Utku Kızıltan

Utku Kızıltan

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ

 İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ VE GETİRDİĞİ KİRLİLİKTEN EN ÇOK ETKİLENEN ÜLKELER 

Sevgili Okuyucular geçen hafta, alışılmadık bir dönem yaşıyoruz. Bir taraftan kuraklık Türkiye’nin göllerini teker teker kurumaya götürürken, diğer taraftan seller, toprak kaymaları, hortumlar, fırtınalarla uçan çatılar, devrilen iskeleler, ağaçların devrilerek cana mala zarar vermelerini konu etmiş ve iklim değişikliğinin en çok etkilendiği ülkelerden Afganistan ve Rusya’yı anlatmıştık. Devam edelim.

ETİYOPYA: Nüfusu 83 milyon. Ölüm: 100.000. Etiyopya bulunduğu konumdan dolayı iklim değişikliğinin etkilerine en hassas ülkelerden biri. Sadece 2010 yılında iklim değişikliği yüzünden tarım alanlarında yaklaşık 450 milyon dolar değerinde bir kayıp yaşandı. Eğer önlemler alınmazsa 20 yıl sonra bu değerin 3 milyar dolara çıkacağı hesaplanıyor.

Ancak dünyadaki kişi başına gelirin en düşük olduğu ülkelerden biri olan Etiyopya ikim değişikliği ile mücadeleye fazla kaynak ayıramıyor.

BANGLADEŞ: Nüfusu: 148.7 milyon. Ölüm: 100.000 Çevre yasalarının yetersizliği ve sanayi faaliyetlerinin devlet tarafından kontrol edilmemesi Bangladeş’teki çevre kirliliğini başa çıkalamaz boyutlara getiriyor. Artan karbondioksit emisyonları da iklim değişikliğine olumsuz katkıda bulunarak ülkede sert hava koşullarının yaşanmasına neden oluyor. Kirlilik ve iklim değişikliği en çok tarım alanlarını etkiliyor ve ülkenin gıda güvenliğini azaltıyor, bu da gıda fiyatlarının artmasına neden oluyor. 2030 yılına kadar Bangladeş’te 15 milyon kişinin bu olumsuzluktan etkileneceği düşünülüyor.

KONGO: Nüfusu: 66 milyon Ölüm 101.000 Kongo’da son bir yılda yaklaşık 17.000 kişi iklim değişikliği yüzünden, yaklaşık 84.000 kişi de karbondioksit emisyonları yüzünden hayatını kaybetti.


Kongo’daki ana ölüm nedeni de artan nem ve düzensiz hava olayları nedeniyle gerçekleşen menenjit hastalğı olarak gösteriliyor. Dünyadaki en büyük ikinci yağmur ormanı olan Kongo Nehri Havzası Yağmur Ormanı’na ev sahipliği yapan ülke, gereken önlemleri almazsa bu doğa harikasını kaybedebilir. Özellikle ormandaki ağaçların kereste sanayisinde kullanılmak üzere kaçak olarak kesilmesi orman alanlarını tahrip eden ana unsurların başında geliyor. Tahminlere göre Kongo Nehri Havzası Yağmur Ormanları’nın yok edilmesi, Sanayi Devrimi’nin ilk altmış yılında salgılanan karbondioksit emisyonu kadar sera gazını atmosfere salacak.

ENDONEZYA: Nüfusu: 239,9 milyon. Ölüm: 150.000 Endonezya’daki en önemli çevre sorunlarının başında deniz kirliliği ve tarım alanlarının tahribatı geliyor. Eksik çevre yasaları yüzünden ülkede sanayinin faaliyetleri kontrol edilmiyor, bu yüzden sanayi de gelecek nesilleri düşünmeden artıklarını doğaya salıyor. Ülkedeki biyolojik çeşitlilik de çok ciddi oranlarda azalmış durumda. Ayrıca sel ve kuraklık gibi doğa felaketlerinin önceki yıllara kıyasla sert yaşanması ölümleri ve hastalık riskleriniarini arttırıyor. Evet Sevgili Okuyucular, bu araştırma yazısında iklim değişikliğinin dünyada en çok zarar verdiği 10 ülkenin 6’sını inceledik. Görüldüğü gibi sebep hep para. Gelecek nesiller ne yiyecek, ne içecek kimsenin umurunda değil. Yazımıza haftaya 4 ülkeyle devam edeceğiz. Sağlıklı kalmanız dileklerimle.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Utku Kızıltan Arşivi