Tuncer Dağ

Tuncer Dağ

İLÇE İLÇE ANALİZLER BEYLİKDÜZÜ 2.BÖLÜM

İLÇE İLÇE ANALİZLER BEYLİKDÜZÜ 2.BÖLÜM



2002 Genel seçimlerde CHP nin birinci parti olduğu ve AKP nin iktidar olma nimeti başka AKP ve CHP liler olmak üzere sıkı bir gözlem altına alındı. 2004 yılında yapılacak olan yerel seçimlerde her kesimin iştahını kabartıyordu. 
2004 Yerel seçimlerinde CHP nin iyi bir adayla seçimi kesin olarak alabileceği hesapları üzerine CHP de çok sayıda aday adayı çıktı. Sürpriz isim olarak dönemim Genç Parti Bakirköy İlçe Başkanı olan ve bölgede sanayi kuruluşu sahibi olan Ali Fatinoğlu’nun CHP de aday olması ile CHP içinde çok ciddi rahatsızlıklar başladı. Başta aday adayları olmak üzere partiden kopmalar başladı. CHP den ayrılanlar SHP içerisinde çalışmaya başladılar.  CHP nin iç çekişmesi, CHP deki küskünlerin SHP ye geçmesi ile  SHP her ne kadar  güçlendirdiyse de ittifak içerisindeki anlaşmazlık ve solun parçalara bölünmesi sol anlamındaki ümitleri de tüketmişti. 
Sol kanadın dağınıklığı Ak Partiyi harekete geçirdi. Ak Parti Beylikdüzü üzerinde her ne kadar iddialı olmazsa da  solun dağınıklığını fırsat olarak kollayıp ciddi bir çalışma içerisine girmişti. 
Büyükçekemece Ak Parti İlçe Başkanlığını Yusuf Uzun yapıyordu. Vehpi Orakçı Yusuf Uzun’un parti içerisindeki başkan yardımcılığını yapıyordu. Ak Parti Beylikdüzü seçimlerini alması konusunda kesin emin olmadığında aynı ilçede ikamet eden Yusuf Uzun her ne kadar Belediye Başkanlığını aklında geçiriyor olsaydı da İl Yönetimi İlçe Başkanlarının aday olmalarına sıcak bakmıyordu. Yusuf Uzun’da garanti olarak görmediği için fazla asılmadı.  Yusuf Uzun ile Vehpi Orakçı ayrılmaz ikiliydiler.

Kendi aralarında bir plan yaparak birinci dönemde Vehpi Orakçı’nın Ak Parti Beylikdüzü Belediye Başkanı Adayı olması ikinci dönemde ise Yusuf Uzun’un aday olmasına karar verdiler. Yusuf Uzun’un yoğun çabaları sonucu ve aynı zamanda dönemin İstanbul Valisi Muammer Güler’in tavsiyesi sonucu Vehpi Orakçı’nın adaylığı kesinleşti. Vehpi Orakçı aslen Erzurum’un Horasan İlçesi Iğırbığır Köyü nüfusuna kayıtlıdır. Dar gelirli bir ailenin yetim büyüyen bir çocuğudur.  Vali Muammer Güler Horasan Kaymakamlığı yaptığı dönemde Vehpi Orakçı’nın yatılı bölge okuluna yazılmasında ve eğitiminde önemli bir katkısı olmuş ve Vehpi Orakçı’nın manevi babası olmuştur. 
Ak Partide fazla aday kargaşalığı yaşanmadı. AKP  nin yoğun çalışması tüm kaynaklarını seferber etmesi ayrıca AKP İlçe Yönetim Kurulu üyesi olan aynı zamanda Beylikdüzü Kavaklı Mahallesinde harita mühendisliği yapan, bölgede ikamet eden AKP adayı Vehpi Orakçı’ nın şansını artırmıştı. 
ANAP Orhan Traşoğlu zamanında olan şahşahalı ortamında eser kalmamıştı. 1999-2004 döneminde üç başkanda sonuncusu olan Nevzat Karadeniz ANAP ın adayı olmuştu. 1994 ve 1999 yıllarında ikinciliği kimseye kaptırmayan DYP de ekonomik anlamda güçlü arsa imparatoru olan Murat Gülal’ı aday göstermişti. Solu temsil eden CHP her ne kadar bölünmüş ise de yine de AKP ile yarışacak konumdaydı. 
41.141 Seçmeni bulunan Beylikdüzü’nde seçmenin %42 si tepki olarak sandığa gitmedi. %39,9 ile Ak Parti Adayı Vehpi Orakçı seçimi alırken CHP %31,6, SHP %6,7, DYP %5,4 oranında oy alırken ANAP , MHP ve Genç Partiden sonra ancak yedinci sırada yer alabildi. 
DEVAMI HAFTAYA

Önceki ve Sonraki Yazılar
Tuncer Dağ Arşivi