İstanbullu Ege'ye yerleşiyor

İstanbullu Ege'ye yerleşiyor
Son 3 yılda İstanbul’dan Ege Bölgesi’ne göç edenlerin sayısında ciddi bir artış görülüyor. Ege Bölgesi’nde en çok tercih edilen lokasyonların başında ise Marmaris, Bodrum ve İzmir Karaburun geliyor
İstanbul’dan Ege Bölgesi’ne göç edenler genellikle önce kiralama yapıp bölgeyi tanıdıktan sonra satın alma tercihini kullanıyorlar. Genelde merkeze yakın köylerde müstakil, bahçeli evler tercih ediliyor. RE/MAX Türkiye verilerine göre bu bölgelere en çok 45-50 yaş grubu arasındaki kişiler göç ediyor.

Marmaris'e akın ediyorlar

İstanbulluların en çok tercih ettiği lokasyonların başında Marmaris geliyor. Marmaris’in köyleri son dönemde yoğun ilgi görüyor. Marmaris’te köylerde yaşamak isteyenler genellikle arsa alıp kendi evlerini inşa etme yoluna gidiyorlar. Marmaris Merkez’de ise göç edenlerin ilk tercihi bahçeli villalar oluyor. RE/MAX Türkiye verilerine göre, Marmaris emlak piyasası geniş fiyat aralığıyla dikkat çekiyor. Son dönemde bu hareketin de etkisiyle emlak piyasasında yaşanan hareketlenme konut fiyatlarına da yansımış durumda. Verilere göre fiyatlar son dönemde yıllık ortalama yüzde 30-35 bandında artış gösterme eğiliminde. Marmaris Merkez’de, 2+1 sıfır daireler 600.000 TL, müstakil sıfır villalar ise 2.000.000 TL’den alıcı bulabiliyor.

Bodrum'a giden de çok

İstanbul’dan göç etmek isteyenlerin bir diğer favorisi ise Bodrum. Bodrum’da yer alan satılık konutlar diğer Ege sahil kasabalarına göre daha yüksek bir fiyat bandında seyrediyor. Bu sebeple de Bodrum’a gitmek isteyenlerin öncelikli tercihi kiralık konutlar oluyor. Satışların stabil bir eğilim gösterdiği Bodrum’da kiralık konut piyasası hareketli bir dönemden geçmeye devam ediyor. Kiralık konutların ortalama fiyat bandı İstanbul’daki konutların üzerinde bir eğilim sergiliyor. Bodrum kiralık konut piyasası, İstanbul’dan ortalama yüzde 20 oranında daha yüksek fiyat aralığında seçenekler sunuyor. Bodrum’a göç edenler genellikle Bodrum'un kalabalığı ve gürültüsünden uzak fakat deniz ve alışveriş merkezlerine yakın yerleri tercih ediyorlar. En çok ilgi çeken konutların başında deniz manzaralı, şehre yakın lokasyonlarda yer alan köy evleri geliyor.

Evini satıp yazlık alan var

İstanbulluların göç ettiği bir diğer lokasyon ise İzmir Karaburun. RE/MAX Türkiye verileri İstanbul’dan İzmir Karaburun’a yaşanan bu hareketin geçtiğimiz 3 yılda yaklaşık yüzde 50 arttığını gösteriyor. Karaburun, gerek coğrafi konumu gerekse de uygun fiyatlar sunan emlak piyasası sebebiyle tercih ediliyor, Karaburun’da İstanbul’daki standart bir daire fiyatına bahçeli bir yazlık almak mümkün.

Tapu işlemlerinde rekor

Son üç yılda İstanbul’dan Ege Bölgesi’ne yaşanan göçün hızlandığına dikkat çeken RE/MAX Türkiye Bölge Direktörü Murat Goldştayn, “Son dönemde büyükşehirlerden özellikle de İstanbul’dan Ege Bölgesi’ne ciddi anlamda talep gelmeye başladığını gözlemliyoruz. Büyükşehirlerdeki giderek artan trafik, hava kirliliği ve nüfus artışı insanları böyle bir karar almaya yönlendiriyor. Ege Bölgesi ciddi yatırım fırsatları da sunuyor, bu bölgelerden alınan uygun fiyatlı konutların orta ve uzun vadede yatırımcısına kazandıracağını söyleyebiliriz” diyor.

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nün geçtiğimiz yıl açıkladığı verilere göre 2018’de 2,5 milyondan fazla tapu işlemi gerçekleştiğini vurgulayan Goldştayn, “341 milyar TL’den fazla işlem hacmine ulaşan bir pazarda, satılık ve kiralık 30 bin gayrimenkulden oluşan portföyümüz ve 3 bin 500’ü aşkın gayrimenkul danışmanımız ile Türkiye’nin dört bir yanında hizmet veriyoruz” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.