İstanbul için hangisi daha ölümcül? Deprem mi, Koronavirüs mü?

İstanbul için hangisi daha ölümcül? Deprem mi, Koronavirüs mü?
Koronovirüs salgını 11 Mart tarihinden itibaren Türkiye'de de tespit edildi. Salgının Türkiye'ye girmesiyle bazı vatandaşlar tedbirlerini sıkılaştırırken bazı vatandaşların Sağlık Bakanlığının uyarılarını dikkate almadığı görüldü...

Koronavirüsün yurdu etkisi altına aldığı ilk günden bu yana Sağlık Bkanlığı zorunlu olmadığı müddetçe dışarı çıkılmaması uyarıları yapıyor.

Uyarıları kimi vatandaşlar dikkate alırken kimileri sahillere akın etmeye devam ediyor.

İstanbul ve yakın çevresi için bir başka büyük riskin deprem olduğu biliniyor. 1999'de 17 Ağustos büyük depremini yaşayan İstanbullar depreme ilişkin uyarıları nispeten daha ciddiye alıyor.
İstanbul halkı 4-5 büyüklüğündeki depremlerde evlerini boşaltıyor ve giremiyor. Peki koronavirüs mü deprem mi daha ölümcül? Cevabını sizler için araştırdık...

Prof. Dr. Şükrü Ersoy kötü senaryoya gören İstanbul depreminde ölüm sayısını 500.000 olarak belirtiyor.Tüm kayıpların İstanbul'dan olacağı varsayılırsa bu nüfusun yaklaşık yüzde 3üne tekabül ediyor.

Koronavirüste ise hastalığa yakalananların ölüm oranı yüzde 4 olarak güncelledi. İngiltere senaryosunun Türkiye için gerçek olması nüfusun yüzde 80'nine virüs bulaşması anlamına geliyor. İstanbul İçin bu sayı 480.000 kayıp anlamına geliyor.
Yani her iki durum için en kötü senaryoda ölüm riskleri eşit.

Peki 17 ağustos 1999 depreminde İstanbul nüfusunun kaçta kaçı yaşamını yitirmişti?

İstanbul'da 17 Ağustos depreminde 981 ölüm kaydedilmişti (sadece İstanbul İçin).İstanbul nüfusu ise 9 milyondu. Bu demek ki Gölcük depreminde ölenlerin oranı İstanbul'da yaklaşık on binde birdi.

 
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.