Can Dündar, Yaşar Kemal'i anlattı

Can Dündar, Yaşar Kemal'i anlattı
Yaşamını yitiren büyük Üstad Yaşar Kemal, Beylikdüzü'nde anıldı.
Büyük Üstad Yaşar Kemal, Beylikdüzü Belediyesi’nin düzenlediği organizasyonda anıldı. Gazeteci Can Dündar’ın konuşmacı olarak katıldığı panelde, Dündar, Kemal’in bir dünya insanı olduğunu, hayatı boyunca ayrımcılığı reddederek barış için yazdığını söyledi ve “Öyle ki Kemal, her evde kitabı olan, her kulakta izi olan, evrensel çizgiye çıkabilmiş bir yazardı” dedi.
Her ayı bir sanatçıya atfeden Beylikdüzü Belediyesi, Nisan ayını yakın zaman önce kaybettiğimiz büyük isim Yaşar Kemal’e ayırdı. Beylikdüzü Kültür Merkezi’nde düzenlenen anma panelinde Yaşar Kemal’i ve yazarla olan anılarını yakın dostu Can Dündar anlattı. Sunum öncesi duygularını ifade eden Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, çok önemli bir dünya yazarını anmak için toplandıklarını belirterek “O, toplumun barış elçisidir. Yaşar Kemal’in adını Beylikdüzü’nde yaşatmak istiyoruz” diye konuştu. 

HAYATA BÜYÜK ACILARLA BAŞLADI 

Bir belediyenin sanata ve sanatçılara sahip çıkmasının örnek bir boyut teşkil ettiğini ifade eden Can Dündar, panele ustanın hayat hikayesini anlatarak başladı. Yaşar Kemal’in sürgün edilen Kürt göçmeni bir ailenin yoksul çocuğu olarak 3 yaşında gözünün birini kaybettiğini, 4,5 yaşında da babasının öldürülüşüne tanık olduğunu söyledi. “Yaşar Kemal için yazı ve acı akrabadır” diyen Dündar, yıllar sonra Kemal’in Adana’da köyüne gittiğini, 90 yaşında insanların nasıl birbirine sarıldıklarını gördüğünü söyledi ve Kemal, her zaman “Türkiye benim köyüm gibi olmalı. Türk, Kürt mezhep ayrımı yapılmaksızın kimse birbirini dışlamamalı derdi” diye konuştu.

O'NU DENGBEJLİK KÜLTÜRÜ BESLEDİ 

Hiçbir zaman heykelinin dikilmesini istemeyen ancak bir kahraman yarattığı İnce Memed’in heykelinin dikildiğini ifade eden Can Dündar, Anadolu’da yayılan dengbejlik kültürünün de usta yazarı besleyen bir öğe olduğunu vurguladı. Panelde, yazılı kültürün gelişmediği sözlü kültürlerde olayların dilden dile aktarılması sonucu gelişen dengbejlik olgusunun, zamanla haber anlatan, masal anlatan, ağıt yakan bir insana dönüştüğüne dikkat çekerek, Yaşar Kemal’in köy köy dolaştığını ve ağıt derlemeleri yaptığını söyledi. Dündar, usta ile yaptıkları son röportajın Türkiye için önemli bir ortak payda oluşturduğunu belirtti. Dündar, “O’ndaki Mustafa Kemal sevgisi hep yaşadı. Atatürk’ün adı geçicinde nasıl heyecanlandığını kendi gözlerimle gördüm” dedi.
Panelin sonunda Beylikdüzü Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve CHP İstanbul 3. Bölge Milletvekili Süleyman Çelebi, Can Dündar’a katılımlarından dolayı Teşekkür Plaketi ve Çiçek takdim etti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.