Marşı çalınacak, Cumhurbaşkanlığı Forsu TBMM özel gönderine çekilecek, makam aracındaki fors açılacak, Ankara'da ve ordu merkezlerinde 101 pare top atışı gerçekleştirilecek. İstiklal Marşının okunmasının ardından Erdoğan, TBMM Genel Kurulu'na milletvekillerine hitap edecek. Hitabın bitmesinin ardından Erdoğan Askeri Uğurlama Töreni ile TBMM'den ayrılacak.


Erdoğan'ın ant içmesinin ardından ilk adresi Anıtkabir olacak. Erdoğan'ı Anıtkabir'de Ankara Valisi Aladdin Yüksel, Garnizon Komutanı ve Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek karşılayacak. Aslanlı Yoldan yürüyerek mozoleye çelenk koyacak olan Erdoğan Misak-ı Milli Kulesine Anıtkabir Özel Defter imzalayacak. Erdoğan Anıtkabir'deki törenin ardından Başbakanlık Resmi Konutu'na geçecek.

GÜL ÇİFTİ TÖRENLE UĞURLANACAK
Başbakanlık Resmi Konutta bir süre dinlenecek olan Erdoğan, 16.30 sularında Çankaya Köşkü'ne geçecek. Köşke, Cumhurbaşkanlığı makam aracıyla hareket edilecek, Cumhurbaşkanlığı A Kapısına varışta konvoya Atlı Tören Birliği de katılacak.


Resmi Karşılama Töreninin yapılacağı Yeni Bina A Kapısı önündeki alana kadar süvarilerin refakatinde gidecek olan Recep Tayyip Erdoğan ve Emine Erdoğan'ı, 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve eşi Hayrünnisa Gül tarafından A Tipi Askeri Törenle karşılanacak. Törenin sonunda A Bina Kapısı önünde basına görüntü verecek. Saat 17.00 civarında ise Cumhurbaşkanları ve eşleri başbaşa görüşmeye geçecek.

Cumhurbaşkanlığı Devir Teslim Töreni Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı bandosu tarafından İstiklal Marşı çalınması ile başlayacak. Törende 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül veda konuşması yapacak. Erdoğan da devir teslim törenin de bir konuşma yapacak. Konuşmaların tamamlanmasının ardından Gül, Erdoğan'a Cumhurbaşkanlığı Forsunu ve Devlet Şeref Madalyasını takdim edecek.


Törenin ardından Recep Tayyip Erdoğan ve Emine Erdoğan, Abdullah Gül ve Hayrünnisa Gül'ü Çankaya Köşkü'nden resmi tören ile uğurlayacak. Erdoğan uğurlama töreninin ardından törene katılanlara verecekleri resepsiyon için 2 No'lu Salona geçeceklerdir. Resepsiyon boyunca canlı müzik icra edilecektir. Erdoğan, saat 20.00'de de devir teslim töreni için Türkiye gelen Devlet ve Hükümet Başkanları onuruna akşam yemeği verecek.

YENİ KABİNE
Erdoğan'ın yoğun programının sonunda ise AK Parti Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu'nu Köşk'e çağırarak yeni kabineyi kurma görevini vermesi bekleniyor.Davutoğlu Başbakanlığında kurulacak 62. Hükümetin yarın göreve başlaması öngörülüyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.