Belediye Kültür Yayınları tarihe ışık tutuyor

Belediye Kültür Yayınları tarihe ışık tutuyor
Diğer belediyecilik hizmetlerinin yanı sıra kültür, sanat ve eğitim alanlarında da önemli projelere imza atan Büyükçekmece Belediyesi, yayınladığı eserlerle Türkiye’nin geçmişine ve geleceğine ışık tutmayı sürdürüyor.
Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün’ün bizzat koordine ettiği Kültür Yayınları tarafından bastırılan eserler titizlikle belirleniyor. Bugüne kadar Türkiye’de yayınlanmamış tarihi bilgi ve belgeler gün yüzüne çıkarılırken, bu yolla hem tarihsel bir misyon üstleniliyor, hem de gelecek nesillerin tarihi objektif kriterlerde değerlendirebilmesinin önü açılıyor.

 Başkan Akgün’den 4 eser

 Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün, belediyenin Kültür Yayınları’na farklı bir önem verirken, kendisi de 4 önemli esere imza attı.

İstanbul Üniversitesi Deniz Bilimleri Enstitüsü’nde “Şehircilik ve Kıyı Bölgeleri Yönetimi” konusunda doktora sahibi olan Başkan Akgün, Belediyeler ve Bütçelerin Analizi, Kentsel Gelişim Sürecinde Büyükçekmece, Atatürk ve Cumhuriyet,  Modernleşmeden Küreselleşmeye Türkiye’de Yerel Yönetimler isimli eserlerin sahibi.

 Lozan Anlaşması’nın gerçek yüzü

 Büyükçekmece Belediyesi Kültür Yayınları tarafından 3 cilt halinde bastırılan “Yakın Doğu Sorunları Üzerine Lausanne Konferansı”, Lozan Barış Anlaşması üzerine bugüne kadar yayınlanmış en kapsamlı eser. Türkiye’nin saygın tarihçileri tarafından da kaynak olarak gösterilen “Lausanne Konferansı” görüşmelerin tutanak ve belgelerini, genel oturum protokollerini, birinci komisyonun tutanak ve raporlarını en detaylı biçimde aktarıyor. Çevirisini Seha L. Meray’ın yaptığı 3 ciltlik dev eserin yayınlanması sağlayan Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün, Lausanne Konferansı isimli eserin Kültür Yayınları arasında çok farklı bir yeri olduğunu belirterek, bugün sahip olunan ulusal değerlerin hangi canlar pahasına elde edildiğini anlayabilmek açısından ibretlik bir yapıt olduğunu ifade etti.

 

Atatürk ve Cumhuriyet

 Büyükçekmece Kültür Yayınları arasında dikkat çeken bir başka eserse Ataçağ.  Ataçağ, Türk milletinin Bağımsızlık Savaşı ile yeniden dirilişi ve bu dirilişi gerçekleştiren Mustafa Kemal ve arkadaşlarının, destansı bağımsızlık ve yükseliş öyküsü anlatan muhteşem bir eser. Önsözü Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün, sunuş yazısı ise tarihçi Cemal Kutay tarafından kaleme alındı.

Dr. Hasan Akgün ve Can Kapyalı tarafından yayına hazırlanan “Atatürk ve Cumhuriyet” isimli eser Kültür Yayınları’nın bir diğer başyapıtı olarak raflardaki yerini aldı.

 86 yıl sonra Türkçeye çevrildi

  Kültür Yayınları’nın bir benzersiz bir diğer eseri de “Ankara - İstanbul  - Londra” (Mustafa Kemal ve İngilizlerin Doğu Siyaseti) başlıklı kitap. 86 yıl önce Fransız gazeteci yazar Berthe Georges-Gaulis tarafından Fransa’da yayınlanan kitap, Büyükçekmece Belediyesi’nin katkılarıyla Türkçeye çevrildi. Mustafa Kemal Atatürk’ün Milli Mücadele döneminde sıkı ilişki içinde bulunduğu Fransız Gazeteci Madam Berthe Georges-Gaulis’in Türk halkının haklı davasına destek veren makaleleri ve Atatürk ile durum değerlendirmesi yaptığı mektupların yer aldığı eser Milli Mücadele’nin bilinmeyen yönlerini aydınlatıyor.

 Türkiye’de Yerel Yönetimler

 Şehircilik üzerine doktora yapan Belediye Başkanı Hasan Akgün’ün imzasını taşıyan bir başka eser “Modernleşmeden Küreselleşmeye Türkiye’de Yerel Yönetimler” başlıklı kitap. Akgün’ün, Doç. Dr. Yusuf Erbay ile birlikte kaleme aldığı kitabın ana başlıkları; Yerel Yönetimlerin Ortaya Çıkışı, Osmanlı Dönemi, Cumhuriyet Dönemi, Avrupa İle Bütünleşme Süreci, Avrupa Konseyi ve İmzalanan Sözleşmeler, Bazı Avrupa Ülkelerinde Yerel Yönetimler, Anahtar Kavramlar, 21. Yüzyılın Başında Yapılan Reformlar, Günümüz Yerel Yönetim Yasaları, 2012 Büyükşehir Yasası ve Değerlendirmeler konularını içermektedir.

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.