Mehmet Mert

Mehmet Mert

İlçe kongreleri ve erken seçim

İlçe kongreleri ve erken seçim

 2019 yerel ve genel seçimleri öncesi teşkilatlarda yapılacak seçimler önem kazanmaya başladı.
Gerek Cumhuriyet Halk Partisi'nde gerek Adalet ve Kalkınma Partisi'nde il ve ilçelerde yapılacak seçimler bir anlamda özellikle yerel seçimlerdeki adayların belirlenmesinde de etkili olacaktır.
CHP'nin açıkladığı seçim takvimine göre;
23 Eylül 2017 İlçe kongrelerinin başlangıç tarihi.
30 Ekim 2017 İlçe kongrelerinin bitiş tarihi.
6 Kasım 2017 İl kongrelerinin başlangıç tarihi.
6 Aralık 2017 İl kongrelerinin bitiş tarihi olarak belirlendi.
Ak Parti ise henüz bir takvim açıklamadı ama büyük bir ihtimal ile 2017 sonu veya en geç     2018 ilk aylarında teşkilatlardaki değişiklikler     gerçekleşecektir.
*
CHP'de referandum sonrası başkaldıran muhalefet ise 'Adalet Yürüyüşü' sonrası sessizliğe gömüldü.
2018 Mart ayında gerçekleşecek kurultayda muhalefet aday çıkarırı mı bilemeyiz ama şimdiden kemal Kılıçdaroğlu'nun rakipsiz olduğunu söylersek sanırım kimse itiraz etmez.
En güçlü muhalif isim olan Muharrem İnce'nin ise 2019 yerel seçimlerde İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı olacağı söylenirken, İnce'nin Akıf Hamza Çebi ile bu adaylıkta çetin bir yarışa gireceğini de şimdiden söyleyebiliriz.
*
Bölgemiz ilçelerinde, CHP ve AK Parti'de belirlenecek yeni ilçe yönetim kurulu veya ilçe başkanları nasıl oluşur sorusunun cevabını aramaya çalışalım.
Ak Parti'de büyük bir ihtimal ile merkezden yönlenecek isimler ilçe başkanı seçilecek veya atanacaklar.
Daha sonra aynı isimlerin ilçelerinde belediye başkan adayı yapılma ihtimalleri güçlü olacaktır.
Tabi bu arada olası bir erken genel seçim de beklenebilir.
Örneğin; yerel seçimlerde bir çok kalesini kaybetmeyi göze alamayacak Cumhurbaşkanı Erdoğan, önce genel seçim sonra yerel seçim diyerek baskın bir genel seçim kararı alabilir.
Böylece genel seçimden güçlü çıkıp, başkanlığı kazanıp, yerel seçimlerde de daha başarılı olmayı hesaplayabilir.
Şayet önce yerel seçim sonra genel seçim olursa, İstanbul ve Ankara'yı Ak Parti'nin kaybetme ihtimali yüksek görülüyor.
*
CHP'de ise bölgemiz ilçelerinde teşkilatlara çok fazla hareket beklenmiyor.
Silivri'de son yıllarda muhalefetin en güçlü ismi Selami Değirmenci'nin bu yıl pek delege seçimleri ile uğraşacağı tahmin edilmiyor.
Bu durumda da Özcan Işıklar kimi veya kimleri işaret ederse ilçe yönetimine de o isimlerin gelmesine kesin göz ile bakılıyor.
*
Çatalca'da iş biraz karışık.
Fırat Aykut ve Kasım Kolcuoğlu'nun başını çektiği muhalif isimlerin ilçe kongrelerinde biraz asılmaları bekleniyor.
Tabi bu arada Cem Kara'nın da tekrar Halil Gök ile mi yoksa başka isimle mi hareket edip etmeyeceği henüz netlik kazanmadı.
*
Avcılar'da bir önceki seçimde kazanan muhalefetin yine başarılı olacağını ve Handan Toprak'ın bu seçimlerde pek asılmayacağını söyleyebiliriz.
Bir başka ifade ile belki de mevcut başkanlardan 2019'da adaylığı en riskte olan isim Toprak diyebiliriz.
*
Büyükçekmece'de de muhalefetin ilçe kongresinde pek asılmayacağını ama 2019 seçimlerinde belediye başkan adayı belirlenirken eteklerindeki taşları dökeceklerini söyleyebiliriz.
*
Beylikdüzü CHP diğer ilçelere göre biraz karışık dersek sanırım abartmış olmayız.
Belediye başkanı Ekrem İmamoğlu'nun, Kars'lı grup diye adlandırılan ve başını Nazım Çuhalı'nın çektiği grup ile epeydir sorun yaşadığı biliniyor.
Daha önce CHP Milletvekili Ali Şeker, Av. İbrahim Mendeşağu, Av Osman Gürcan Çelikkol gibi isimler ile parti içi çekişme yaşayan İmamoğlu bu defa da içlerinde arkadaşı Deniz Çuhalı'nın da olduğu grup ile parti içi bir rekabete girdi.
Mevcut İlçe Başkanı Taşkın Özer'in tekrar aday olup olmaması veya öze yerine kiminle hareket edilmesi de tamamen İmamoğlu'nun tasarrufunda.
Bu arada bize gelen duyumlara göre Deniz Çuhalı'nın da bazı partililere ulaşarak bir nabız yokladığı ve nu namza göre ilçe başkanlığına aday olup olmayacağına karar vereceyi söyleniyor.
Muhalefet Beylikdüzü'nde başarılı olur mu olmaz mı onun cevabını almak için biraz zamana ihtiyaç olduğunu da söyleyebiliriz.
*
Aslında hesaplara katılmayan bir başka şey de Meral Akşener'in kuracağı yeni partinin ne ve nasıl olacağı.
Bu partide her partiden siyasetçi olacağını söylersek, CHP'de ve Ak Parti'de umduğunu bulamayan bazı siyasilerin de Akşener ile birlikte hareket edeceğini ve bu yeni partinin az da olsa yeni teşkilatları belirlerken de belirleyici olacağını söyleyebiliriz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Mehmet Mert Arşivi