Bu ihaleler iptal edilsin!

Bu ihaleler iptal edilsin!
İşte bölgemizde şok etkisi yapan o haber. Sizlerden gelen yoğun istek üzerine tekrar paylaşıyoruz.
Bu ihaleler iptal edilsin!
 
Cumartesi günü yayınladığımız ‘Büyükçekmece Belediyesi’nin ihale ilanı şaibesi’ haberi bölgede şok etkisi yarattı. Yapılan bu ihaleler iptal edilsin diyen yurttaşlar ihaleleri bizden saklayan zihniyetten hesap soracağız diyerek ‘Büyükçekmece Belediyesi yönetimini topa tuttular.
 
İşte bölgemizde şok etkisi yapan o haber. Sizlerden gelen yoğun istek üzerine tekrar paylaşıyoruz.
 
Büyükçekmece Belediyesi’nin Basın İlan Kurumu aracılığı ile yaptığı ihale ilanlarında bu ilanları ‘MAHALLİ’ gazetelerde değil, Türkiye genelinde yayınlanan trajı düşük gazetelerde yayınlattığı ve belediyenin bu uygulamasının ‘Kamu İhale Kurumu’ yönetmeliğine uymadığı ortaya çıktı.
 
Büyükçekmece Belediyesi’nin isteği doğrultusunda ve Basın İlan Kurumu aracılığı ile en son yayınlanan bazı ilanlar ve gazeteler şöyle,
-         01 Haziran 2010 tarihinde 37715 nolu ilan Halkın Gazetesi Birgün gazetesinde yayınlandı.
-         - 16 Temmuz 2010 tarihinde 49860 nolu ilan Önce Vatan Gazetesi’nde yayınlandı.
-         16 Temmuz 2010 tarihinde 49861 nolu ilan Ekonomi Gazetesinde yayınlandı.
 
AKGÜN; ‘EVET BEN ÖYLE İSTEDİM’
Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün konu ile ilgili HABERDAR’a konuşarak; ‘Doğrudur ben talimat verdim. Ben 5 trilyonluk, on trilyonluk ihaleler yapıyorum. Bu ihalelerin ilanlarını ilçede üç beş mahallede dağıtılan gazetelere mi vereceğim. Tabiî ki ülke genelinde yayınlanan büyük gazetelere vereceğim. Zaten bize yönetmelik her hangi bir şekilde şöyle ya da böyle yayınlayacaksın demiyor ki’ diye konuştu.
 
HANGİSİ FAZLA OKUNUYOR!
HABERDAR Akgün’e soruyor. Birkaç mahallede dağılıyor diyerek küçümsediğiniz yerel gazeteler mi ilçenizde fazla okunuyor? Yoksa daha bir çok yurttaşın tanımadığı bi haber olduğu gazetenizin yayınlandığı gazeteler mi fazla okunuyor? Sizin o küçümsediğiniz gazeteler her gün yurttaşın yanında, sizin ile beraber meclis toplantılarında, halkın arasında, iyi günde kötü günde doğru ve dürüst haber peşinde.
Siz haklısınız Sayın Başkan!
Elinizde yetki var resmi ilanları istediğiniz gazeteye verebilirsiniz. Sizin bu yaptığınıza tam da ne denir bilmiyoruz! Varsın ona da BÜYÜKÇEKMECE HALKI cevap versin.
Hani siz hep diyorsunuz ya! Ben BÜYÜKÇEKMECE PARTİSİ mensubuyum.
Benim için ‘A’ parti ‘B’ parti önemli değil. Varsa yoksa BÜYÜKÇEKMECE PARTİSİ önemlidir. Bu söylediğinizde ne kadar SAMİMİ olduğunuzu resmi ilanları hangi gazetelere göndererek göstermiş oldunuz! TEBRİKLER!
 
MERT; ‘HUKUKİ HAKKIMIZI ARAYACAĞIZ’
HABERDAR gazetesi genel yayın yönetmeni Mehmet Mert ise bu konuyu ülke gündemine taşıyacağını şeffaflıktan, doğruluktan, dürüstlükten yana tavır alanların bu duruma ne diyeceğini merak ettiğini kaydederek şunları söyledi; Bugünkü haberimizde yer alan belge ve yönetmelikleri kamuoyunun dikkatine sunuyorum. Bu durum Basın İlan Kurumu mevzuatına ve ihale yasasına tezat oluşturuyor, sakınca sağlıyor. Bakın bakalım 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun ilgili maddeleri, Devlet İhale Kanunu’nun ilgili maddeleri ne diyor? Aynen şunu söylüyor; 
 - Günlük gazete çıkan yerlerde ihaleler, ihalenin yapılacağı yerde çıkan gazetelerde en az bir gün aralıkla yayınlanmak suretiyle iki defa duyurulur.
- İdareler, mahalli gazetede yayımlanan ilanlar ile mahalli gazete çıkmayan yerlerde idare ile hükümet ve belediye binalarının ilân tahtalarına asılan yazılar ve belediye yayın araçları ile yapılan ilanları, söz konusu yerlerle aynı zamanda yayımlanması için bir günü Kamu İhale Kurumunca yapılacak işlemler ve yedi günü ilan süresi olmak üzere İHALE TARİHİNDEN EN AZ SEKİZ GÜN ÖNCE (1+7) KAMU İHALE KURUMUNA WEB SAYFASI ÜZERİNDEN GÖNDERECEKLERDİR.
Şimdi siz bu yönetmelikten ne anlıyorsunuz?
Sayın Akgün (Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün) yönetmeliğe uyduklarını ve gerekli cevabı da vereceklerini söylüyor. Ben de diyorum ki;
Ya sizi hukukçularınız yanıltıyor ya da siz öyle anlamak istiyorsunuz. Biz HABERDAR olarak gerekli hukuki haklarımızı sonuna kadar arayacağız. Çok zor şartlardan gelerek bölgenin ilk vasıflı gazetesi olan HABERDAR ilçede en çok satılan gazete olarak, gerekli tüm yasal sorumluluklarını yerine getiren gazete olarak bu resmi ilanları ilçede yayınlama hakkına sahip üç gazeteden birisidir. Siz eğer HAK sahibi, ADALET sahibi, VİCDAN sahibi yöneticiyseniz böyle bir uygulamaya gitmemelisiniz. Kaldı ki yasalar ‘İhaleler öncelikle mahalli gazetede ilan edilecek’ diyor. Yok siz mahalli gazetenin gücünü beğenmiyorsanız gidip başka başka yayın organlarına hatta televizyon reklamlarına bile ilan verebilirsiniz. Kısacası bu sakıncalı durumu önce ülke gündemine, ardından hukuki mercilere ve daha sonra da siyasi mercilere taşımak HABERDAR’ın boynunun borcudur.
 
İHALE İLANLAR İLE İLGİLİ BAZI YÖNETMELİKLER VE KANUNLAR NE DİYOR?
 
KAMU İHALE KURULU KARARI
 
Toplantı Tarihi      : 7/12/2009
Karar No              : 2009/DK.D-164
          4/1/2002 tarihli ve 4734 sayılı Kamu İhale Kanununun 13 üncü maddesi ile aynı Kanunun 5812 sayılı Kanunun 26 ncı maddesi ile değişik Ek 1 Maddesi uyarınca, Kamu İhale Bülteninde yayımlanan ilanlar dışında kalan ve mahalli gazetede ya da mahalli gazete çıkmayan yerlerde idare ile hükümet ve belediye binalarının ilân tahtalarına asılan yazılar ve belediye yayın araçları ile yapılan ve yedi günlük süreye tabi ilanlar, ayrıca Kurum tarafından da yayımlanacaktır.
          Bu çerçevede, Kanunun 13 üncü maddesinin (b) bendinin (1) nolu alt bendinde düzenlenen ilanların Kurum tarafından yayımlanmasına ilişkin olarak;
          1- Kamu İhale Bülteninde yayımlanan ilanların Ek Madde1 uyarınca ayrıca yayımlanmasına gerek bulunmadığına,
          2 - Kamu İhale Bülteninde yayımlanan ilanlar dışında kalan ve mahalli gazetede ya da mahalli gazete çıkmayan yerlerde idare ile hükümet ve belediye binalarının ilân tahtalarına asılan yazılar ve belediye yayın araçları ile yapılan ve yedi günlük süreye tabi ilanların Kurum tarafından yayımlanması işleminden yeni bir karar alınıncaya kadar ücret alınmamasına,
 
          3 - Kanunun 13 üncü maddesinin (b) bendinin (1) nolu alt bendinde düzenlenen ilanların ihale tarihinden en az yedi gün önce Kurum tarafından yayımlanmasına,
          4 - Kanunun 13 üncü maddesinin (b) bendinin (1) nolu alt bendinde düzenlenen ilanlar üzerinde ön kontrol yapılmamasına,
          5 - Kanunun 13 üncü maddesinin (b) bendinin (1) nolu alt bendinde düzenlenen ilanların Kuruma hiç gönderilmemesi veya geç gönderilmesi halinde, ilanların Kanunun 13 üncü maddesine uygun bir şekilde yenilenmedikçe ihale veya ön yeterliğin gerçekleştirilemeyeceğine,
          6 - Bu Kararın, 4/1/2010 tarihinden itibaren yürürlüğe girmesine,
          7 - Kararın Resmî Gazete’de yayımlatılmasına,
          8 - Yukarıda alınan kararların gereğinin yapılması için gerekli işlemlerin Başkanlıkça yürütülmesine,
          Oybirliğiyle karar verildi.
--------
2886 SAYILI DEVLET İHALE KANUNU
 
İHALENİN İLANI
    Madde 17 - İhale konusu olan işler aşağıdaki esas ve usullere göre isteklilere ilan yoluyla duyurulur:
    1. İhalenin yapılacağı yerdeki ilanlar:
    a) Günlük gazete çıkan yerlerde ihaleler, ihalenin yapılacağı yerde çıkan gazetelerde en az bir gün aralıkla yayınlanmak suretiyle iki defa duyurulur.
   Gazete ile yapılacak ilk ilan ile ihale günü arası 10 günden, son ilan ile ihale günü arası 5 günden az olamaz.
    b) Günlük gazete çıkmayan yerlerdeki ihalelerde ilan, bu fıkranın (a) bendindeki süreler içinde ilgili idare ile hükümet ve belediye binalarının ilan tahtalarına asılacak yazılar ve belediye yayın araçları ile yapılır. Bu işlemler bir tutanakla belgelenir. Bu yerlerde en çok 7 gün aralıklarla gazete çıkıyorsa ayrıca gazete ile bir defa ilan yapılır.
    İLANIN UYGUN OLMAMASI:
    Madde 20 - 17 ve 18 inci maddelerdeki hükümlere uygun olmayan ilanlar geçersizdir. Bu durumda ilan yenilenmedikçe ihale yapılamaz.
    İlanların geçersizliği ihale yapıldıktan sonra anlaşılırsa, ihale veya sözleşme feshedilir. Ancak, işde ivedilik ve ihalede Devletin yararı varsa, ihale ve sözleşme Maliye Bakanlığının uygun görüşü ve birinci derece ita amirinin onayı ile geçerli sayılabilir.
    İhalenin veya sözleşmenin bozulması halinde, müteahhit veya müşterinin fesih tarihine kadar yapmış olduğu gerçek masrafları ile, varsa, tahakkuk etmiş hakedişleri verilir.
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.