MECİDİYEKÖY'DE PLAN ÜSTÜNE PLAN!

MECİDİYEKÖY'DE PLAN ÜSTÜNE PLAN!
Likör Fabrikası arazisi üzerinde yapımı tamamlanmak üzere olan Quasar İstanbul isimli gökdelenle ilgili imar planları mahkeme tarafından iptal edildi. Konuyu mahkemeye götüren CHP'li Hakkı Sağlam, yapının şu anda ruhsatsız olduğunu, Topbaş ve ekibini
 Mecidiyeköy'deki tarihi  Likör Fabrikası arazisindeki inşaat tam dört kez durduruldu. Ancak her seferinde imar planı değiştirilerek 157 metrelik Quasar isimli gökdelen yapıldı. Alanla ilgili geçtiğimiz hafta çok önemli bir gelişme yaşandı. 19 Haziran 2013 tarihli imar planlarına karşı CHP'li meclis üyeleri Hakkı Sağlam, Serdar Bayraktar ve Tuncer Özyavuz tarafından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na açılan dava karara bağlandı. İstanbul 5. İdare Mahkemesi donatı dengesini bozduğu ve nüfus yoğunluğunu arttırdığı gerekçesiyle parsele ilişkin 2003 yılından sonra yapılan tüm imar planlarını iptal etti.

Ruhsatlar geçerli değil
Tuncer Özyavuz ve Serdar Bayraktar'ın meclis üyeliği 2014 seçimlerinde sona ererken; hala Kadıköy ve Büyükşehir Belediyeleri'nde meclis üyeliği yapmaya devam eden Hakkı Sağlam, gerekirse arazi üzerinde yapılan binanın yıkılabileceğini söyledi. Konuyla ilgili Gazetem İstanbul'a açıklamalarda bulunan Sağlam 'bundan sonra ne olacak sorumuza şu cevabı verdi: “Şu an iptal edildiğine göre ortada bir plan artık yok. Bize göre o ruhsatlar geçerli değil ve inşaatın bir an önce durdurulması lazım. Bilirkişinin öngördüğü, mahkemenin iptal gerekçeleri dikkate alınarak; özellikle donatı alanları yeşil alanlar ve diğer yaşam alanlarının uygun hale getirilerek yeni bir plan yapılması gerekiyor. Gerekirse yıkım da olur. Sonuçta daha önceki iptal kararlarının gerekçeleri de aynıydı. Her ne hikmetse Sayın Topbaş ve ekibi mahkeme kararlarını adeta arkadan dolanarak, mahkemenin iptal gerekçelerini dikkate almadan plan üstüne plan yaptılar.”

Topbaş'ın en büyük suçu
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ı yargı kararlarını dikkate almamakla suçlayan Sağlam, “Bize göre Sayın Topbaş'ın İstanbul'a karşı işlediği en önemli suçlardan, en büyük hatalarından bir tanesi; yargı iptal ya da yürütmeyi durdurma kararı verdikten sonra veya bu bilirkişi raporunda ortaya çıktıktan sonra o alanı yeniden planlayarak adeta o yargı hükmünü hükümsüz hale getirmeye çalışmasıdır. Bu çok endişe verici bir durum ve bizi üzüyor. Oysa devleti yönetenler hukuka saygılı olmak zorundadır. Hukukun verdiği kararları kendileri beğenmeseler bile, kendilerinin siyasi uygulamalarına aykırı da olsa uygulamaları gerekir. Ki Anayasa'ya göre yargı kararlarının 30 gün içinde yerine getirilme zorunluluğu var. Buna rağmen maalesef AKP hükümetiyle gelişen bir süreç var. Hayatın her alanında görüyoruz bunu. Atamalardan tutun planlamalara kadar... Maalesef yargı yürütmeyi durdurma ya da iptal kararı verse de o planın hemen noktası, virgülü değiştirilerek ya da bir kelime eklenerek yine bir plan yapılıyor. Bu da doğru değil” ifadesini kullandı.

Yargı süreci çok yavaş
“Biz İstanbul halkını temsil eden CHP'liler olarak hukuka ve şehircilik ilkelerine aykırı gördüğümüz kararları yargıya taşımakla mükellefiz” diyen Sağlam, “Aslında olayların bu noktaya gelmemesi için elimizden gelen her türlü gayreti gösteriyoruz. Duruşma talebimiz var, yürütmeyi durdurma talebimiz var, bilirkişilerin önceden atanması talebimiz var. Hatta zaman zaman ek dilekçeler vererek bunları da yineliyoruz ki olası bir iptalle birlikte hem orada iş yapan kişiler, hem müşteriler hem de önceki malikleri mağdur olmasın. Biz buna azami dikkat ediyoruz. Ama Türkiye'deki yargı süreci ağır ilerlemesi, yargıçların sık sık yer değiştirmesi, yeni gelen yargıcın dosyaya hakim olamaması gibi hükümetin ve Adalet Bakanlığı'nın yanlış uygulamaları olarak görüyoruz. Bize göre Sulukule'de olduğu gibi çok ciddi hak ihlallerine yol açan olaylarda hak sahipleri yerli hukukla bir sonuç elde edemezse uluslararası hukuka başvuracaktır. Hükümeti cezaya çarptıracaktır. Bu bizim için hem üzücü hem de utanç verici bir durumdur” ifadesini kullandı. EMEK KARAKAŞ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.