Tuncer Dağ

Tuncer Dağ

İLÇE İLÇE ANALİZLER BEYLİKDÜZÜ

İLÇE İLÇE ANALİZLER BEYLİKDÜZÜ

1.BÖLÜM
 
Beylikdüzü’ nün eski ismi bahçe anlamına gelen “Gardan” dır

Buraya yerleşen Türkler burada ilk başta yoğun olarak tarım, hayvancılık ve balıkçılık faaliyetlerinde bulunmuşlardır. Garden’in ilk yerleşimcileri olan Rumların çoğunun ayrılması üzerine köye yeni bir isim verilmeye karar verilmiş, bunun üzerine köyün doğal iklimine çok kolay ayak uyduran kavak ağaçlarının yoğunluğu nedeniyle köye “KAVAKLI” adı verilmiştir. 

Bu köy uzun zaman Çatalca ilçesine bağlı kalmıştır. 1988 yılında Büyükçekmece’nin ilçe olması ile Büyükçekmece ilçe sınırları içine dahil olan Kavaklı, daha sonraki günlerde belediye hizmetlerini Gürpınar’dan almaya başlamıştır. 11.162.000 m2 yüzölçümüne sahip olan kavaklı, 01.12.1993 tarih ve 21.775 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan İçişleri Bakanlığı’nın 93/42.466 sayılı kararı ile Büyükçekmece ilçesine bağlı belde yapılmıştır. Yine bu karara dayanarak beldede bir belediye kurulmuştur. Büyükçekmece ilçesine bağlı olarak hizmet veren Beylikdüzü Belediyesi 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi kanunuyla İstanbul Büyükşehir Belediyesi yetki sınırlarına katılmış ve ilk kademe belediyesi olmuştur. 

Beylikdüzü Beldesinde İlk Yerel seçimler 1994 yılında yapıldı. 1994 yılında ANAP Büyükçekmece’nin bati kesiminde yer alan Mimarsinan, Tepecik ve  Kumburgaz Beldeleri ile Doğu kesiminde yer alan Esenyurt’u çok az bir farkla kaybetmişti. Diğer beldelerde ise ANAP ve Karadenizlilerin iş birliği  ile Ali Çebi  ve ekibi tüm beldelerde iktidarı ele geçirmişti. 

Beylikdüzü yeni inşaat bölgesi olması nedeni ile Kavaklı köy bölgesi en yoğun olan bölgelerden birisi idi. 1994 yılında 3370 seçmeni bulunan beldede 11 sandıkta kullanılan oylarda seçmenlerin %82 i sandığa gitti. Ordu doğumlu olan Orhan Traşoğlu ANAP ın belediye başkanı adayı olmuştu. ANAP ın bu beldede seçimi alacağı kesin gözü ile bakılıyordu. Kavaklı köyü yerlilerinin ağırlıkta yaşadığı beldede sol çok zayıf bir durumdaydı. Solda seçime giren CHP, DSP ve SHP nin toplam oy oranı % 14.3 kalırken ANAP ın en güçlü rakibi DYP olmuştu. DYP %31.19 oranında oy almıştı. ANAP ın adayı Orhan Tıraşoğlu zorlanmadan % 36.32 oy alarak rakibi DYP ye %4.5 gibi bir farkla Eski adı Kavaklı olan Beylikdüzü’nün ilk belediye başkanı olmuştu.  

1999 Yılında yapılan yerel seçimlerde çok farklı bir Beylikdüzü ile karşı karşıya gelinmişti. İstanbul’un en cazibe yerleşim alanları haline gelmesi ile yoğun bir toplu konut alanına dönüştü. Kavaklı da kalan köy kültürü aniden değişen modern bir kent kültürüne dönüştü. Okuma yazma oranı İstanbul ortalamasının üstüne çıktı. Yüksek bürokratların, sanayicilerin ve siyasetçilerin ağırlıkta ikamet ettiği bir belde haline geldi.  Toplu konut alanlarının alt yapıları kooperatifler tarafında yapılması ve sayılı iş merkezlerinin Beylikdüzü’nde oluşması ile Orhan Traşoğlu’nin üst yapıya yapmış olduğu yatırım göze gelmeye başlamıştı. Diğer beldelere göre daha şanslı bir durumdaydı.

1999 yılında ANAP ta tekrar aday olması konusunda hiçbir sıkıntı yaşanmadı.  Aniden gelişen Beylikdüzü’nde 1994 yılında  3370  olan seçmen sayısı yaklaşık yedi kat artarak 21.399 a çıkmıştı. Bölgeye yerleşenlerin %37 si sandığa gitmedi.  108 sandıkta 13.522 oy kullanıldı.  Kullanılan bu oylar sonucunda ANAP lı Orhan Traşoğlu oy oranını daha da artırarak  %42.68 e yükseltti.

Orhan Traşoğlu Beylikdüzü’nde bir marka haline gelmeye başlamıştı. Bölgeye yapılan yatırımlar, kooperatiflerin bölgeye akını beraberinde Beylikdüzü’nun  rant merkezi haline gelmesine sebep oldu. Beylikdüzü’nün cazibesi sadece iş alemini ve siyasileri değil, basınında dikkatini çekti. Basın mercekleri Beylikdüzü’nün üzerine çevirdi.  

Belediye Başkanı Orhan Traşoğlu hakkında basında çıkan iddaalar üzerine yargılandı ve görevden alındı. Hakkında hapis kararı çıkarılan Traşoğlu’da boşalan koltuk meclis üyeleri tarafından kapma yarışı başladı. 1999 – 2004 seçimleri arasında Beylikdüzü Belediye Başkanlığı Koltuğu üç tane belediye başkanını yolcu etti.  Beylikdüzü’nün  cazibesi 1999- 2004 yılları arasında  yatırımlardan ziyade davalar ile gündeme geldi. 

DEVAMI GELECEK

Önceki ve Sonraki Yazılar
Tuncer Dağ Arşivi