KANAL DEPREMİ TETİKLEMEZ!

KANAL DEPREMİ TETİKLEMEZ!
İstanbul Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü eski öğretim üyesi Dr. Oğuz Gündoğdu, "Kanal İstanbul Projesi'nin, depremleri tetikleme konusunda bir etkisi olmaz. Depremi tetiklemez ama 'depremden nasıl etkilenir?' ayrı bir şey&quo

Aynı zamanda Bakırköy Mahalle Afet Gönüllüleri Derneği (Mag-Der) Başkanlığı'nı sürdüren Dr. Gündoğdu, Kanal İstanbul Projesi'nin depremleri tetikleyip tetiklemeyeceğine yönelik açıklamalarda bulundu. "Benim fikrim; Kanal İstanbul’un, depremleri tetikleme konusunda bir etkisi olmaz" diyen Gündoğdu, "Yerin 20 kilometre derinliğinde ve 7’nin üzerinde büyüklükte deprem hazırlığı var. Kuzey Anadolu Fay hattını tetikleyecek etki yapmaz. Depremi tetikleyemez ama 'depremden nasıl etkilenir?' ayrı bir şey. Bunun ucu açık. Kanalın etrafında tedbir almazsanız eğer beklenen çok fazla hasar olur" açıklamasını yaptı.

Etkisi büyük olur

Kanalın açıolması sırasında yerli kayanın bozulacağını, kayaların bir yerden başka bir yere nakledileceğini ifade eden Gündoğdu, "Yapılacak binalar ne kadar sağlam olursa olsun etkileri çok büyük olacaktır. Buna dikkat edilmesi gerekir. 7’nin üzerinde bir deprem İstanbul için çok büyük bir tehlike demek. Buna karşı nasıl tedbir alınacak? Alınacaksa nasıl önlemler alınıyor? Jeo-teknik araştırmalar hangi ölçüye göre yapılmış? Çalışmaların alanlarında uzman bilim insanları tarafından elden geçirilmesi gerekir. Yerin 18-20 kilometre derinliğinde olan bir depremin kanal ile birlikte tetiklenmesi çok doğru bir şey değil" ifadelerini kullandı.

Çalıştaya kimler katılacak?

Dr. Gündoğdu, İBB’nin planladığı ‘Kanal İstanbul Çalıştayı’ için henüz kendisine haber verilmediğini anlatırken, "Bu çalıştayın ne zaman yapılacağı, kimlerin katılacağı çok önemli. Ulaştırma bakanı 100 bilim insanının katılacağını açıkladı. Kim bunlar? Bir takım üniversiteler deniliyor. Bunlar uzman mı? Hacettepe, ODTÜ, İÜ gibi üniversitelerden aralarında bilim insanları var mı?" diye sordu. Dr. Oğuz Gündoğdu, bir süre önce yapılan ‘Deprem Çalıştayı’nın ilk olmasına rağmen iyi geçtiğini, ancak, kendi beklentilerinin altında tamamlandığını ekledi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.