'İstanbul depreminde 90 bin kişi ölebilir'

'İstanbul depreminde 90 bin kişi ölebilir'
İBB Meclisi'nde olası İstanbul depremi ile ilgili senaryolar konuşuldu. Depremde 70-90 bin ölü ve 165 bin ağır yaralı olabileceği ifade edildi
İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Meclisi, olası İstanbul depremini masaya yatırdı.

İBB AK Parti Grup Başkan Vekili Yardımcısı Faruk Aydın, '' İstanbul’da deprem riski ve İBB tarafından yapılan çalışmalar'' konulu sunum yaptı.

İstanbul ve civarındaki depremleri izlenmesi için 28 adet deprem istasyonu oluşturulduğunu söyleyen Aydın, bu istasyonların 10'unun İBB, 18'inin ise Kandilli Rasthanesi tarafından işletildiğini söyledi.
 
Aydın, '' Bu istasyonlar toprakta olan en ufak bir  hareketlilikte birbiriyle haberleşip Kandilli Rasathanesi’ne bilgi veriyor. İstanbul olarak büyük bir şansımız var, o da fay hatlarının denizde oması. Oradaki hareketlilik deprem karaya gelene kadar bir 5-12 saniyelik süre kazandırıyor. Bu sürede biz doğalgazı, elektriği otomatik olarak kesebiliyoruz. Bu sistem hazır.'' dedi.

2002 yılında Japon İşbirliği Ajansı (JICA) ortaklığında ''Afet Önleme/Azaltma Temel Planı projesi'' yürütüldüğünü hatirlatan Aydın, 7..5 veya 7.7 büyüklüğü civarında bir deprem olması durumunda 70-90 bin civarında ölü, 135 bin ağır yaralı olabileceği yönündeki verileri paylaştı. İzmit depremide 4-5 kat fazla hasar analamına gelen depremde hasarın en yüksek olacağı bölümün Avrupa yakasının güney bölümü tahmin ediliyor.

TSUNAMİ 5.5 METRE OLUR

Sunumda yer alan bilgilerden biri de deprem sonrası İstanbul'da oluşabilecek tsunami tehlikesiydi.

2007 yılında İBB ve ODTÜ işbirliğinde ‘Tsunami Tehlike ve Risk Haritaları'nın oluşturulduğunu belirten Faruk Aydın, yıkıcı bir depremde, Marmara'da oluşabilecek dalga yüksekliğinin en fazla 5,56 m olabileceği ve buna dair dalgaların ilerleyebileceği alan için önlem alındığını ifade etti.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.