“O GÜN BENİM DOĞUM GÜNÜM” DEDİ

“O GÜN BENİM DOĞUM GÜNÜM” DEDİ
Mustafa Kemal Atatürk, bağımsızlık meşalesini 96 yıl önce bugün yaktı.
1919’da ordumuz dağıtılmış, ülke işgal edilmiş, padişah işgalcilerin buyruğuna girmişti. O yıl Samsun’a bir gemi yanaştı. İçinden inen mavi gözlü dev, milleti esaretten kurtaracak tarihi süreci başlattı
19 Ma­yıs 1919… Tür­ki­ye Cum­hu­ri­ye­- ti­’nin kuruluşunun kıvılcımını ateşleyen tarihtir… Top­rak­la­rı düş­man kuv­vet­le­rin­ce iş­gal edi­len ül­ke­yi kur­ta­ra­cak mü­ca­de­le­nin baş­lan­gıç ta­ri­hi­dir… Türk hal­kı­na ba­ğım­sız­lı­ğı, çağ­daş­lı­ğı ve de­mok­ra­si­yi ge­ti­ren Ata­tür­k’­ün genç­li­ğe ar­ma­ğan et­ti­ği ve 1938′den be­ri “Genç­lik ve Spor Bay­ra­mı­” ola­rak kut­la­nan 19 Ma­yıs’ın adım­la­rı şöy­le atıl­dı:
“O GÜN BENİM DOĞUM GÜNÜM” DEDİ
“Mus­ta­fa Ke­mal, 9. Or­du Mü­fet­tiş­li­ği­’ne ge­ti­ril­di. Ana­do­lu coğ­raf­ya­sı­nın do­ğu­su­na emir ve­re­bi­le­cek rüt­be­ye ulaş­tı. 16 Ma­yıs 1919’da İs­tan­bul’dan ken­di­si­ni Ana­do­lu­’ya ulaş­tı­ra­cak Ban­dır­ma Va­pu­ru­’na bin­di. 19 Ma­yıs 1919 gü­nü de Sam­su­n’­a ayak bas­tı. Bu kur­tu­lu­şun da ilk adı­mı ol­du. Mus­ta­fa Ke­ma­l’­in Sam­su­n’­a ge­li­şiy­le mil­li mü­ca­de­le baş­la­dı.”
19 Ma­yı­s’­ın öne­mi­ni ‘O gün be­nim do­ğum gü­nü­m’ söz­le­riy­le an­la­tan Ata­türk, Sam­sun’a çı­kı­şı­nı Nu­tuk’ta şu şe­kil­de an­lat­mış­tır: “1919 yı­lı Ma­yıs’ının 19′un­cu gü­nü Sam­sun’a çık­tım. Ge­nel du­rum ve man­za­ra: Os­man­lı Dev­le­ti’nin için­de bu­lun­du­ğu du­rum, Dün­ya Sa­va­şı’nda ye­nil­miş, Os­man­lı or­du­su her ta­raf­ta ze­de­len­miş, şart­la­rı ağır bir ateş­kes Ant­laş­ma­sı im­za­la­mış, Bü­yük Har­bin uzun yıl­la­rı bo­yun­ca, mil­let yor­gun ve fa­kir bir hal­de. Mil­le­ti ve mem­le­ke­ti Dün­ya Sa­va­şı’na so­kan­lar, ken­di ha­yat­la­rı en­di­şe­si­ne dü­şe­rek mem­le­ket­ten kaç­mış­lar. Sal­ta­nat ve hi­la­fet ma­ka­mın­da bu­lu­nan Vah­det­tin, soy­suz­laş­mış, tahtını em­ni­ye­te ala­bi­le­ce­ği­ni ha­yal et­ti­ği al­çak­ça ted­bir­ler araş­tır­mak­ta. Da­mat Fe­rit Pa­şa’nın baş­kan­lı­ğın­da­ki hü­kü­met aciz, hay­si­yet­siz, kor­kak.


Or­du­nun elin­de si­lah­la­rı ve cep­ha­ne­si alın­mış ve alın­mak­ta. İti­laf dev­let­le­ri, ateş­kes ant­laş­ma­sı­nın hü­küm­le­ri­ne uy­ma­ya lü­zum gör­mü­yor­. İti­laf do­nan­ma­la­rı ve as­ker­le­ri İs­tan­bul’da, Ada­na vi­la­ye­ti Fran­sız­lar, Ur­fa, Ma­raş, Ga­zi­an­tep İn­gi­liz­ler ta­ra­fın­dan iş­gal edil­miş. Mer­zi­fon ve Sam­sun’da İn­gi­liz as­ker­le­ri bu­lu­nu­yor. 15 Ma­yıs 1919′da iti­laf dev­let­le­ri­nin uy­gun gör­me­siy­le Yu­nan Ordu­su İz­mir’e çı­kar­tı­lı­yor. Hı­ris­ti­yan azın­lık­lar giz­li, açık mil­li emel ve mak­sat­la­rı­nı ger­çek­leş­tir­me­ye, dev­le­tin bir an ev­vel çök­me­si­ne, ça­lı­şı­yor­lar­dı.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.