Normalleşme için 'çok' erken diyen tabip odaları endişeli: Mücadelemiz boşa gidecek

Normalleşme için 'çok' erken diyen tabip odaları endişeli: Mücadelemiz boşa gidecek
Hükümetin ‘normalleşme planıyla’ 11 Mayıs’ta AVM’ler, berberler ve kuaförler açılacak. Tabip odaları ise bu kararın henüz çok erken olduğunu görüşünde.

Türkiye, dünyadaki 193 ülke arasında vaka sayısında 8’inci, bulunuyor. Uzmanlara göre durum hâlâ ciddiyetini korusa da alışveriş merkezleri, kuaförler ve berberler 11 Mayıs'ta açılacak. Tabip odalarına göre normalleşme kararı için henüz çok erken.

BirGün'den Berkay Sağol'un haberine göre, İzmir Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Funda Barlık Obuz, tehlikenin henüz geçmediğini hatırlatıyor ve tüm tedbirlerin titizlikle uygulanmaya devam edilmesinin önemli olduğunu vurguluyor.

Prof. Dr. Obuz, "Alınan önlemleri  erken gevşetirsek salgın tekrar yaşanabilir” diyor ve ekliyor:

“Türkiye'nin her şehri aynı oranda etkilenmiyor vakaların daha yoğun olduğu yerler var. En azından şehirlere göre farklı planlamalar yapılabilirdi. Biz de halk sağlığının, epidemiyolojinin ilkelerine uygun davranılmasını istiyoruz. Dünya Sağlık Örgütü'nün nasıl bir yol izleneceği konusunda önerilerde bulunuyor, bunların dikkate alınması gerekiyor.”

İNSAN YAŞAMI DAHA ÖNEMLİ

Prof. Dr. Obuz’a göre AVM'lerin ve kuaförlerin açılmasını için Haziran ayı beklenebilirdi. Prof. Dr. Obuz, bunu şu sözlerle açıklıyor:

“AVM'lerin açılması iktidarın verdiği bir karar gibi duruyor. Birtakım şeyler halk sağlığının önüne geçiriliyor, oysaki insan yaşamı çok daha önemli. Sokağa çıkma yasakları 3-4 gün boyunca bayramı kapsaması gerekiyor. Ekstra tedbirler alınmalı yoksa alınan bütün önlemler heba olacak."

REHAVETTEN ENDİŞELİYİZ

Manisa Tabip Odası Başkanı Şahut Duran ise yaklaşan şeker bayramının bulaş riskini artıracağına dikkat çekiyor.

"Bilim Kurulu'nun AVM'lerin açılmasını ben şahsi olarak onayladığını düşünmüyorum” diyen Dr. Duran, sözlerini şöyle sürdürüyor:

“Bilim Kurulu'nun AVM'lerin açılmasını ben şahsi olarak onayladığını düşünmüyorum. Hayatın normalleşmesi açısından belli öncelikler var, bu önceliklere göre plan yapılması daha doğru olurdu. Bu dönemde AVM'lerin ilk olarak açılmasını doğru bulmuyoruz. Virüs toplu ortamlara daha hızlı yayılıyor ve bu durumdan endişeliyiz. Süreçte ikinci dalga yaşanabilir, şimdiye kadar verilen mücadelenin de boşa gitmesinden endişeliyiz. Bayramda bir rehavetin oluşması insanların toplu halde birbirleriyle görüşmesi tekrar bir ikinci dalga riskini beraberinde getiriyor.”

1 MİLYON NÜFUSA 2 BİN TEST YAPILDI

Muğla Tabip Odası Başkanı Hakkı Turan da şeker bayramında insanların birbirlerinden olabildiğince uzak olması gerektiğini vurguluyor:

"Dünya Sağlık Örgütü'nün bu normalleşme sürecinin başlatılması ve uygulanmasıyla ilgili kriterleri var. Şu anda bu kriterlerin hangisine uyduğumuzu Muğla ili olarak da, Türkiye olarak da bilmiyoruz. Çünkü Sağlık Bakanlığı hâlâ verileri bizimle paylaşmıyor. Muğla özelinde şunu söyleyebilirim: 1 milyon nüfusu olan ilde şu ana kadar 2 bin test yapıldı, 150-160 tane pozitif vaka yakalandı. 1 milyon nüfuslu yerde 2 bin test yapıldıysa, ilimizde normalleşme sürecine girmesi konusunda yorum yapmak yetersiz kalıyor. Bu oran binde 15'e denk geliyor. Ancak bizim bu oranı yüzde 60'lara çekmemiz gerekiyor.”

AVM’LERİN AÇILMASI BÜYÜK RİSK

Uşak Tabip Odası Başkanı Adnan Memiş de şu ifadeleri kullanıyor:

“Bu bayramda mutlaka sokağa çıkma yasağı konmalı ki insanlar kurban bayramında rahatça akrabalarını görebilsin. Çok kritik bir dönemdeyiz o yüzden kuralların bozulmaması gerekiyor. Ben AVM’lerin en erken ağustos ayında açılması gerektiğini düşünüyorum. Zaten insanlar sıkıldı bir gevşeme oldu eğer AVM’ler açılırsa mesafelerin korunması imkânsız hale gelir. AVM’ler bu salgının patlaması için tekrar büyük bir risk.”

 
 
 
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.