Sevim Güney

Sevim Güney

KİM OLALIM?

KİM OLALIM?

Yeni bir insanla tanıştınız, bu sadece arkadaşlık edeceğiniz biri değil. Öyle olsa, kafanıza yatmadı mı, kesersiniz ilişkinizi olur biter. Sevgili olacaksınız belki, yani ilerleyen zamanlarda da eş olarak seçeceğiniz birinden bahsediyorum. Hayrandır size, her halinizi sever. Neşeli, güler yüzlü, konuşkan, iyi kalpli, akıllı, sakin, sevecensinizdir veya bunların tam tersi de olabilir. Aşık olurlar, aşık olursunuz. Bir süre sonra sizi eleştirmeye başlar. Orda neden öyle davrandın? Neden öyle söyledin? Sen şöylesin, sen böylesin diye söylenmeye başlar. 

Fakat, eleştiri normal ve yapıcı bir eleştiri değil, karakterinize, huyunuza, hatta genlerinize müdahale etmek istiyordur. Bu iş nasıl bu hale geliyor peki? Sen karşındaki o kadını veya o adamı öyle olduğu için sevip, aşık oldun zaten. Ne oldu da batmaya başladı sana davranışları?  Sen onun değişmesini istersen, değiştirirsen, o senin sevdiğin insan olmayacak ki, bambaşka biri olacak. O halde, neden kendi istediğin kriterlerde  birini tercih etmedin?
İnsanlar arasındaki en büyük sorunlardan biri, birilerini değiştirmeye çalışmak.

Halbuki, karşındakini olduğu gibi kabul edip sevmek, sorunsuz ve huzurlu yaşamanıza sebep olacak.
Karşınızdaki insanı değiştirebileceğinizi düşünmek yanlış. “Şimdilik böyle olsun, ben değiştiririm onu” diyecekseniz, yeniden düşünün. Bunu denemeye kalkmanız halinde ne olacak biliyor musunuz? Karşınızda kendine güveni olmayan, sürekli yaptığı onaylanacak mı onaylanmayacak mı diye tedirgin ve endişeli biri olacak. Hatta belki de yalan söyleyen biri olacak. Bir çeşit kimlik kaybı gibi bir şey… 

Çok bariz, zarar verici şeyler konusunda, o kişinin zarar görmemesi adına, uyarılar, eleştiriler olabilir, hatta bunlar düzeltilebilir. Bahsettiğim öyle hafif şeyler değil. 
Hafif şeylerden kastım ise, örnek verecek olursam; Biri dağınık, biri titiz olsun diyelim. Dağınık olanı, tertipli olmak konusunda değiştirmeye çalışmak gibi değil. Veya gereksiz harcamalar yapanı, tutumlu olma konusunda değiştirmeye çalışmak gibi şey de değil. 

Söylemek istediğim tam olarak şu; kindar birini, kendi istemediği sürece affedici biri, sevecen bir insanı da nefret dolu yapamazsınız. Kıskanç birini cömert, cömert olanı kıskanç yapamazsınız.  İyisi mi, kimseyi değiştirmeye kalkmayın. Zararla oturan siz olur, sevdiğiniz insanı kaybedersiniz. Sevdiğiniz insanları olduğu gibi kabul edin ve sevin.
Sevdikleriniz hep hayatınızda olsun.

Sevgiyle kalın

Önceki ve Sonraki Yazılar
Sevim Güney Arşivi