Sevindiren haber: 19 Mayıs törenleri, eskisi gibi stadyumlarda!

Sevindiren haber: 19 Mayıs törenleri, eskisi gibi stadyumlarda!
Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, 7 yıl sonra 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı kutlamalarını sınırlayan genelgeyi iptal etti.

2012 yılına kadar stadyumlarda öğrencilerin hazırladıkları etkinliklerle gerçekleştirilen 19 Mayıs kutlamaları, getirilen bir yönetmelik düzenlemesiyle kaldırılmıştı. CHP’nin başvurusuyla açılan davada, Danıştay iptal kararı vermişti. Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu bu kararı onadı. 19 Mayıs törenleri, eskisi gibi stadyumlarda öğrencilerin hazırladığı tören gösterileriyle kutlanabilecek.
Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı törenlerinin Ankara dışında il ve ilçelerde, öğrencilerin de katıldığı stadyumlardaki gösterileri sonlandıran yönetmeliği iptal eden kararı onadı.

Yönetmeliği iptal eden Danıştay 10’uncu Dairesi’nin kararını onayan Kurul’un kararı ile, 2012 yılı öncesinde olduğu gibi 19 Mayıs törenleri stadyumlarda öğrencilerin hazırladığı tören gösterileri ile kutlanabilecek.


 CHP 24 ,25. ve 26.Dönem Balıkesir Milletvekili Avukat Namık Havutça’nın 15 Şubat 2012 Danıştay’da açtığı dava yedinci yılında sona erdi.

“Atatürk’ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı” konulu, 11.01.2012 tarih ve 817 sayılı genelgesini 2016 yılında iptal eden Danıştay 10’uncu Dairesi’nin iptal kararını İdari Dava Daireleri Kurulu onadı. AKP’nin iktidar sürecinde ve giderek artan bir biçimde, Türkiye'nin birliğini temsil eden sembollere karşı bilinçli bir saldırı kampanyası sürdürdüğünü o tarihte dile getirerek dava açtıklarını hatırlatan Namık Havutça, bu kararla yargının ileri sürdükleri gerekçeleri haklı bulduğunu söyledi.


“Tamamen keyfi bir düzenleme ile 19 Mayıs törenlerinin iptali kararı, Türkiye'nin birliğini temsil eden sembollere karşı bilinçli bir saldırı kampanyasının sadece bir parçasıydı” diyen Havutça, şu açıklamalarda bulundu:

“19 Mayıs 1919, Ulusal Kurtuluş Savaşımızın başlangıcı olarak kabul edilen, özgürlük ve bağımsızlık meşalesinin yakıldığı gün olarak Cumhuriyet tarihimize geçmiştir. Bir anlamda Türk Ulusunun emperyalizm ile mücadelesinin başladığı gündür. Türkiye Cumhuriyeti’nin doğumuna giden ilk tohumların atıldığı gündür. Bu mücadelenin Önderi ve kurtuluş ve Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş mücadelesinin eşsiz kahramanı Mustafa Kemal Atatürk’ün de doğum günü olarak kabul ettiği gündür.


 Bu nedenle bu günü tüm Türkiye’de gençlerimizle ulusal bağımsızlık ve özgürlük bilincinin oluşmasında yaygın ve kültürel bir biçimde kutlanması ulusumuz ve gençliğimiz için yaşamsal bir nitelik arz etmektedir. Hatta ulusal bilincin gençlerimizde oluşmasının, ulusal birlik ve beraberliğimizin en üst seviyede oluşmasına katkısı tartışılmaz olan 19 Mayıs törenlerinin tüm yurtta yaygın bir biçimde kutlanması, Türkiye Cumhuriyeti yurttaşları olarak hepimizi, bu ideallere inanmış olan herkesi yakından ilgilendirmektedir.

Geçen 7 yıl içerisinde coşkulu kutlamaların önüne geçerek Atatürk sevgisi, milli birlik ve beraberlik bilincin gençlerimizde oluşmasına engel olabilecek bu genelgenin yargı tarafından iptal edilmiş olmasından mutluyum. Elbette idare yargının gereğini yerine getirmekle yükümlüdür. Bunun başka izahı yoktur.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.