SURİYELİLERE ÖZEL EĞİTİM

SURİYELİLERE ÖZEL EĞİTİM
Suriye'de çıkan iç savaş dolayısıyla mülteci olarak Türkiye'ye gelen binlerce kişi sokaklarda dilencilik yapıyor. Suriyelilerin içler acısı bu durumu yürek burkarken dilencilikle geçimini sağlayanlar polis ve zabıta tarafından alıkonularak mülteci kamplar

Trafik kavşaklarında dilencilik yapıp, köprü altlarında yatan savaş mağduru Suriyelilerin yanında Büyükçekmece-Beykent'te ilkokuldan başlayıp liseye kadar süren eğitim sürecinin aylık 600$ sınırına ulaşması, uyanık girişimcilerin iştahını kabarttı.

 Suriye'deki iç savaşın ekonomik faturasının Türkiye'ye çıkmasının ardından, sosyal ve kültürel yapılanmadaki sorunlar da iyiden iyiye baş gösterdi. Savaşın izlerinden kurtulmak isteyen Suriyeliler, eğitim alanında da kendi çözümlerini üretmeyi tercih etti.

 Aylık 600 dolar üsret şaşırttı

Kaçak eğitim tesislerinde faaliyet gösteren bazı kurumlarda dolar bazlı  paralı özel eğitime gidilmesi, elit Suriyelileri öne çıkardı. Bir yanda trafik kavşaklarında dilencilik yapıp, köprü altlarında yatan savaş mağduru Suriyelilerin yaşam mücadelesine çözüm bulmaya çalışılırken, diğer yanda  Büyükçekmece-Beykent'te ilkokuldan başlayıp liseye kadar süren eğitim sürecinin aylık 600$ sınırına ulaşması, uyanık girişimcilerin iştahını kabarttı. Yetkililer ise olup biteni şaşkınlıkla karşıladı.


250 öğrenci ders görüyor

Resmi kurumlardan izin almadığı tespit edilen bir binada yaklaşık 250 Suriyeli öğrenciye ders verildiği tespit edildi. Türkçe, İngilizce, Matematik ve Coğrafya gibi derslerin verildiği kaçak okulun işletmecisi Suriyeli Öğretmen Yaser Abübaran ve tercüman öğretmen Mehmet Anlar, savaş mağduru öğrencilere, kendi müfredatları çerçevesinde ders verildiğini açıkladı. Kayıt altına alınan öğrencilerden aylık 600$'a kadar ücret alındığına dair belirten yetkililer, okulda, Türkmen ve Iraklı da olmak üzere 30 öğretmenin ders verdiğini söyledi.

Uygun değil

 Konuyla ilgili görüşlerine başvurduğumuz Büyükçekmece İlçe Müdürü Hasan Uygun ise kendilerinin, yasal eğitim kurumlarından sorumlu olduklarını, okul açmak için İl Milli Eğitim Müdürülüğü'nün, MEB'e teklif etmesiyle başvuruların yapılabileceğine değindi, bahsi geçen kaçak eğitim kurumuyla ilgili kendilerine herhangi bir başvuru yapılmadığı gibi, haberlerinin de olmadığından bahsetti, en kısa sürede konuyla ilgileneceğini söyledi.

 Konu mali polisi de ilgilendirir

Savaş mağduru öğrencilerin bir kısmının devlet kontrolünde eğitimlerini sürdürdüklerini belirten Uygun, “Tepecik'te bir okulumuzda, sadece Türkçe öğretmek üzere, ilgilendiğimiz Suriyeli öğrenciler var. Onun dışında, müfredatın uygulanması ya da başka bir şekilde eğitim kurumunun açılması sözkonusu değil” şeklinde ifadeler kullandı. Suriyeli öğrencilere paralı eğitim verilmek üzere Beykent mevkiinde bir kaçak okulun konuşlandırıldığı üzerine görüşü alınan İlçe Milli Eğitim Müdürü Uygun, “Bu çok ciddi bir konu. Kesinlikle araştırılmalı ve gereği yapılmalı. İşin içinde 600 dolar gibi bir rakam da varsa bu konu Mali polisi de ilgilendirir” diye konuştu. İlçede “Üstün Başarı için Suriye Okulu” levhasıyla hizmet verilen binada Arapça yazılı levha da dikkat çekerken, aylık astronomik fiyatlarla eğitim gören Suriyeliler'in bulunması, “Bunlar da Suriye'nin zengin tabakası mı” sorusunu akıllara getirdi.

 BİR YANDA DİLENCİLER



DİĞER YANDA ELİTLER

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.