VALE Mİ VOLE Mİ?

VALE Mİ VOLE Mİ?
Beylikdüzü Özel Medicana Hastanesi’nin vale hizmetleri adı altında hasta ve hasta yakınlarından 10 TL otopark ücreti aldığı ortaya çıktı. Sağlık Bakanlığı’nın hastane otoparklarından ücret alınmayacağı yönündeki genelgesine rağmen vatandaşlardan para tale
 Beylikdüzü Özel Medicana Hastanesi’nin bodrum katında hizmet veren otoparkı için hasta ve hasta yakınlarından 10 TL ücret talep edilmesi tepkilere neden oldu. Sağlık Bakanlığı’nın 25.03.2013 tarihinde yayınladığı genelgeye rağmen vale hizmeti adı altında alınan ücret otopark vurgunu olarak yorumlandı. Gazetemizin ulaştığı hastane yetkilileri konu hakkında yaptığı açıklamada, otopark değil vale ücreti aldıklarını savundu.

Yönetmeliğe aykırı
Vale hizmeti adı altında talep edilen 10 TL otopark ücretinin yasal olmadığını ifade eden uzmanlar ise Özel Hastaneler Yönetmeliğinin 8. Maddesinin ‘d’ fıkrasını hatırlattı. Yönetmelik gereği her özel hastanenin ölçüye uygun şekilde yeterli sayıda otopark yeri ayırmasının zorunlu olduğu belirtilerek, he ne isim adı altında olursa olsun otopark ücreti alınanların ellerindeki fişlerle kaymakamlığa başvurmaları gerektiği vurgulandı.

Paralar geri alınabilir
Geçtiğimiz günlerde de gündeme gelen otopark parası nedeniyle açıklama yapan Tüketici Derneği Genel Başkanı Aydın Ağaoğlu yasayı çiğneyen hastanelerin otopark vurgunu yaptığını iddia etmişti.  “Kimse hastaneye eğlenmek için gitmez, parası olmayan vatandaşlar hastaneden içeriye giremiyor" ifadelerini kullanan Ağaoğlu, "İnsanların sağlığı, canı üzerinden haksız kazanç sağlanıyor. Yasaya rağmen uygulanan sistem resmen vurgundur" açıklamasını yapmıştı. Otopark ücreti konusunda vatandaşları da uyaran Ağaoğlu, "Hukuksuz olarak otopark ücreti ödemek zorunda kalanlar fiş aldıkları takdirde bu fişlerle birlikte ikamet ettikleri İlçe Kaymakamlığı’ndaki Tüketici Hakem Heyeti’ne hiçbir ücret ödemeden başvurarak kesinlikle bu ücretin iadesiyle ilgili karar aldırabilirler. Ellerine Hakem Heyeti Kararı geçtikten sonra ücret kendilerine iade edilmezse de İcra Müdürlükleri’ne başvurdukları zaman da faiziyle birlikte devlet eliyle ücreti geri alırlar" bilgisini vermişti.

Vatandaş şikayetçi
Haksız kazanç sağlayan hastanelerin otopark ücretlerine tepki gösteren hasta ve hasta yakınları çok kısa süreli otopark hizmetlerinde bile vale ücreti ödediklerini belirtti. Sağlık Bakanlığı'nın otopark ücretleri konusunda yayınladığı genelgeyi hatırlatan vatandaşlar, kendilerinden talep edilen ücretin hiçbir şekilde hukuka uygun olmadığını dile getirdi. Vale hizmetleri adı altında alınan ücretin totalde büyük bir rakam oluşturduğunu da savunan vatandaşlar, yasalara aykırı davranıldığını yineledi.

Bu nasıl bir açgözlülük!
Konu hakkında gazetemize konuşan Büyükçekmece Tüketici Koruma Derneği Başkanı Sevgi Emanet de Sağlık Bakanlığı Genelgesine ve özel hastane yönetmeliğine atıfta bulunarak, “Hastanelerin kendilerine ait otopark alanı bulundurma zorunluluğu var. Uygulamalara baktığınızda evet özel hastanelerin otoparkı var. Fakat, beş yıldızlı otel yada lüx restoranlarda olduğu gibi on lira karşılığında aracınızı valeye teslim ediyorsunuz. Malesef otoparklar ücretli” ifadelerini kullandı. 
“Bence bu çok acımasız bir uygulama” diye konuşan Emanet, “İnsanlar hastanelere turistik seyahat için gitmiyorlar. “Parası olmayan vatandaş devlet hastanesine gitsin o zaman” gibi bir bakış açısı insanlık dışı olur. Zaten vatandaşlarımız özel hastaneler tarafından yeterince sömürülüyor. Bu ne aç gözlülüktür. Bırakında son on lira vatandaşın cebinde kalsın. Bu yüzden Sağlık Bakanlığının bu konuyla alakalı denetlemelerini bir an önce arttırmalı ve uymayanlara ceza kesmelidir. Büyükçekmece Tüketiciyi Koruma Derneği olarak da bu işin takipçisi olacağız” dedi.

EKREM HACIHASANOĞLU

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.