AK PARTİ 180 CHP İSE 135

AK PARTİ 180 CHP İSE 135
İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi'nin eski AK Parti Grup Başkanvekili Ömer Lütfü Arı, sonuç ne olursa olsun AK Parti'nin Meclis'te çoğunluğu teşkil edeceğini belirterek, “İBB'de AK Parti'nin 180 civarında meclis üyesi olacak, C
31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimleri'nin kesin olmayan sonuçlarına göre, büyükşehir belediye meclislerinde İstanbul ve Ankara'da en fazla temsil sayısını Cumhur İttifakı, İzmir'de ise Millet İttifakı kazanacak. Belediye meclislerine ilçelerin nüfusuna göre seçim yapılırken, siyasi partiler, onda birlik baraj uygulamalı nispi temsil sistemi uyarınca meclis üyeliği kazanıyor. İlçelerdeki belediye meclis üyeliklerinin 5'te biri, Büyükşehir Belediye Meclisi'ne de üye olarak gidiyor. Bunun dışında belediye başkanları da Büyükşehir Belediye Meclisi üyesi oluyor.


İBB'de 312 üye olacak

2014 yerel seçimlerinde göreve gelen İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi, başkanla birlikte 310 üyeden oluştu. Meclis'te AK Parti'li 180, CHP'li 123, Saadet Partili 1, İyi Parti'li 2 ve 4 bağımsız üye görev yaptı. Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) yeni nüfus bilgilerine göre, İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi üyelerinde artış yaşandı. Bu dönem Büyükşehir Belediye Meclisi'nde başkan ile birlikte 312 üye görev yapacak.


Çoğunluk AK Parti'de olacak

Önceki dönem İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi'nin AK Parti Grup Başkanvekili Ömer Lütfü Arı, yaptığı açıklamada, sonuç ne olursa olsun AK Parti'nin Meclis'te çoğunluğu teşkil edeceğini söyledi. Arı, "Seçim sonuçları henüz netleşmedi. İtirazlar varken de kesin rakamların verilmesi çok mümkün değil. Ancak yaptığımız hesaplamalarda AK Parti ciddi bir şekilde Meclis'te çoğunlukta olacak. Tablo bugünkünden çok farklı olmayacak." dedi.

Tam olarak netleşmedi

Resmi olmayan sonuçlara göre, AK Parti'nin 180 civarında meclis üyesi olacağını belirten Arı, "CHP'nin meclis üyelerinin ise 130 ya da 135 civarında olacağını tahmin ediyoruz. Bunu, Cumhur İttifakı ve diğer ittifak olarak değerlendiriyoruz. MHP'nin Silivri ve bazı ilçelerde Meclis'e taşıyabileceği üyeleri olacaktır. Ancak, İyi Parti'nin Meclis'e kaç üye göndereceğine ilişkin bir rakam elimizde yok. İlçe belediye başkanları, İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi'nin doğal üyeleridir" bilgisini verdi. İtirazların devam ettiğini hatırlatan Ömer Lütfü Arı, "Çok küçük farklarla Meclis'e gönderilecek üye sayısında değişiklik söz konusu olabilir. İtirazlardan sonra durum değişmemiş olsa bile AK Parti Grubu İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi'nde çoğunlukta olacak. Meclis'te kimin çoğunluğu varsa Birinci Başkanvekili ve İkici Başkanvekilini o grup seçer. Başkanlık divanı, başkan vekillikleri ve divan katiplerini meclis seçeceğinden ötürü çoğunluk kimdeyse o seçer. Komisyonlarda da AK Parti'nin çoğunluğu olacak. Tüm komisyonlarda 5 üye AK Parti'den, 4 üye de diğer partiden seçilecek” dedi.


Yeni dönemde 39 ilçeden İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne gelecek üye sayıları şöyle:

"Adalar 3, Arnavutköy 8, Ataşehir 8, Avcılar 8, Bağcılar 10, Bahçelievler 10, Bakırköy 7, Başakşehir 8, Bayrampaşa 8, Beşiktaş 7, Beylikdüzü 8, Beyoğlu 7, Büyükçekmece 7, Beykoz 7, Çatalca 6, Çekmeköy 8, Esenler 8, Esenyurt 10, Eyüpsultan 8, Fatih 8, Gaziosmanpaşa 8, Güngören 8, Kadıköy 8, Kağıthane 8, Kartal 8, Küçükçekmece 10, Maltepe 8, Pendik 10, Sancaktepe 8, Sarıyer 8, Silivri 7, Sultanbeyli 8, Sultangazi 10, Şile 4, Şişli 8, Tuzla 8, Ümraniye 10, Üsküdar 10, Zeytinburnu 8."




HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.