İşte İBB'nin ekonomik durumu: Borçlar ne durumda?

İşte İBB'nin ekonomik durumu: Borçlar ne durumda?
İBB CHP Grup Sözcüsü Balyalı, meclise İBB’nin ekonomik durumunu anlattı. Balyalı, devraldıklarında 10 milyar lira olan finansman açığının 7.6 milyar liraya indiğini söyledi.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisi’nde geçen pazartesi günü ilgili komisyona havale edilen 700 milyonluk borçlanma talebi dün meclise gelmedi.

İBB CHP Grup sözcüsü Tarık Balyalı, belediye şirketlerinin vergi dairesi ve sigortaya 681 milyon lira borcu olduğunu belirterek, “Bu borç ödenmezse şirketlerimiz belediyeden kanunen ihale alamayacak” dedi.


 İBB Meclisi yeni dönem ikinci toplantısı dün İBB Meclisi 1. Başkanvekili Göksel Gümüşdağ yönetiminde gerçekleşti. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun 2 ay önce belediyenin borcu için istediği 2 milyar 225 milyon liralık borçlanma talebi, kesintiye uğratılmıştı. İBB Meclisi, İmamoğlu’na 1 milyar 525 milyon liralık borç alma yetkisi vermişti. Meclise geçen pazartesi günü gelen 700 milyonluk borçlanma teklifi de ilgili komisyona havale edilmişti.

‘Borçların bir kısmını ödedik’

İBB CHP Grup Sözcüsü Balyalı toplantıda belediyenin ekonomik durumunu ortaya koyan bir konuşma yaptı. Balyalı “Bu aya kadar piyasaya, müteahhitlere, iştiraklere ve eski vergi dairesi borçlarımıza istinaden 575 milyon ödeme yapıldı. Şirketlerimizin vergi dairesine borçlarına istinaden de önümüzdeki hafta itibarıyla 850 milyon lira daha ödeme yapılacak. Böylece 1 milyar 525 milyon liranın 1 milyar 400 milyon lirasını da tamamlamış olacağız” dedi.


Yönetimi devraldıklarında 10 milyar lira finansman açığı olduğunu anımsatan Balyalı “Süreç içerisinde ciddi bir mali disiplin uygulanmaya çalışılıyor. Meclisimizin vermiş olduğu yetkiyle kredi kullanımıyla birlikte finansman açığımız bugün itibarıyla 7.6 milyar liraya düşmüş gibi gözüküyor. İyi bir yolda ilerliyoruz” diye konuştu.

‘681 milyon borç’

Balyalı, belediye şirketlerinin şu anda vergi dairesi ve sigortaya toplam 681 milyon lira borcu olduğunu belirterek özetle şunları söyledi: “İhale zamanı geldi. Özellikle iştiraklerimizin belediyemizden ihale alabilmesi için vergi dairesine ve sigortaya borçlarının olmaması gerekiyor. Eğer bu borçlar ödenmezse iştiraklerimiz kanun itibarıyla ne yazık ki belediyemizin açmış olduğu ihalelere giremeyecek. Önümüzdeki süreçte de yatırımların devam edebilmesi için öncelikli olarak 700 milyon liralık bu krediye ihtiyacımız var. Bu ay gelmedi, eyvallah, komisyonun takdiri. Önümüzdeki ay bunun meclisimize gelip kabul olacağını yürekten inanıyoruz.”


 ‘Bir tasarruf edin’

AKP Grup Sözcüsü Faruk Gökkuş da “Verdiğimiz borçlanmanın 500 küsur lirası kullanılmış. Hele onu bir bitirin. Sonra tekrar gelin, borçlanmayı verelim. Biz size söz verdik çalışmalarınızı engellemeyeceğiz diye. Bir haftadır araç israfı vardır, şu vardır, bu vardır diyorsunuz, oralardan da bir tasarruf edin, oradan da para biriktirin ondan sonra bakalım” diye konuştu.


Balyalı da Merkez Bankası’nın faiz düşürme eğilimini anımsatarak “Yaptığımız tasarruftan sonra 2019 yılı sonu itibarıyla 1.8 milyar lira gider indirimi sağlayacağız. Bu da ciddi bir tasarruftur” dedi.

 
 
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.