Uzmanlardan Kuvvetli Yağış Uyarısı! İstanbul Dahil 8 Kentte Afet Riski Var

Uzmanlardan Kuvvetli Yağış Uyarısı! İstanbul Dahil 8 Kentte Afet Riski Var
Yunanistan'daki sel felaketinin Türkiye'yi etkilemeyeceğini belirten uzmanlar, Pazartesi gelecek olan daha soğuk ve yağışlı havanın İstanbul dahil 8 kentte afete yol açabileceğini belirtti.
Yunanistan'da 15 kişinin can verdiği sel felaketi,  Türkiye'ye hafifleyerek gelecek. Pazartesi günü  İstanbul'a daha soğuk ve yağışlı havanın geleceğini belirten uzmanlar,  İstanbul dahil 8 şehirde afet görülebileceğini belirtti.

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNE DİKKAT

Geçen 2 günde yayımladığımız küresel  Ipsos anketi eğer gelecek çarşamba günü yapılsaydı, muhtemelen  Türkiye'de bazı yanıtların yüzdesi değişirdi. Zira "Dünyanın en büyük sorunu nedir?" sorusuna "İklim değişikliği" yanıtı verenlerin oranı dünyada yüzde 31,  Türkiye'de yüzde 28'di. Bu haliyle bile terör ve yoksulluğun ardından iklim değişikliği 3'üncü sırada ve  Türkiye'nin bilindik eğilimlerine göre aslında çok yüksek bir endişe oranı. Ama pazardan salıya başta  Marmara ve  Ege bölgelerini etkileyecek hava şartları öylesine sert olabilir ki bu endişeyi daha da yükseltebilir.  Marmara ve  İstanbul'da geçen yaz 10 gün arayla meydana gelen 2 sel afeti ve  Antalya'daki son hortumla şimdiden 1 yıl içinde 3'ünü gördük. 4'üncüsü yaklaşıyor olabilir!

8 KENTTE FET RİSKİ

"Yunanistan'daki sellerde 15'ten fazla ölüme yol açan yağışlar  Türkiye'yi etkileyecek mi?" sorusuna uzmanların yanıtı, "Hayır, gelene kadar zayıflayacak"! Ancak aynı uzmanlar, daha da kuvvetli ve soğuk bir yağışlı sistemin pazartesi  Marmara'ya girmesinin beklendiğini, bunun pazar günü  Akdeniz ve  Yunanistan üzerinden zayıflayarak gelecek yağışı da içine alıp  İstanbul'dan  İzmir'e 8 kentte afet riski yaratabileceğini söylüyor. Neden mi?

GÜNDÜZ 6-7 GECE İSE 2-3 DERECE

Habertürk TV Meteoroloji Editörü Hüseyin Öztel, "Bu tarih için, hem siz normalden sıcaksınız hem de kuzeybatıdan yaklaşan hava normalden soğuk" diyor. Şu anki öngörülerle  İstanbul,  Tekirdağ,  Çanakkale,  Balıkesir,  Bursa,  İzmir,  Muğla ve  Antalya'nın ciddi risk altında olacağını, dolu ve hortum tehlikesi bulunduğunu ekliyor Öztel. Hızlı soğumayla birlikte  İstanbul'da değilse bileTrakya, İç  Ege, İç Anadolu,  Karadeniz'in yüksekleri ve Doğu'da kar da bekleniyor.

SOĞUK HAVA ANİDEN GELİYOR

Herkes "İstanbul'a yılın ilk karı düşecek mi düşmeyecek mi?" gibi romantik sorular soradursun, asıl tehlike bu ihtimali yaratacak derecede soğuk bir havanın aniden  Marmara ve sonra  Ege'ye giriş yaptığı saatlerde yaşanabilir. Yılın ilk kış soğuğuyla deniz suyu ile toprağın normalden epey sıcak olduğu bir anda, hem de çok hızlı karşılaşacağız ve buna ciddi yağışlı bir hava eşlik edecek...  Meteoroloji Genel Müdürlüğü,  İstanbul ve civarında sıcaklıkların gündüz 6-7, gece 2-3 dereceye düşeceğini kaydediyor. Uluslararası kurumların tahminlerine göre pazar günü  İstanbul'da şiddetli yağış bekleniyor. Pazartesi öğleden sonraysa  Marmara'ya kuzeybatıdan giriş yapacak soğuk ve yağışlı sistem,  Akdeniz'den gelen yağışlı havayla birleşerek  Marmara Denizi civarında yeni merkez oluşturacak, salı gece saatlerine dek başta  Marmara ve  Ege'de, ardından  Türkiye'nin hemen tümünde etkili olacak.

DENİZLERDE KUVVETLİ KARAYEL

Boğaziçi Üniversitesi  Kandilli Meteoroloji Laboratuvarı Başkanı Adil Tek, bu sisteme denizlerde hızı saatte 110 kilometreye varan bir karayelin eşlik edeceğini belirtiyor.  Orta Avrupa'daki yüksek basınç bloku kıtanın doğusundan sert bir soğuk ve yağışlı havanın inmesine yol açıyor. Tek'in değerlendirmelerine göre de  Marmara ve  Ege'de hortum, dolu tipi yağış riski var, ancak  İstanbul'da kar beklenmiyor. İTÜ'den Prof.  Orhan Şen ise dün akşam saatlerinde attığı tweet'le uyarıyor: "Afete yol açabilir."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.