Fatma Sarıbıyık Yıldırım

Fatma Sarıbıyık Yıldırım

İyi misin Anıtlar Kurulu...

İyi misin Anıtlar Kurulu...

Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar, göreve geldiği ilk yıl Kaymakamlık binasının arkasında bulunan belediyeye ait alana 350 araçlık Kapalı Yeraltı Otopark’ı yapılması için harekete geçti. Amaç ilçedeki trafik sorununu bir nebzede olsa rahatlatmak. Otopark projesi çiziliyor. Defterdarlığa, İBB’ ye ve Anıtlar Kuruluna gerekli izinlerin alınması için dilekçeler yazılıyor.

Ancak onlarca dilekçe yazılmasına rağmen bir türlü istenilen sonuç alınamıyor. Yani sizin anlayacağınız Silivri Belediyesi ile Anıtlar Kurulu arasında yaşanan dilekçe trafiği Silivri’den Anıtlar Kuruluna yol olur. Ama otopark bir türlü olmaz. İBB otopark projesine sorun çıkartmıyor. Aksine 1/5000’lik imar planını onaylayarak otopark ile ilgili tüm sorunları ortadan kaldırmış oluyor. Peki Anıtlar Kurlu ne yapıyor? İlk başlarda “falanca yerlerden onay al bizim için bir sakıncası yok” diyor. Sonra, “ 60 yıl önce belediye hizmet binası olarak hizmet veren, ancak şimdilerde yerinde yeller esen ve ortada olmayan binayı tarihi eser olarak tescilliyor.

19985 yılında ortada bina olmadığı gerekçesiyle aynı Anıtlar Kurulu tescili kaldırırken, 2013 yılında yine aynı Anıtlar Kurulu yerinde lostra salonu bulunan alanı acel tecel tarihi eser olarak tescilliyor. Trajikomik bir durumla karşı karşıyayız anacım. Amerika gökdelenlerin arasından otoban yol geçiriyor biz Silivri’de bir otopark yapmak için yıllarca ilgili kurumlardan onay bekliyoruz.  Bu otapark’ın sudan sebeplerle engellenmesi kimin zararına dersiniz?

Tabii ki bu otopark’ın yapılmasına engel olanların zararına. Ha birde Silivri halkının zararına. Trafik keşmekeşi ve otopark sıkıntısı yüzünden eminim ki yüzlerce insan trafiğe çıktığında sinir harbi yaşıyordur. Bu otopark sorunu nasıl çözüme kavuşacak bilemiyorum ama Anıtlar Kurulundan belediyeye gönderilen en son yazıda, “ oradan 3 metre buradan 5 metre mesafe bırak. Otopark projesini öyle hayata geçir” demesi ise tamda zurnanın zart dediği yer arkadaşlar. Projenin uygulanacağı yer zaten bir avuç. Şimdi 3 metre olmayan ve tescillenen eski belediye binasının yerinden, 5 metre de yollardan, yine 5 metre Cumhuriyet tarihinden kalan ve otopark’a komşu olan Kaymakamlık binasından mesafe bırakıldığını düşünürsek 350 araçlık otopark alanı kuşa çevrilmiş olmuyor mu?  

Hadi belediye bu şartlara da uydu diyelim. Peki olmayan binanın nesini tarihi eser olarak tescillediniz a benim çok bilmiş Anıtlar Kurulu Yöneticilerim? Anlaşıldı siz bu otopark’ı CHP’li Belediye Başkanı Özcan Işıklar’a yaptırmayacaksınız. Bari oturduğunuz yerden yeryüzünde olmayan binaların alanlarını tarihi eser olarak tescilleyerek komik duruma düşmeyin. Gerçi aynı anıtlar Kurulu Silivri eski Devlet hastanesinin olduğu yerde Osmanlı döneminden o alanda cami olduğunu ortaya çıkarmış ve tarihi eser olarak tescillemedi mi? Ben niye şaşırıyorum ki! Olmayan camiyi tarihi eser olarak tescilleyen Anıtlar Kurulu, olmayan belediye binasının alanını da tesciller. Dediğim gibi ben niye şaşırıyorum ki…

Anlaşılan Anıtlar Kurulu yeryüzündeki tarihi eserlerden çok yerin altındaki tarihi eser kalıntılarıyla yakından ilgileniyor. Adamlar yerin altındakilere takmışlar kafayı bir kere. Ancak Tüm bu olup bitenler karşısında ne denebilir ki. Ne söylenebilir ki. Söylenebilecek tek şey, tüm bu gelişmelerden sonra Allah Anıtlar Kurulunda görev yapan arkadaşlara akıl fikir versin, benimde aklımı korusun. 

Önceki ve Sonraki Yazılar
Fatma Sarıbıyık Yıldırım Arşivi