Kültür Evi’nden ‘Kurtuluş’ bildirisi

Kültür Evi’nden ‘Kurtuluş’ bildirisi
İstanbul Ardahan Kültür Evi, Ardahan’ın Kurtuluşu nedeni ile bir bildiri yayınladı. Kültür Evi, yayınladığı bildiri ile Ardahan’ın tarihi öneminden bahsederek, Ardahan’ın sorunlarınıda gündeme taşıdı.
İstanbul Ardahan Kültür Evi’nden yapılan açıklamada şu görüşlere yer verildi;
23 Şubat 1921 günü Gürcü birliklerinin şehri boşaltmasının ardından, Türk birlikleri şehre girdi ve Ardahan'a Türk Bayrağı çekildi. 1926'ya kadar vilâyet statüsünde bulunan Ardahan 30 Mayıs 1926 tarihinde  kaza haline dönüştürüldü. Ardahan 66 yıl Kars iline bağlı bir ilçe olarak yer aldı.  27 Mayıs 1992 tarihinde  66 yıl sonra il hakkı tekrar iade edilerek 1921'deki gibi  tekrar il haline getirildi.
Ardahan ili, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuzeydoğu köşesinde Doğu Anadolu Bölgesi'nde ve kısmen Doğu Karadeniz'de bulunan, Gürcistan sınırında kurulmuş olan bir ildir. Batısında Artvin, güneybatısında Erzurum, güneyinde Kars illeri ve doğuda Gürcistan Cumhuriyeti ile sınır teşkil etmektedir. Türkiye Cumhuriyeti'nin Kafkaslar'a açılan kapısıdır.
Ardahan’ın yıllardan beri göç verdiği ve nüfusunun sürekli azaldığı bilinmektedir. Tarım ve hayvancılığın bekleneni verememesi, sanayi ve ticaretin gelişmemiş olması, sert iklim koşulları ve yer şekilleri  nedeni ile Ardahan hızla göç vermiştir.
İlimizin Komşu Ülke Gürcistan’a açılan  2  kapısı bulunmaktadır. Bunlardan Posof İlçemizde bulunan Türkgözü kapısı şu an faaliyette olup, Çıldır İlçemizde bulunan Aktaş kapısı faaliyette değildir. Aktaş sınır kapısı ile ilgili çalışmalar devam etmektedir.
 Ardahan’ın Göle ilçesi topraklarından doğup, Göle ovasını suladıktan sonra Ardahan’a ulaşan, Ardahan ovasını da suladıktan sonra Hanak ilçesi topraklarından geçerek, Çıldır ilçesinin Kurtkale bölgesinde ki meyve ve sebze ağaçlarına hayat verip Türkiye’yi terk eden, Gürcistan ve Azerbaycan topraklarından geçerek Hazar Deniz’ine ulaşan Uluslar arası bir su olan Kura Nehri’nin yönünün değiştirilip, Çoruh Nehrine akıtılmak istenmektedir.
Kura Projesi yıllardır bölge halkından saklanmakta ve sessiz sedasız olarak ihale edilmiştir. . Bu proje, kamu menfaatine aykırı ve Ardahanlıları önemli ölçüde olumsuz  etkileyecektir.
Ardahanlı öğrencilerimizin üniversite sınavlarında genel katılımdaki başarı oranı %32, Eğitime devam edenlerdeki başarı oranı %76 dır, Başarısızlığın başlıca nedeni ise  yönetim kadrolarının devamlı değişmesinden dolayı istikrar sağlanamamasındandır.
Ardahan’ın hak ettiği aşamaya gelebilmesi için;   Bölgede yoğun olarak yaşanan göçü durdurmak için acilen tedbir alınmalı. Eğitim kalitesi artırılmalı.  Tüm ilçe ve beldelerde Fakülte veya yüksek okul açılmalı. Ardahan’ın sınırları dahilinde bulunan doğalgazda Ardahan’ında faydalanması sağlanmalı. Hayvansal ürünlerin tanıtımı yapılmalı.  Türkgözü  ve Aktaş Sınır Kapıları açılmalı.  Sağlık alanında yatırıma ağırlık verilmeli. Kura nehri projesine son verilmeli. Kura suyu bölge menfaatleri için daha verimli bir şekilde kullandırılmalıdır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.