Öcalan'dan PKK'ya 'Çekil' Çağrısı

Öcalan'dan PKK'ya 'Çekil' Çağrısı
Üç aşamalı eylem planı içeren Öcalan'ın mektubunda PKK'ya Irak'a çekil talimatı var. Mektup, Sırrı Süreyya Önder aracılığıyla BDP Grubu'na iletildi. Üç aşamalı eylem planı içeren mektubunda Öcalan, PKK'nın, ilk eyleminin yıldönümü olan 15 Ağustos'a kad
İmralı'dan gönderileceği açıklanan ve Abdullah Öcalan'ın çözüm planını içeren mektup, dün sabah BDP Genel Merkezi'ne ulaştı. Milliyet'in edindiği bilgiye göre mektup, BDP'ye MİT üzerinden, Sırrı Süreyya Önder'e geldi. Önder, mektubu özel kurye ile dışarıdan aldı.
İKİ HEYET YOLA ÇIKACAK
BDP; 10 sayfa ön yüz, 2 sayfa hem ön hem arkalı yazılan 20 sayfalık mektubu muhataplarına ulaştırmak için iki görevli heyeti yola çıkaracak. Heyetten biri Kandil'e diğeri biri Avrupa'ya gidecek. Heyetler oradaki tartışmaları yürütüp, Öcalan'ın çözüm önerileri konusunda Kandil ve Avrupa kanadının görüşlerini alacak ve bu değerlendirmeleri BDP kanalıyla Öcalan'a aktaracaklar.
SINIR DIŞINA ÇIKIŞ İÇİN 3-4 AY
Edinilen bilgilere göre Öcalan, BDP Genel Merkezi'ne gönderdiği mektupta üç aşamalı bir süreç öneriyor.
Mektupta öncelikle Kürt sorununda bugünkü noktaya nasıl gelindiğine yönelik değerlendirmeler yer alıyor. Mektupta, yeni anayasada etnik ve ve dini referanslara vurgu yapmadan, genel bir vatandaşlık tanımına yer verilmesi yönündeki beklentiler ile Türkiye'nin, Avrupa Yerel Yönetimler Şartı'na getirdiği çekinceleri kaldırması gerektiğine dönük ifadeler bulunuyor.
Dün kulislere yansıyan bilgilere göre mektupta, "Yeni anayasada Türkiye üst kimliği olabilir. Ancak 'Kürt' vurgusu da dahil hiçbir etnik vurgu yer almamalıdır" görüşü yer alıyor.
Mektupta, Meclis'te komisyonlar kurulması gerektiği ve tarihsel süreçte yaşanan hak ihlallerinin araştırılması gerektiği kaydediliyor.
Öcalan'ın mektubunda, PKK üyelerinin sınır dışına çıkış sürecine 3-4 ay içinde geçilmesi ve çıkışların ağustosa kadar tamamlanması isteniyor. Sınır dışına çıkış öncesi yasal güvence sağlanması gerektiği, tüm koşulların oluşturulmasının şart olduğu vurgulanıyor.
NEVRUZ VURGUSU
Öcalan, mektuplarının karşılığının 21 Mart yani Nevruz bayramı öncesinde gönderilmesini istiyor.
Nevruz'un sakin geçmesi, sürecin olumlu ilerlemesinde önemli bir aşama olarak görüldüğü, yol haritasının taraflarca uygun bulunması halinde toplu bir deklarasyon yapılabileceği ifade ediliyor.
ÜÇ AŞAMALI PLAN
NTV'nin haberine göre bu süre içinde İmralı'ya yeni bir heyetin daha gitmesi bekleniyor. Öcalan'ın, mektubunda aşamalı bir plan sunduğu belirtiliyor. Bu aşamalar şöyle sıralanıyor:
HAZİRANA KADAR EYLEMSİZLİK
İLK AŞAMA: Planın ilk aşaması Türkiye'deki PKK'lıların Kuzey Irak'a çekilmesi. Bunun için atılacak ilk adım örgütün hazirana kadar eylemsizlik kararı alması olarak belirlenecek.
İKİNCİ AŞAMA: İkinci aşama olarak sürecin sağlıklı yürümesi için bir altyapı oluşturulması hedefleniyor. Meclis'te bir komisyon kurulması da gündeme gelebilir. Ancak bu komisyonun Öcalan'ın gündeme getirdiği, "Hakikatleri Araştırma Komisyonu" değil başka bir isimle adlandırılabileceği belirtiliyor. Komisyon süreçle bağlantılı olarak yapılması gerekenleri, yasa ve mevzuattaki değişiklikler gibi konuları ele alacak. Meclis komisyonuna paralel olarak sivil toplum kuruluşlarının oluşturacağı ayrı bir komisyon ise doğuda ve batıda toplumun değişik kesimleriyle görüşecek, çekinceleri ve kaygıları değerlendirerek görüşlerini Meclis komisyonuna sunacak.
Üçüncü aşama: Üçüncü aşama ise normalleşme dönemi olarak gösteriliyor. Bu kapsamda Kuzey Irak'taki Mahmur kampının yeniden düzenlenmesi, Kuzey Irak'taki PKK'lılardan suça karışmayanların ailelerinin yanına dönmelerinin sağlanması isteniyor.
Edinilen bilgilere göre Öcalan, mektubunda, öneri ve çağrılarının 5-10 gün içinde konuşulup tartışılmasını beklediğini belirtiyor ve yanıtlarının kısa sürede kendisine ulaştırılmasını istiyor. Bunun için son tarih olarak Nevruz'u gösteriyor. Ortak noktalarda buluşulması halinde sürecih hemen işletilmesini istiyor. Öcalan, "Koşullar sağlanırsa, eylemsizlik ve sınır dışına çekilme çağrımı Nevruz sürecinde yapabilirim" diyor.
15 AĞUSTOS'TA SONA ERECEK
Edinilen bilgiye göre Öcalan, çözüm planında PKK güçlerinin en geç 15 Ağustos'a kadar Türkiye'den Irak'a çekilme işleminin tamamlanmasını istedi. 15 Ağustos, örgütün eylemlere başlamasının yıldönümü. Öcalan, çekilmenin 15 Ağustos'ta tamamlanması planı ile kamuoyuna önemli bir mesaj veriyor.



HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.