Lokman Çağırıcı'nın lüks araba sevdası!

Lokman Çağırıcı'nın lüks araba sevdası!
Sayıştay Başkanlığı 2013 yılı denetiminden geçen Bağcılar Belediyesi'nin borç batağına saplandığı ve gelecek yıllarda daha da çıkmaza gireceği yapılan inceleme sonucunda belirlendi.

 2013 yılı itibarıyla 191 milyon TL. borcu olan belediyenin, önümüzdeki yılda da 40 milyon TL. daha bütçe açığı vereceği ortaya çıktı. Satıştay denetçisi, Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı ve başkan yardımcılarının kullandığı kiralıkyabancı menşei araçların yasal mevzuata aykırı olduğunun altını çizmesi Başkan Çağırıcı tarafından "Çok çalışıyoruz, konforlu araçlara ihtiyacımız var" şeklinde yanıtlandı.

Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı'nın aylık kirası 20 bin TL.'ye mal olan Volkswagen Audi marka aracı kullanması raporda eleştirilirken, Çağırıcı'ya bağlı dokuz başkan yardımcısının aylık kirası 5 bin 133 TL.'ye tekabül eden Wolkswagen Passat kullanmaları da denetçinin uyarı yapmasına neden oldu. Araç kiralamadaki usülsüzlüğün yasal düzenlemelere uygun olmadığı yönündeki Sayıştay denetçisi raporuna kurum görüşünü sunan Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı, "Belediye üst yönetimine tahsis edilen araçlar, araçları kendileri kullandığı için konforlu olmalı" şeklinde açıklamada bulundu, Bağcılar Belediyesi'nin itibarının yükselmesi için makamlara tahsis edilen araçların, kaliteli ve lüks olması gerektiğinde ısrar etti.

Belediye açıklamasını yerinde bulmayan Sayıştay denetçisi, belediye bütçesinin sürekli açık verdiğini, kamu kaynaklarının verimli kullanılması için yerli ve ekonomik yönden ucuz araçların tercih edillmesi gerektiğini savundu, belediyenin 1 yıl boyunca araç kiralamasına 10 milyon 345 bin 613 TL. ödemesini savurganlık olarak değerlendirdi. Denetçi, inceleme sonucunda, 100 binek aracı, 15 çift kabin kamyonet, 2 damperli kamyonet, 7 pikap, 9 adet 16+1 minibüs, 10 adet 45 kişilik otobüs, 5 adet 27 kişilik otobüs, 1  hidrolik kurtarıcı vinç-çekici, 1 sepetli araç olmak üzere toplamda 150 araç kiralanması ve 135 şoför personel çalıştırılması karşılığında 10.345.613,00-TL +KDV bedelli ihale yapıldığını tespit etti.

Belediyelerde kullanılacak kiralık araç niteliklerinin Taşıt Kanunu ile belirtildiğini bilhassa öne çıkaran Sayıştay denetçisi, yabancı menşei araçların kesinlikle kiralanmayacağı hususunda Bakanlar Kurulu kararı olduğuna değindi. Denetçi ayrıca, kiralanan araçların yerli, muayyen ve standart tipte, lüks ve gösterişten uzak ucuz ve ekonomik olması zorunluluğuna dikkat çekti. Mevzuta göre araçların silindir hacminin de 1600 cc'den büyük olmaması başka bir yasal hüküm.

"Kamudaki kiralık araçlar konusunu disipline etmek isteyen gerek TBMM gerekse Bakanlar Kurulu keyfi uygulamaların önüne geçmek için araç kiralamalarında hizmet gerekleriyle ve yerli üretimi de teşvik amaçlı limitler belirlemiştir" detayını paylaşan Sayıştay denetçisi, "Yapılacak yasal düzenlemeler herkes için geçerlidir. Belediyeleri de kapsayan bu mevzuat hükümleri gereği silindir hacmi ve yerli malı oranı tutmayan araçların kiralanmasının durdurulması gerektiği düşünülmektedir. Zira bu halde üst sınırı olmayan bir keyfiliğe ön açılmış olacaktır" görüşüyle, belediye başkanlarının yabancı lük ithal araç kiralamasının gereksiz ve keyfi olduğu yönünde ifadelere yer verdi.

Avcılar Belediye Başkanı Haney Handan Toprak Benli'nin lüks ithal araç BMW ve Mercedesi makam aracı olarak kullandığının ortaya çıkmasının ardından, Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı ve başkan yardımcılarının kullandıkları yabancı menşei araçların Sayıştay raporlarına girmiş olması, halkın parasının sırf hizmet adı altında bazı firmalara peşkeş çekildiğini net olarak göstermiş oldu.

Türkiye'deki 66 ilden daha büyük durumdaki Bağcılar Belediyesi'nin aylık araç kiralama tutarı 862 bin 134 TL. civarında seyrederken, vasat ölçekli ileçler sıralamasında yer alan Avcılar Belediyesi'nin aylık araç kiralama tutarının 715 bin 440 TL. olması bir başka ilginç kıyaslama şeklinde belirginleşti.

 GAZETE İSTANBUL

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.