Aydın Yavuz

Aydın Yavuz

KAYIKÇI KAVGASI MI?

KAYIKÇI KAVGASI MI?

CHP’nin içine düştüğü çıkmazdan bir an evvel kurtulup dışa dönük mücadeleye girmesi beklenirken parti ikiye bölünüp  iç iktidar savaşına girdi.Mevcut durumunun da gerisine düşerek güç kaybetti.Tabanında öfke yarattı.Umutları örseledi.

CHP’de hiç eksik olmayan bu iç kavga hali partinin yapısından mı kaynaklanıyor yoksa yönetim kadrosunun zayıflığından mı? Ya da bu bir kayıkçı kavgası mıdır? Partinin dışarıdan dizayn edilmek istendiğine,bunun partide kavga çıkardığına dair görüşler de var ama bu iddialardan hangisi doğru  ve hangisi yanlış olursa olsun,partinin hastalığı tek değil.

Her şeyden önce partinin ideolojik rotası net değil.Parti toplumun her kesimine göz kırparak oy devşirmeye çalışmayı politika yapmak zannetmekten vazgeçmelidir.Parti tez elden ideolojisini ve toplumsal ortaklarını belirleyip boşluğa seslenmekten,herkese selam göndermekten kurtarılmalıdır.

CHP’deki bu son başkaldırının nedeni ne sınıfsaldır ne ideolojik.Tek neden sandalye kavgasıdır.Öyle görünüyor.Evet,görüldü ve anlaşıldı ki mevcut yönetim başarısızdır.Partiyi büyütemiyor.Politik ve kültürel yönden zayıftır.Buna,parti yöneticilerinin hitabet eksikliğini de eklersek,yönetime başkaldıranların parti kamuoyunda az da olsa taraftar bulacağı düşünülebilir.
Mevcut yönetimin  partiyi iktidara getiremeyeceği hatta ana muhalefet konumunu dahi yitireceği inancı topluma yerleşiyor.

Bunu gerekçe ederek yönetime bayrak açanların da ne kadar donanımlı oldukları şüpheli.Bunların hangi ideolojiyle ortaya çıktıklarını görmeden,nasıl bir politik yol izleyeceklerine kanaat getirmeden,kural-kanun tanımaz iktidara nasıl muhalefet edecekleri konusunda bilgilenmeden,mevcut yönetimin yetersiz oluşundan yola çıkarak kurultay isteyenler başarıya ulaşsalar bile yeni hayal kırıklıkları yaratabilirler.Çünkü bunlar,12 yıldır her türlü yasal ve ahlaki normları ayaklar altına alan ve gittikçe ceberutlaşan bu iktidardan ülkenin nasıl kurtulacağına dair hiçbir hazırlık yapmamışlar,12 yıldır hiç çalışmamışlardır.

Bu nedenle bu kurultayda kimden yana olunacağı konusunda kafalar karışıktır.”Biz iyi yönetiriz” diye ortaya çıkanların çoğu,partide yönetici olmuşlar fakat bir marifet sergileyememişlerdir.Bunların yenilmekten yorulan partililere bugünden yarına iktidar getirecekleri düşünülmemelidir.Ama  bu yönetimle de yeni ufuklara açılınamayacağı bilinmelidir.Halk türküsü sanatçısı Volkan Konak bir türküsünde diyor ki: “Bu dünyadan fayda yok yenisi da şüpheli.”

2015 seçimleri ülkemiz için hayatidir.Bu seçimden CHP’nin güçlenerek çıkmaması,parlamenter sistemin sonu,ülkenin karanlığa doğru yol alışının başlangıcı olacaktır.Bu kurultay,bu gerçek göz ardı edilmeden oy kullanılmalıdır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Aydın Yavuz Arşivi