Yumurtada ‘grip’ çıktı organik tavuk alarmda

Yumurtada ‘grip’ çıktı organik tavuk alarmda
Kastamonu ve Balıkesir’de kuş gribi görülen 2 bölge karantina altında. Vakaların entegre tesislerde değil yumurtacılarda olduğu, ancak serbest yetişen organik tavuklar için risk bulunduğu belirtiliyor
Yeni bir kuş gribi alarmının ardından tavuk yetiştirilen iki bölge karantina altına alındı. Hastalıklı tavuklar kireç kuyularına gömülürken, göçmen kuşlar aracılığıyla yayıldığı belirtilen hastalık için en büyük risk grubunu, açık havada doğal ortamlarda yetişen, organik tavukların oluşturduğu öğrenildi.

Kasım 2014’ten itibaren İtalya, İngiltere, Almanya, Hollanda, Bulgaristan ve Romanya’da kuş gribi hastalığının görülmesi üzerine, Türkiye’de de kontrol yapıldığı ifade edildi. Bu çerçevede, Kastamonu’nun Küre ilçesine bağlı İkizciler köyünden gönderilen numunedeki analizlerde kuş gribi virüsünün tespit edildiği belirtildi.

İkinci vaka ise Bandırma’da ortaya çıktı. Yoğun şekilde tavukçuluk yapılan Bandırma’nın Edincik bölgesinde de göçmen kuşlar nedeniyle kuş gribi görüldü.
Kuş ölümleri de görülen bölgeyle ilgili açıklama yapan Bandırma Kaymakamı Ali Mantı, ilçede kuş gribi virüsü tespit edilmesinin ardından hijyen ve dezenfeksiyon çalışmalarının sürdürüldüğünü belirterek, işletmeye yakın iki tavukhanedeki tavukların itlaf edildiğini, bölgeye giriş-kışların yasak olduğunu, karantinanın sürdüğünü söyledi.

Giriş - çıkış yasak

Göçmen kuşların taşıdığı virüsün daha çok açık havada gezen, doğal yemle beslenen ve organik olarak bilinen kanatlıları tehdit ettiği belirtildi. Edincik’te yoğun şekilde yumurta üretimi de olduğu belirtildi. Yetkililere göre, karantina işleminden sonra hastalığın Türkiye çapında yayılma tehlikesi görünmüyor.

Ali Mantı, “Şu anda bir sorun gözükmüyor. Bölgede hijyen ve dezenfeksiyon çalışmaları sürüyor” diye konuştu. Edincik mahallesinde 40 bine yakın tavuğun telef olmasının ardından yapılan incelemede kuş gribi virüsü tespit edilmiş, bölge karantinaya alınmış ve her türlü avcılık yasaklanmıştı.

Edinilen bilgiye göre bu iki bölgeye Tarım Bakanlığı ekipleri dışında giriş çıkışa izin verilmiyor. Karantinaya alınan bölgelerden et ya da hayvan çıkarılmasına da izin verilmiyor. Hastalıkların Balkanlar’dan sonra Türkiye’de görüldüğü belirtildi. Bakanlığın uyguladığı acil eylem planına göre ölen hayvanlar iki metrelik çukurlara kireçlenerek gömülüyor.


 

‘İlave tedbir gerekmiyor’

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, son 4 ayda yaklaşık 40 bin tavuğun telef olduğu Bandırma’nın 3 kilometre yarıçapında alanın ’kuş gribi’ tehdidi üzerine karantinaya alınması ile ilgili, “Şu anda Balıkesir’de alınan tedbirlerin ötesinde ilave tedbirler gerektirecek bir sürece, şu anda bir ihtiyaç duyulmuyor. Bu viral bulaşma yolları bizi her zaman teyakkuzda olmayı gerektiriyor. Teyakkuz halindeyiz. Her türlü tedbiri alacak dinamikleri oluşturduk” dedi.

Bandırma İlçe Belediye Başkanı Dursun Mirza, kuş gribi karantinasının lokal olduğunu söyleyerek, “Vatandaşlarımızın tedirgin olmasını gerektirecek bir durum yok. Rahat olsunlar” açıklamasını yaptı.

 

Entegre tavukçu rahat

Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği Başkanı Sait Koca, Edincik’te saptanan kuş gribi vakalarının yumurta üreticileri ile ilgili olduğunu, beyaz et üreticileri ile ilgili bir vakanın bulunmadığını söyledi.

Koca, Reuters’a yaptığı açıklamada, “Tespit edilen vakalar beyaz et üreticilerinde değil, yumurtacılarda. Yumurta üreticileri tek tek işletme şeklinde faaliyet gösteriyor. Biz ise entegreyiz. Entegre tesislerde zaten ciddi güvenlik tedbirleri uygulanıyor. Ama bu vakalardan sonra entegre tesislerde de tedbirler daha da artırılıyor” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.