Kış gündönümü nedir? 21 Aralık Kış gündönümü'nde en uzun gece yaşanacak

Kış gündönümü nedir? 21 Aralık Kış gündönümü'nde en uzun gece yaşanacak
21 Aralık Kış gündönümü bugün! Dünyaca ünlü arama motoru Google 21 Aralık Kış gündönünü unutmadı ve bu güne özel hazırladığı doodle ile ana sayfasını süsledi. 21 Aralık kış gündönümü'de en uzun gece yaşanacak.
Kuzey Yarımküre için en uzun gece kutlanıyor.21 Aralık kış gündönümü için hazırlanan sürpriz Doodle kullanıcıları şaşırttı. Peki Kış gündönümü nedir?

GOOGLE KIŞ GÜNDÖNÜMÜNÜ DOODLE YAPTI

Bugün Kış Gündönümü olarak da bilinen Kuzey Yarımküre için yılın ilk günü ve yılın en uzun gecesini kutluyoruz. Dünyamız güneşi çevrelediği için, Kuzey Kutbu, 21 Aralık'ta günümüz güneşinden uzaklaşıyor.
 
Bugün güneşi Kuzey Yarımküre gökyüzündeki en düşük konumda bulabilirsiniz. Dünyadaki insanlar bu astronomik kilometre taşını yüzyıllar boyunca kutladılar.

KIŞ GÜN DÖNÜMÜ NEDİR? 

Kış Gündönümü’nde (21 Aralık), güneş ışıkları Oğlak Dönencesi’ne dik gelir. Kuzey yarıkürede günler uzamaya, güney yarıkürede kısalmaya başlar. Bu tarih bazı ülkelerde kuzey yarıkürede kışın, güney yarıkürede yazın başlangıcı sayılır. 

21 Aralık günü yılın en kısa günü ve bu gece ise yılın en uzun gecesi yaşanacak.

Gündüz süresinin uzunluğu güneye gidildikçe artar. 

EN UZUN GECE NEREDE YAŞANIR?

21 Aralık'ta güneş ışınlarının Oğlak Dönencesi'ne dik açıyla gelmesi sonucu Kuzey Yarım Küre'de yılın en uzun gecesi yaşanacak. Bu günden itibaren Kuzey Yarım Küre'de kış mevsimi tam olarak başlayıp, geceler kısalmaya başlayacak. Kuzeyden güneye gidildikçe en uzun gecenin süresi de azalacak. Bu nedenle Türkiye'de en uzun geceyi 15 saat 6 dakika ile Sinop geçirirken, en kısa gece ise 14 saat ile Hatay'da yaşanacak.

En uzun gecenin yaşanacağı Sinop’ta gece süresi 15 saat 6 dakika, Gündüz süresi ise 8 saat 54 dakika olacak.

En kısa gecenin yaşanacağı Hatay’da gece süresi 14 saat, gündüz süresi ise 10 saat yaşanacak.

21 Aralık’ta Güney Yarımküre'de yaz, Kuzey Yarımküre'de kış mevsiminin başlangıcıdır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.