MÜZİK AKADEMİSİ’NDE TÜRKÜLER CAN BULDU

MÜZİK AKADEMİSİ’NDE TÜRKÜLER CAN BULDU
Küçükçekmece Belediyesi’nin kültür-sanat etkinlikleri kapsamında düzenlediği ‘Anadolu’nun Hafızası’ isimli etkinlik, izleyenlere müzik ziyafeti yaşattı.

Müzik Akademisi’nde yapılan programda, Yrd. Doç. Dr. Engin Topuzkanamış ve müzik öğretmeni Sercan Baş, bağlama ailesindeki enstrümanları çalarak dinleyicilere keyifli bir akşam yaşattı.


“HAZİNE NİTELİĞİNDE KAYITLAR BIRAKTILAR’’


Türk Halk Müziği’nin tarihinden bahseden Topuzkanamış, Küçükçekmece Belediye Başkanı Temel Karadeniz’e teşekkür ederek başladığı sözlerinin devamında, “Halk müziği 1926 yılından itibaren başlamıştır. Cumhuriyetten önce resmi anlamda bir halk müziğimiz yoktur. İlk halk müziği derlemecileri, Bela Bartok, Tanburacı Osman Pehlivan ve Ahmet Adnan Saygun’dur. Muzaffer Sarısözen ise 38-40’lı yıllardan sonra büyük ölçüde bu işi yaygınlaştırmıştır. Ayrıca, arşivlere de bakarsanız türkülerin çok büyük bir kısmının Sarısözen tarafından derlendiğini de görürsünüz. Bu insanlar bugün bize hazine niteliğinde bir kayıt bıraktılar’’ dedi.


“İCRAMIZ ÇOK GELİŞTİ”


Türkünün günümüzdeki öneminden bahseden Topuzkanamış, “Türküyü ortaya çıkaran sosyal şartlar artık yok. Her dönem farklı müzikler ortaya çıkar ama türkünün üretimi artık bitti bizler icrasını geliştiriyoruz. Mesela bugün bir çocuk 1950-1960’lı yıllarda saz çalanların hepsinden çok daha iyi saz çalıyor. O dönemin müziğini üretemiyoruz ama icramız çok gelişti. Aşık Veysel  bunun son halkalarından bir tanesidir. Aşık Veysel çok önemli bir aşığımızdı ve en önemli üstatlardan bir tanesidir’’ dedi.


Sanatçılar; “Eledim Eledim Hölük Eledim, Mükellef, Nevruziye, Kocaoğlan Zeybeği, Dünya’da Tükenmez Murad Var İmiş, Sen Bir Ceylan Olsan Ben Bir Avcı, Çaya İner Ağlarım’’ eserlerini seslendirdiler. Konser ve söyleşinin ardından Küçükçekmece Belediyesi Müzik Akademisi yöneticisi Hakan Dedeler, sanatçılara teşekkür ederek çiçek takdim etti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.