Karanfillerle Taksim’e

Karanfillerle Taksim’e
1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü tüm yurtta kutlanacak.
Sendikalar, İstanbul’u felç etmek pahasına Taksim’i abluka altına alan valiliği engelleri kaldırmaya çağırdı.

Baskıyı sürekli hale getirme çabası

SES Şişli Şubesi, İstanbul Tabip Odası ve Genel İş 3 No’lu Şube üyeleri 1 Mayıs’ı Taksim’de kutlayacaklarını açıkladı. SES üyesi Burhan Kurt, “AKP baskıdan beslenen yolsuzluk ve rüşvet düzenini ‘Türk tipi başkanlık sistemi’ ile ebedileştirmeye çalışıyor” dedi.

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü için emek ve meslek örgütleri Taksim’e çağrı yaparken, İstanbul Valiliği tarafından adeta sıkıyönetim uygulamaları hayata geçirildi. Taksim’e yönelik metro ve metrobüs seferleri durduruldu. İstanbul Emniyet Müdürlüğü de sarı basın kartı olmayan gazetecilerin 1 Mayıs’ta görev yapması için TGC ile Valilik arasında yapılan anlaşmanın ardından çıkarılan kartları iptal etti.

DİSK, KESK, TMMOB ve TTB dün bir kez daha yazılı açıklama yaparak Taksim’e çıkma çağrısı yaptı. Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun “Taksim’e yarın (bugün) bu vatandaşlarımızı anmak için gelecek olan, herkese Taksim açıktır. Gelsinler karanfillerini koysunlar” sözlerinin anımsatıldığı açıklamada, “Biz İstanbul 1 Mayıs Komitesi’ni oluşturan örgütler olarak, üyelerimizle birlikte bu çağrıya icabet etmek üzere ellerimizde karanfillerle saat 12.00’de Taksim’e doğru yola çıkacağız. Burada 1977’de yitirdiğimiz arkadaşlarımızı anacak, karanfillerimizi Kazancı yokuşuna bırakacağız. Tüm İstanbulluları da bu çağrı doğrultusunda, ellerinde karanfillerle evlerinden Taksim’e doğru yola çıkmaya çağırıyoruz. İstanbul Valiliği’ni de ellerinde karanfillerle gelen yurttaşları engellemeye yönelik önlemleri kaldırmaya çağırıyoruz. Dilimizde türküler, elimizde karanfiller, barışçıl bir biçimde arkadaşlarımızı anmak için haydi Taksim’e!” denildi.

Metrobüs de iptal

İstanbul Valiliği ve İstanbul Emniyeti’nde ise 1 Mayıs önlemleri kapsamında adeta sıkı yönetim uygulamasına geçildi. Taksim, Şişli, Mecidiyeköy ve çevresine dün itibariyle demir bariyerler yerleştirildi. Taksim’e yönelik metro ve füniküler seferleri iptal edildi. Bugün İstanbul hava sahası üzerinde Beyoğlu- Taksim Meydanı, Şişli-Mecidiyeköy, Fatih-Saraçhane, Beşiktaş- Dolmabahçe, Kadıköy-İskele Meydanı ve civarı görerek şartlarda uçuş yapacak hava araçlarına kapatıldı. Bu bölgelerde sadece Emniyet Genel Müdürlüğü’ne bağlı ve askeri hava araçları uçabilecek. İETT tarafından yapılan açıklamada metrobüs seferleri de sadece Beylükdüzü-Cevizlibağ arasında olacak. Söğütlüçeşme-Cevizlibağ seferleri ise yapılmayacak. Böylece metrobüsle Anadolu-Avrupa geçişi sağlanamayacak. Marmaray ise gün boyu açık olacak.

Basına engelleme

Sarı basın kartı olmayan gazetecilerin 1 Mayıs’ta rahatça görev yapabilmesi amacıyla TGC, İstanbul Valiliği ve İstanbul Emniyeti arasında yapılan anlaşmanın ardından çıkarılan “1 Mayıs Basın Görev Kartı” son dakika kararıyla iptal edildi. Karara tepki gösteren TGC’den yapılan açıklamada, “Sarı basın kartı olmayan gazetecilerden gelen talep üzerine meslektaşlarımızın rahat görev yapabilmesi için hazırlanan kartlar meslektaşlarımıza ulaştırılmıştır. Ancak İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nden son anda gelen bir taleple kart alan 486 meslektaşımızın bilgilerinin incelenmesi için ayrıca listelerinin verilmesi istenmiştir. Başlangıçta Cemiyette kalacağı konusunda anlaşmaya varılan listenin Emniyet Müdürlüğü’ne verilmesi Yönetim Kurulumuzca uygun görülmemiştir. Gazetecilere makul şüpheli olarak davranılması yanlıştır” denildi.

Vali kararlı

İstanbul Valisi Vasip Şahin de Maslak Kasırları’ndaki Kamu Denetçiliği Kurumu İstanbul İrtibat Bürosu’nun açılışında konuştu. Şahin Taksim Meydanı’nın her türlü gösteriye, toplantıya kapalı bir alan olduğu için 1 Mayıs’la ilgili kutlamalara da kapalı olduğunu belirterek, “Yalnızca o gün sembolik olarak işçi veya siyasi parti temsilcilerimize orada çelenk koyma ya da Kazancılar Yokuşu’nda karanfil koyarak anma imkanı tanınacak” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.