Vakıflara giden 357 milyon lira kesildi

Vakıflara giden 357 milyon lira kesildi
İBB Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, daha önceki dönemlerde İBB bütçesinden vakıflara ayrılan 357 milyon liranın kesildiğini söyledi
İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, Saraçhane'deki binada gazetecilerin kayyımdan tatile, vakıflara tahsis edilen binalardan servis ücretlerine kadar birçok sorusunu yanıtladı. Arkalarında millet iradesi nedeniyle kendilerini güçlü hissettiklerini vurgulayan İmamoğlu, daha işin başında olduklarının altını çizdi. “Geçmişte yaşanan ihmallere dair de çok sıkı tespitlerimiz var” diyen İmamoğlu, “Şu an itibariyle iptal ettiğimiz vakıflara aktarılmış verilmiş kaynaklar adına söylüyorum; vakıflar adına iptal edilmiş tam 357 milyon liralık bir sürece nokta koymuş durumdayız. Bunun içerisinde sadece bir vakfa, yemek desteğinin 56 milyon liralık bölümü var. İnanılmaz! Yani bu milletin parasını nereye harcıyorsunuz. Bir bina yapılıyor, vakfa yapılmak üzere, maliyeti 165 milyon lira. Artık o bina, o mülk millete ait. İstanbullulara ait. İstanbulluya hizmet edecek. Bu daha başlangıç” dedi. İBB'den yapılan açıklamada, “Yapımı devam eden ve bazılarının önemli bölümü tamamlanan tesislerden, toplam maliyeti 165 milyon lirayı bulan 5 tanesinin vakıf ve derneklere teslim edilmeyerek, İBB tarafından değerlendirilmesi kararlaştırılmıştır” denildi.

Kayyum iddiaları üzücü

Saraçhane'de gazetecilerin sorularını yanıtlayan İmamoğlu, İstanbul'a kayyum atanabileceği yönündeki iddiaları da üzüntüyle karşıladıklarını söyledi. İmamoğlu, “Üzücü. Çok anlamsız. Zaten toplumun inanmadığı söylem. Zaten bu söylemlerin hiçbir karşılığı yok. İstanbul emin ellerde. Sayın Cumhurbaşkanı belki şöyle düşünüyor olabilirler: Hani bir kişinin kararıyla her şey olur, bir kişinin kararıyla her şey yapılır gibi öyle bir şey yok. Bazen ‘mış' gibi görünebilir milletin iradesi en öndedir. Biz milletin iradesi ile kendimizi o kadar güçlü hissediyoruz ki tarifi yok. Çünkü milletin iradesi size muazzam bir güç katıyor. Muazzam da bir moral motivasyon katıyor. Biz o yürekle yola yürüyoruz. İstanbul'la ilgili bizim vaatlerimiz var. Çalışıyoruz gece gündüz. Arkadaşlarımızla yol alıyoruz. Hem projeler hazırlıyoruz hem İstanbul'un sorunlarını tespit ediyoruz” dedi.

İnanılmaz paralar harcanmış

Vakıflara ciddi derecede paralar harcandığını ve buna son verdiklerini de ifade eden İmamoğlu, “Geçmişte yaşanan ihmallere dair de çok sıkı tespitlerimiz var. Çok acı tablolar var. Daha işin başındayız. Şu an itibariyle iptal ettiğimiz vakıflara aktarılmış verilmiş kaynaklar adına söylüyorum; vakıflar adına iptal edilmiş tam 357 milyon liralık bir sürece nokta koymuş durumdayız. Bunun içerisinde sadece bir vakfa, yemek desteğinin 56 milyon liralık bölümü var. İnanılmaz! Yani bu milletin parasını nereye harcıyorsunuz. Bir bina yapılıyor, vakfa yapılmak üzere, maliyeti 165 milyon lira. Artık o bina, o mülk millete ait. İstanbullulara ait. İstanbulluya hizmet edecek. Bu daha başlangıç. Ben diler ve isterdim ki; 1,5 aylık görev süresi içerisinde sayın Cumhurbaşkanından randevu talep ettim. Kendisine İstanbul'la ilgili düşüncelerimizi aktaralım. Ben, bunu hala yineliyorum. Sayın Cumhurbaşkanı, milletin oyu ile seçilmiş cumhurbaşkanı. Ben de bu milletin oyu ile seçilmiş İstanbul'un belediye başkanıyım” diye konuştu.

Milli irade hiçe sayılamaz

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan randevu talep ettiğini de anlatan İmamoğlu, “Milletin iradesi ile seçilmiş iki kişi olarak neyi konuşacağız? İstanbul'un sorunlarını konuşacağız. Ben bunun için randevu istedim. Hala yineliyorum. Bunları konuşacağımıza bize miting alanlarından, böyle göndermeler yapmasının hiçbir anlamı yok. Ben hiç duymadım bile, önemsemiyorum bile. Arkamızda koskocaman millet iradesi var. Millet iradesini hiçe sayıldığı her hususun, hukuka aykırı her davranışın da karşısındayız” dedi.

Herkesin derdinden sorumluyum

İstanbul'da yaşayan 16 milyon insanın dertlerini dert edindiğini de kaydeden İmamoğlu, “Dilerdim ki bu taahhütlerimizi tam takip etseydiniz. 200 bin kişiye iş bulacağımız takvimimiz 5 yıl. 5 yıl görev süresince. Çalışmalarımız başladı. Bölgesel İstihdam Ofisleri kuruyoruz. O istihdam ofisleri, kent akedemilerimizle ve İSMEK'lerle insanları hem meslek sahibi yapacağız hem de onlara uygun iş bulacağız. İşe göre insan yetiştirip, iş bulacağız. İhmal edilmiş İstanbul şehri. 350 bin genç işsiz var. Bu şehrin değil, bu ülkenin büyük bir işsizlik sorunu var. Son 30-40 yılın en büyük işsizliğini yaşıyor bütün ülke. Bunun sebebi var: Ekonomi. Ekonominin kötü durumda olmasının sebebi var; iktidarın kötü ekonomi yönetimi. Yani biz 200 bin insana, İstanbul'un kaynaklarıyla ve İstanbul'un kabiliyetleriyle 5 yıl içerisinde sistemli bir şekilde iş bulacağız. Ama ben sizin İktidara soramadığınızı buradan soruyorum; umuyorum iktidar da işsizlere nasıl iş bulacağı konusunda önümüze inandırıcı ve tatmin edici bir takvim koyar. Zira insanlar çok kötü durumda. Bu derin sorun dururken İstanbul'un seçilmiş belediye başkanına laf atmakla veya laf üretmekle bu sorunlar çözülmez. Biz de uğraşacağız. Biz, sorumlu insanlarız. Kendimi 16 milyon insanın yaşadığı her derdi ile sorumlu kabul ediyorum” şeklinde konuştu.

Belediye ilki gerçekleştirdi

Eminönü'nde sel felaketine maruz kalan esnafa karşı belediyenin ilki başardığını da anlatan İmamoğlu, “25 yılın bir yönetimi var burada. Bu yönetimle ilgili elbette alt yapıyla ilgili bir kısım sorunlar var. ‘Bütün sorunlu yerleri çıkarın' dedim arkadaşlara. Neresiyse gideceğiz bulacağız oradaki sorunu, öyle sel olduktan sonra değil. Öncesinde çözüm üretelim ve kalıcı çözüm üretelim. Arkadaşlarımız tespitleri yaptı. İlk defa biz mi yapıyoruz. Hayır daha önce de yapılmış. Talimat da verilmiş. Ama 2017'den sonra kimse elini kımıldatmamış. Boş işlerle uğraşılmış. Öz önce söylediğim bilanço var ya, 357 milyon liralık önünü kestiğimiz bilançolarla uğraşılmış. Biz onlarla uğraşmayacağız. Biz oradaki sorunu çözeceğiz. İstanbul'un alt yapı konularını da çözeceğiz. Aynı Sirkeci'de olduğu gibi. O su basan yere gidin, esnafa sorun. İlk defa bir belediye, baskından sonra yaraları tamir etti. Biz tamir edince, merkezi hükümet de kendi kaynaklarından sayın Valimiz vasıtasıyla bir kaynak aktardı. Ne güzel, aktarsın. Tamir ettiğimiz gibi, Kasım ayı sonu gibi, oradaki sorunu kalıcı çözmüş olacağız. Bir daha orada öyle bir sel baskını yaşanmaması adına alt yapı problemini çözeceğiz. Bunların hepsi kalıcı çözülürse anlamlı. Yoksa sel olduktan sonra değil. Geçmişte onlarca insan hayatını kaybetmiş. Sadece bir selde 39 vatandaşımız hayatını kaybetti. Dolayısıyla bu tür vakalar 21 yüzyılın kenti İstanbul'a yakışmıyor” ifadelerini kullandı.

Arkadaşlarımı silkeliyorum

İBB'de gereksiz kullanılan makam araçlarının sergilenmesi için çalıştığını da anlatan İmamoğlu “Araçalar konusunda beni her gün arkadaşlarımı silkeliyorum. Az önce açıkladığım israfla ilgili 357 milyonluk tablo daha başlangıç dedim. Keşke bütün bilgilere ‘pat' diye ulaşabilsek, bütün bilgiler hemen önümüze gelse ama olmuyor. Araçla ilgili kısımda da ciddi yol aldık. Ne yazık ki orada da muazzam bir israf var. Ne yazık ki! Bununla ilgili de çok yakın bir vakitte sizleri de davet edeceğimiz, nasıl bir israfın olduğu sizlerin gözünüzün önüne sereceğimiz bir buluşmamız olacak. Tatil konusu ise yeterince konuşuldu. Hiç bu kadar gündemde kalmamıştı diye düşünüyorum. Herkes bir yorum yaptı. Bence vatandaş da vicdanında bununla ilgili bir yorum yapmıştır. Ben ona inanıyorum biz işimizin başındayız” dedi.

Her şey vatandaşın lehine olsun

Okulların açılmasıyla birlikte ortaya çıkan servis araçları ve taksi fiyatlarına dair de önemli bilgiler veren İBB Başkanı İmamoğlu “Bugün UKOME toplantımız var. Bu toplantıda arkadaşlarımız yoğun bir çalışma yürütüyor. Özellikle servis araçları, taksiler ve minibüslerle ilgili. 2 yıla yakındır zam yapılmayan servisler bunun dışında bir süreç içerİsinde. Esnafımızı da düşünen milletimizi de düşünen ki diğer toplu taşımalar da zam yapmaksızın bu araçlarla ilgili bugün UKOME'de bir görüşme yapılacak ve bir karara bağlanacak. Vatandaşımız lehine onları da koruyan ama bu işi yapan insanların da işi yapabilme kapasitelerine ve kalitelerine düşürmeyen bir oranda bir zam yapılacak” dedi.


Otogarın sahibi İBB'dir

Bayrampaşa Otogarı'na ilişkin de konuşan İmamoğlu şu ifadeleri kullandı; “Kayyum değil, Bayrampaşa Otogarı'nın sahibi İBB'dir. Süresi dolduğu için oradaki yönetime, otoparkını devraldığımız gibi, işletmesini de devraldığımız hususunda da tebliğimizi yaptık. Şu an süre dolmak üzere. Süre dolduğunda oranın teslim alınmasıyla ilgili rutin işlemler yapılacak. İhmal edilmiş alanlarda yaşanan travmaların bir örneğidir. Biz, bu tür alanların ihmal edilmemesi, kamunun hak sahibi olduğu yerde gidip hak sahibi olduğunu göstermesini örnekliyoruz buradaki çalışmamızda. Bu hafta umuyorum işlemleri biter. Bir aksilik olmazsa, çok yakın zamanda İBB kendisine, halka ait bu alanın yönetimini ele alarak oradaki huzuru, oradaki işletme düzenini sağlayacak. Yeni otogar düzenin oluşması için oradaki sektör temsilcileriyle ortak çalışacağız. Hem Harem'i hem Bayrampaşa'yı yeni yerlerine taşıyacağız. Yeni bilgi 15 gün içerisinde tüm malzemelerini boşaltıp bize teslim edeceklerini söylemişler. Böyle bir beyanda bulunmuşlar. Muhtemelen de arkadaşlarım bu makul süreyi onlara tanıyacaktır. Ondan sonra da belediye olarak burayı işleteceğiz.”

TÜGVA ve ENSAR'a kötü haber

İmamoğlu'nun açıklamaları sırasında dile getirdiği bazı dernek ve vakıflara aktarılan kaynaklarla ilgili İBB'ce bir bilgilendirme notu paylaşıldı. Bilgilendirme notunda şöyle denildi: İmamoğlu’nun talimatıyla bir süre önce bu dernek ve vakıfların İBB ile olan çalışmaları üzerine inceleme başlatılmış ve incelemeler derinlemesine devam etmektedir. İncelemeler sırasında çok sayıda vakıfla, protokoller kapsamında veya şifahi görüşmeler yoluyla, yurt inşaatları, bina kiralama, bakım-onarım tadilatı, ulaşım-yeme-içme, proje, diğer yardımlar ve tefrişat gibi kalemlerde maddi iş birlikleri tespit edilmiştir. İlk incelemenin ardından İBB, aralarında Ensar Vakfı, TÜRGEV, Aziz Mahmud Hüdayi Vakfı, TÜGVA, Daru’l Fünun İlahiyat Vakfı ve Hoca Ahmet Yesevi Vakfı'nın bulunduğu vakıflarla arasındaki protokolü fesih etme kararı almış ve protokolleri iptal etmiştir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.