100 YILIN ARDINDAN ORHAN VELİ

100 YILIN ARDINDAN ORHAN VELİ
Küçükçekmece Belediyesi, modern Türk şiirinin en önemli şairlerinden biri olan Orhan Veli'nin doğumunun 100. yılı münasebetiyle bir dizi etkinlik düzenledi.
Cennet Kültür ve Sanat Merkezi'nde 'Bir Garip Orhan Veli' sergisinin açılışıyla başlayan etkinlikler kapsamında düzenlenen sempozyumda edebiyat dünyasından önemli isimler Orhan Veli'yi anlattı

'YENİ DÖNEMDE DE KÜLTÜR SANAT ETKİNLİKLERİ DEVAM EDECEK'

'100 Yılın Ardından Orhan Veli' özel etkinliğinde konuşan Küçükçekmece Belediye Başkan Yardımcısı Recep Şencan tüm katılımcılara teşekkür ederek, "Küçükçekmece Belediyesi 10 yıldır kültür sanat alanında birçok başarılı çalışma yaptı. Biz de Temel Karadeniz başkanlığındaki yeni dönemde bu çalışmalara hız kesmeden devam edeceğiz."dedi. 'Bir Garip Orhan Veli' sergisinin açılışına da katılan Şencan, sergiyi gezerek eserleri inceledi.

'TEKRAR OKUYOR VE TEKRAR TARTIŞIYORUZ'

Ünlü gazeteci, yazar Doğan Hızlan da 'Orhan Veli ve Garip Üçlüsünün Şiire Bakışı' başlıklı konuşmasında "Böyle sempozyumlarda yazarlar yeniden okunuyor ve yeniden tartışılıyor." diyerek etkinliğin düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür etti. Ayrıca Hızlan Türk edebiyatında  Garip Üçlüsünün oluşmasında Orhan Veli, Melih Cevdet Anday ve Oktay Rıfat'ın arkadaşlığının payının büyük olduğunu söyledi.

'GARİP AKIMI TÜRK ŞİİRİ İÇİN DÖNÜM NOKTASIDIR'

Oturum Başkanı olarak sempozyumda söz alan ünlü yazar Beşir Ayvazoğlu ise Orhan Veli'nin çok şanslı olduğuna dikkat çektiği konuşmasında, "Türk şiirinin yakasından tutup silkelenmesi ve kendine getirilmesi gerekiyordu. Orhan Veli böyle bir dönemde ortaya çıkmıştır. Her şeye rağmen Garip akımı Türk şiiri için dönüm noktasıdır."dedi.

Sempozyum boyunca Yrd. Doç. Dr. Bahtiyar Arslan, şair ve yazar Özcan Ünlü oturum başkanı olurken, Kadir Has Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof.  Dr. Bülent Kahraman 'Modernizm Bağlamında Orhan Veli', Hacettepe Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Fransız Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Prof.  Dr.  Kemal Özmen 'Orhan Veli'nin Fransızca'dan Şiir Çevirileri: Çeviri Mi Yeniden Yazma Mı?', Araştırmacı Yazar Prof. Dr. Haluk Oral 'Orhan Veli Şiirlerinin Hikayeleri',  Koç Üniversitesi Öğr. Üyesi Doç. Dr. Nazmi Ağıl 'Her Şey Birdenbire Mi Oldu: Garip Şiiri Zaman ve Gelenek' Marmara Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğr. Üyesi Doç. Dr. Baki Asiltürk 'Orhan Veli'nin Garip Yolculuğu', Şair, yazar Alper Çeker 'Modernist Bir Manifesto Olarak Garip Mukaddimesi', Yıldız Teknik Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi TDE Bölüm Başkanı Prof.  Dr. Yakup Çelik 'Destan Gibi Memleket Sevdası', Gazi Üniversitesi İletişim  Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Can Doğan 'Toplumcu Yaprak Sürecinde Lirik Orhan Veli', Şair yazar Adnan Özer 'Söz Altında Şehir Orhan Veli', şair yazar Hayriye Ünal 'Şiirimizde Orhan Veli Etkisi' başlıklı birer konuşma gerçekleştirdi.

 

Oturum sonunda  düzenleme komitesi tarafından tüm konuşmacılara plaket verilirken; program sonunda ise Küçükçekmece Belediyesi tarafından tüm katılımcılara kitap hediye edildi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.