Türkiye'nin 'seçim raporu'nda sonuçlar kötü

Türkiye'nin 'seçim raporu'nda sonuçlar kötü
İki günlük Türkiye incelemelerini tamamlayan Avrupa Konseyi Heyeti, OHAL’in seçim atmosferini olumsuz etkilediğine dikkat çekti.
Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Heyeti, 24 Haziran’da yapılacak seçimlerle ilgili raporunu yayımladı. Raporda OHAL altında seçime gidilmesi, ifade özgürlüğünün önündeki kısıtlamalar, devam eden askeri operasyonlar ile gazeteci ve siyasilerin tutuklanmasının seçim atmosferini olumsuz etkilediğinin altı çizildi.

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Heyeti iki günlük Türkiye ziyaretini tamamladı. Komisyon, TBMM, Yüksek Seçim Kurulu (YSK), Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) gibi çok sayıda kurum ve kuruluşla görüştü. Heyet ayrıca gazeteciler, medya temsilcileri, farklı siyasi partiler ve sivil toplum örgütlerinden temsilcilerle de bir araya geldi.

Tutuklamalar ve hak ihlallerine vurgu
Hazırlanan raporda Olağanüstü Hal’den (OHAL) ifade özgürlüğünün önündeki kısıtlamalara, devam eden askeri operasyonlardan gazeteci ve siyasilerin tutuklanmasına kadar birçok etmenin seçim atmosferini olumsuz etkiledi vurgulandı.

Kadın milletvekili adaylarının az sayıda olmasına da değinilen raporda, seçimlerin tarafsız, özgür ve uluslararası standartlar içerisinde yapılmasının önemine değinildi. Delegasyon, seçimlerin yapılmasından sadece bir ay önce seçim kanununda değişiklik yapıldığını ve bu değişikliğin seçimlerden sonra uygulanacak olmasına dikkat çekti.

Venedik Kriterleri’ne aykırı bir durum
Kanunundaki değişim süresi ve seçimlerin yapılması arasındaki zamanın kısa olmasının Venedik Komisyonu’nun tavsiyelerine uymadığı, böyle bir düzenlemenin Türkiye’deki daha önceki seçimlere benzemediğine vurgu yapıldı.
Raporda ayrıca görüşülen kişilerin seçim kanununda yapılan değişiklikle beraber sandığa müdahale edilme riskinden endişe duydukları, seçim güvenliğinin azalmasından kaygılandıkları ve şeffaflığın olmadığından yakındıkları belirtildi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.